Megmetszhetem télen a sövényeket, bokrokat?

Agrofórum Online

Nem szeretnék hibát elkövetni a csodás kerti bokraimnál, ezért fordulok Önökhöz tanácsért. Vághatom-e télen a sövényeket, bokrokat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A díszfákat, cserjéket és bokrokat a téli időszakban nem, hanem a téli időszak vége felé érdemes metszeni. Ugyancsak ez vonatkozik a sövényekre is, melyek első nyírását februárnál hamarabb nem érdemes elkezdeni. A korán, tavasszal, tél végén virágzó bokrok esetében azonban a virágzási időszak végét meg kell várni, majd csak azután végezni el metszésüket. A tavasz közeledtével a metszés folyamán már jól láthatók az esetlegesen kialakult téli fagykárok is, amit a metszéssel tudunk orvosolni. Továbbá ebben az időszakban már nem kell tartanunk a fás részek erős fagyok általi sérülésétől, visszafagyásától sem.

A gyümölcsfákkal ellentétben a dísznövényeknél a metszéssel nem az a célunk, hogy termésük jó minőségű és nagy mennyiségű legyen, hanem az, hogy díszítőértéküket fenntartsuk. Ez azt jelenti, hogy formájukat alakítjuk, a növények egészségének megőrzését segítjük elő. Erős metszésre csak ritka esetben van szükség a dísznövényeknél, általában kisebb mértékű beavatkozás is elegendő a kívánt koronaforma fenntartásához.

A díszcserjéknél főként ifjítás céljából szükséges beavatkozást végezni, hiszen növekedésük egy bizonyos méret és életkor elérése után megáll. Ebből következik, hogy idősebb részei fokozatosan elöregednek, elhalnak, helyettük pedig új hajtások képződnek. A metszés során első körben a beteg, sérült, elhalt és befelé növő, ezáltal koronát sűrítő részeket ajánlatos eltávolítani. Az olyan bokrok esetében, melyek fás részei a talajra hajlanak, erősen elfekszenek, fényhiány miatt idővel felkopaszodnának, így ezeket is érdemes kimetszeni.

A felesleges részek eltávolítása után következhet az ifjítás, vagyis az idősebb koronarészek eltávolítása, melyeket a tőhöz közeli vesszők, illetve ágak meghagyásával lehet kiváltani. A felkopaszodott, kevesebb hajtással, vesszővel rendelkező bokrokat is lehet fiatalítani, viszont ez több évig is eltarthat. A felkopaszodott növények esetében a vesszőket érdemes mérsékelten, kb. egyharmadára visszametszeni. A metszés hatására pár éven belül alvórügyek kihajtása, majd pedig az új hajtások kifejlődése is megtörténik. Az új hajtások kellő erősségének és hosszúságának elérése után már az elöregedett részek lemetszése is megtörténhet.

Kiemelt kép: Pixabay

Mi károsíthatja a mogyoró levelét?

2022. június 13. 04:36

Mi károsíthatja a mogyoró levelét? Barna foltokat és rágásnyomokat is találtam a levelein.

Miért nem hozott virágokat az almafa?

2022. április 19. 04:36

Nyolcéves almafámon csak egyetlen virágbog van. Igaz, tavaly jégeső károsította az almafát, megsérültek az almák is. Okozhatta ez, hogy emiatt nem hozott virágot?

Metszés tavasztól télig III. rész – mit metsszünk nyáron?

2019. július 26. 05:36

Nyáron sem pihenhet egy növényfajokban gazdag kertet karbantartó metszőolló. Dísz- és haszonnövényeink közül is sokakat kell kezelésbe vennünk az év legmelegebb hónapjaiban. Mire figyeljünk a nyári metszési munkálatoknál? Mely növényeket kell felvennünk a nyári listára?

Hogyan gondozzuk tavasszal a muskátlit?

2023. április 20. 04:38

Szeretnék tájékozódni a muskátli ápolásával kapcsolatban. Kérem segítségüket, hogy miként gondozzuk tavasszal a muskátlit?