Házikert

3 szobanövény a nyugodt éjszakáért

Agrofórum Online

Akár hiszi, akár nem, léteznek olyan szobanövények, amelyek garantálják, hogy tisztább legyen a hálószobája levegője – és ezáltal pihentetőbb legyen az álma.

A TikTok szobanövényeket felvonultató videói között előkelő helyen végeznek azok, amelyek azt mutatják meg nekünk, mely növények azok, amelyek mellett érdemes aludni.

Hogy miért? Mert olyanok, akár egy oxigéngyár – legalábbis így fogalmaznak a készítők. Ha mindez nem lenne elég, mindegyik növény meseszép is, hazánkban is kaphatóak, ha pedig tényleg frissebb lesz tőlük a levegő, miért ne tennénk pihentetőbbé az éjszakánkat?

Lássuk, melyek ezek a növények!

  1. Vitorlavirág (Spathiphyllum): Sok oxigént termel, javítja a szoba levegőjét, emellett rendkívül mutatós és vízigényes, de könnyen gondozható (csupán a huzatra érzékeny) növény.
  2. Aranypálma (Dypsis lutescens): Természetes légfrissítőként működik. Egyáltalán nem veszélyes a háziállatokra, ideális beltéri növény.
  3. Szobai szanszeviéria (Dracaena trifasciata): az Anyósnyelvként is ismert növény hatékonyan eltávolítja a levegő szennyeződéseit. Egyszerűen gondozható, strapabíró növény, amely a NASA szerint az egyik leghatásosabb légtisztító növény, mivel jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklór-etilént tud kiszűrni a levegőből.

Persze arról, hogy ténylegesen mennyi „oxigénpluszt” jelentenek ezek a növények, és hogy ennek van-e érezhető, mérhető hatása ránk, nem szól a fáma, de talán nem is baj, hiszen akárhogy is, de ezek a videók arra sarkallják az embereket, hogy harsogó zöld növényekkel vegyék magukat körbe, így tompítva napjaink betondzsungeleinek egyhangú szürkeségét. 

A növényekről készült videó IDE kattintva tekinthető meg!

(Fotó: JACLOU-DL/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Amit a krotonról tudni érdemes

2023. március 8. 05:36

Érdekessége a krotonnak, hogy ahogy öregszik a növény, úgy sötétednek a levelei is. Akár egy egészen nagy bokorformává is nevelhető még lakásban is. De hogyan? Nézzük, mit kell tudni az ápolásáról!

Milyen növények illenek az ablakpárkányra?

2024. október 15. 06:40

Fontos, hogy mindig vegyük figyelembe, melyik ablakunk milyen fekvésű, mennyi napfény jut be rajta, mennyire huzatos, hűvös vagy meleg az a hely, ahová a növényeket tenni akarjuk.

Fügét a lakásba! - Kedvenc fikuszaink

2022. október 15. 07:36

Hogyan lettek trópusi növényként a fikuszok közkedvelt szobanövények, akár még száraz levegőjű panellakásokban is?

Növénydzsungel a lakásban a téli szürkeség ellen

2023. január 13. 05:37

Ha esztétikus növénytengert akarunk a lakásban kialakítani, akkor kellenek karakteres nagy növények, és több közepes és kis méretű is. Így lesz harmonikus a kompozíció.