Milyen célt szolgál, hogy színes némelyik vetőmag?

Agrofórum Online

Idén vonultam nyugdíjba, most szeretném elkezdeni a veteményezést, életemben először próbálkozom meg a termesztéssel. Vásároltam különböző vetőmagokat és némelyik mag színes. Miért van ez? Gondolom, hogy ez valamilyen bevonat, de mi a haszna?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vásárolt, kistasakos vetőmagok vetése során gyakran találkozhatunk színesre festett vetőmaggal. A magokon látható színezék lehet sárga, kék, rózsaszín, lila stb. árnyalatú, a lényeg az, hogy élénk megjelenésű legyen, és felhívja a figyelmünket arra, hogy a szaporítóanyag csávázáson esett át. A kémiailag kezelt magokat étkezési célra nem lehet felhasználni, illetve állatoknak sem szabad adni, a mag csomagolásán a csávázásra felhasznált anyagnak is szerepelnie kell!

A csávázás olyan kémiai kezelés, mely során a magokat bevonják olyan anyaggal, mely a felületre tapadó kórokozókat elpusztítja, így a kelés is biztonságosabbá válik ezáltal. Nemcsak a magok felületén jelenlévő kórokozók, hanem a talajból fertőző baktériumok és más kórokozók ellen is képes a csávázás védelmet nyújtani, mely kiváltképp fontos a kelést biztosító hosszantartó nedves körülmények miatt. A csávázott vetőmagok végeredményben jobb csírázási arányával kell számolnunk, így tervezhetőbb lesz a vetett magokból kelő növények száma is. A magok vásárlása során ajánlatos tehát olyan magokat beszerezni, melyek előzetesen csávázva lettek.

A magok vetésre való felkészítése folyamán nem csupán a csávázás tekinthető az egyetlen előkészítési módnak. Gyakran találkozhatunk a kisebb mérettel rendelkező zöldségmagok esetében drazsírozott kivitellel is. A drazsírozást, pillírozást általában a nagyon apró maggal rendelkező fajoknál alkalmazzák, mely vetésüket megkönnyíti. Ennek folyamán a magokat valamely természetes anyaggal vonják be, így nagyobb, gömb alakú szemeket kapunk eredményül, így a vetés egyenletesebben és könnyebben kivitelezhető. A bevonásra használt anyag emellett segít a nedvesség megtartásában is, ezáltal a csírázás folyamatát megkönnyíti.

Az apró magvú zöldségfajoknál lehetőségünk van továbbá magszalag beszerzésére is, mely szintén vetésüket könnyíti meg, illetve segít a helyes tőtávolság kialakításában is már a vetés folyamán. A papírra felragasztott magok a szalaggal együtt elvethetők, hiszen azok lebomló anyagból készülnek, így ezek elvetése is, a magágy elkészítése után a szokásos módon történik.

Kiemelt kép: Pixabay

RAPOOL-REPCÉK: PHOENIX CL - Új szintre emeli a Clearfield-hibridek teljesítményét

2018. augusztus 7. 16:52

A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, magasabb szintre emelve a termésmennyiségeket.

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.

Lamardor Active Csomag – megújult összetétellel a biztos kezdéshez

2020. augusztus 6. 10:17

Szélsőséges esetektől eltekintve a termesztett növényeink hozamcsökkenését gyakrabban okozzák kórokozó gombák, mint a kedvezőtlen időjárás. Időrendben az első támadást a kórokozók a kultúrnövényeink vetőmagjai ellen „indítják”, ugyanis a vetőmagok viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek a növények kezdeti fejlődéshez, de a kórokozók fejlődéséhez is.

Proceed: a Väderstad új vetőgépe

2022. január 30. 06:36

A szántóföldi kísérletek azt mutatták, hogy a Proceed felére csökkentheti a felhasznált búzavetőmag mennyiségét, miközben a terméshozam változatlan marad.