Miért penészednek be a kikelt apró paradicsomok?

Agrofórum Online

Kérem szépen gyors segítségüket, mert penészednek a frissen kikelt, apró paradicsomok. Mi lehet a probléma?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palánták nevelése során gyakori problémaként fordul elő az újonnan kikelt kis növények kórokozókkal való fertőzöttsége. Nemcsak a kikelt növények, hanem akár a magok is megpenészedhetnek, mely csírázásuk elmaradásához vezethet. Elsősorban megelőző jelleggel érdemes már a magvetés előtt védekezni, vagyis megfelelő közeget választani. A közegünk legyen jól szellőző, de emellett jó nedvességtartó képességgel is rendelkezzen. A közeg alapjául érdemes tőzeget választani, melyhez a jobb szerkezet érdekében perlitet és homokot is adhatunk. Használt közegbe való vetés esetén csak előzetes hőkezelés után érdemes a magokat elvetni.

A magvetésre használt edény szempontjából is fontos követelmény, hogy azt a vetés előtt sterilizáljuk, valamint annak alja legyen vízelvezetésre alkalmas lyukkal ellátva. A magvetés után fontos, hogy a közeget nedvesen tartsuk, azt kiszáradni semmiképp se hagyjuk, hiszen az átmeneti kiszáradás akár a megkezdett csírázás megállásához is vezethet. Emellett viszont ügyeljünk a túlöntözésre, közegünk túlnedvesítésének elkerülésére is. A magok csírázását üveglappal, műanyag fóliával való takarással gyorsíthatjuk meg, viszont ennek eltávolítását a csírázás megkezdésekor semmiképp se felejtsük el! A takarás során kialakuló magas páratartalom ugyanis gyors penészedéshez, valamint a növények túlnyúlásához és gyengüléséhez is vezethet.

A palántadőlés kórokozói hosszú ideig megőrzik fertőzőképességüket, így a megfelelő és steril közeg, valamint eszközök használata mellett kiemelt szerepe van a növény fejlődését elősegítő környezeti tényezők optimálisan tartásának egyaránt. A magok gyors kelését a faj igényeinek megfelelő hőmérsékleten tartásával és nedvességgel, valamint jó minőségű vetőmaggal segíthetjük elő. Kelés után, szikleveles állapotban általában minden növényfaj esetében már mérsékeltebb hőmérsékletet kell tartani, kevesebb vizet adagolni, emellett pedig rendszeres szellőztetéssel az alacsonyabb páratartalmat is biztosítani szükséges a fertőzések elkerülése érdekében.

Kiemelt kép: Pixabay

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

2023. február 13. 04:38

Kérem válaszukat a következő kérdésekre: Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel? Miért kell palántát nevelni?

Hogyan termesszünk otthon salátát?

2022. május 28. 05:34

Avagy minden, amit a saláták ültetéséről, gondozásáról és betakarításáról tudni kell.

Mi lehet a bajuk a szamócapalántáknak? Miért száradnak a levelek?

2023. június 4. 11:35

Kérem segítségüket! Mi lehet a bajuk a szamócapalántáknak? Képeket mellékelek. Köszönöm!