Címke: Vetőmag

vetőmag

A vetőmag generatív szaporítóanyag, ideértve a burgonya és a csicsóka vetőgumót is, mely tulajdonképpen magát a növényfajtát testesíti meg, annak kedvező tulajdonságait hordozza. Azt tekintjük jó vetőmagnak, amelyik nagy százalékban kicsírázik. A szaporításra engedéllyel rendelkező nemesített növényfajták vetőmag-szaporításának szántóföldi ellenőrzése és minősítése, a vetőmagvak mintázásának, vizsgálatának, minősítésének és fémzárolásának ellenőrzése a Nébih szakmai irányítása alatt álló Növény és talajvédelmi igazgatóság feladata. Vetőmagot, dughagymát és fokhagyma szaporítóanyagot csak olyan csomagolóanyagban lehet forgalomba hozni, amely biztosítja a minőség megóvását (címkézés, fémzárolás). A jogszabályi hátteret a vetőmag-előállításhoz és forgalmazásához a  növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény biztosítja. Az Agrofórum Online Növénytermesztés rovatában rendszeresen találhat cikkeket vetőmagtermesztéssel és -forgalmazással kapcsolatban.

Kapcsolódó címkék

növénytermesztésprecíziós növénytermesztésszántóföldi növénytermesztésdísznövénytermesztésfehérjenövénytermesztésikersoros vetésmásodvetésű növényvetésváltozó tőszámú vetésrepcevetésvetésidőhelyrevetésvetésnormavetéssűrűségtél alá vetésvetésterületvetésfehérítő bogárvetésforgóköltségvetéstavaszi vetésvetésfehérítő bogarakvetésfehérítőmásodvetésköltségvetési csalásökológiai másodvetésVetésszerkezetvetési bagolylepkeSzemenkénti vetésvetéstechnológiaHelybevetésDirektvetésprecíziós vetésőszi vetésNemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformnyomonkövetési rendszervetésváltásnyomon követésvetésekbúza vetésterületevetésmélységmagvetésvetési bagolylepke lárvájavetőgépszemenkénti vetőgépszemenként vetőgépgabona vetőgéppneumatikus vetőgépcsemegekukoricakukoricasilókukoricaMagyar Kukorica Klubkukorica termésversenyMagyar Kukoricaklub Egyesületkukoricamolyamerikai kukoricabogárkukorica adaptertakarmánykukoricakukoricabarkópattogató kukoricakukoricazsuzsokkukorica lisztbogárkukoricábankukoricazöldségkukoricabogárkukoricaárhibridkukoricakukoricazsizsikpattogatni való kukoricakukorica árakukoricamalomkukoricahibridkukoricaadapterkukoricatermesztésKukoricafórumDekalb kukorica hibridÁrukukoricaVetőmag kukoricafagyasztott csemegekukoricakukoricanemesítéskukoricamoly lepkehibridbúzabúzaőszi búzaőszi durumbúzadurumbúzabúzatermesztésmalmi búzabúzaszentelésőszi búza fehéredésjáróbúzabúza hibridbúza áratavaszi búzabúzaártakarmánybúzatönkölybúzaElső Magyar Durumbúza Termelési Rendszerbúzavirágbúzanemesítésbúza kőüszögbúza porüszögBúzaminőségtarackbúzaBúzafórumbúzaexportdurum búzabúzakeményítő üzembúzafeldolgozóBúzakalász Kft.XXIII. Búza- és repcetermesztési tanácskozásőszibúzaorosz búza-levéltetűXXVI. Búzatanácskozásbúzatermelésbúzapiachibridárpaőszi árpaárpaveresnyakú árpabogárárpacsigatavaszi árpasörárpaKárpátaljatakarmányárparovarparazita fonálféregárpa áraárpa porüszögárpa levélcsíkoltságárpa fedettüszögKárpát-medenceKárpát-medencei falugazdász programtakarmány árpaÁrpávalérőÁrpád-Agrár Zrt.szójaMagyar Szója EgyesületSzója RoadshowSzójamag Kft.szójarozsdaDuna Szója SzövetségEurópai Szója Nyilatkozatgénmódosított szójaszójadaraszója áraszójadara áraszójakonferenciaNemzetközi Duna-Szója KongresszusszójababMagyar Szója és Fehérjenövény EgyesületIowai Szójatermesztési EgyesületMagyar Szója Nonprofit Kft.szójapiacszójaimportszójatermesztésszójafajtákszójaoltásrepceőszi káposztarepceőszi repcerepcefénybogárrepcemagrepcehibridrepce-szárormányosnagy repceormányosrepceszár-ormányosrepcebolharepcedarázsRepce Pluszrepce fénybogárrepcebecő ormányosrepce becő-szúnyogrepce-becőrontó betegségrepce fehérpenészes rothadásarepce becőormányosrepce becőszúnyogrepcebecő gubacsszúnyogrepceperonoszpórarepceárrepceolajrepce árarepcelisztharmatkáposztarepcekáposztarepce hibridhibridrepceRepce Kondi PackNagy repcebolharepcetermesztés
Agrárhírek / Bulvár

Vándorló magok, amik elvetik magukat, ha elérkezett az idő

2024. április 12.

A TikTok egyik legnépszerűbb videójában olyan magvakat láthatunk, amelyek valóban a talaj felszínén járnak. Menedéket keresnek, és amikor arra alkalmas helyet találnak, befúródnak a földbe, azaz elvetik magukat.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Javítja a stressztűrést és gyorsítja az állomány növekedését a megfelelően csávázott vetőmag

2024. április 2.

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. Ezek a megelőző intézkedések biztosíthatják a jó termés és a sikeres gazdálkodás alapját az idei évben, ezért a gazdáknak alaposan meg kell gondolniuk, hogy milyen csávázott vetőmagot vásárolnak.

Szaktanácsadás

Milyen célt szolgál, hogy színes némelyik vetőmag?

2024. március 25.

Idén vonultam nyugdíjba, most szeretném elkezdeni a veteményezést, életemben először próbálkozom meg a termesztéssel. Vásároltam különböző vetőmagokat és némelyik mag színes. Miért van ez? Gondolom, hogy ez valamilyen bevonat, de mi a haszna?

PR cikk / PR cikk

Hozamnövelés környezetbarát módon, avagy a Biotrinsic™ i30 FP mikrobiológiai vetőmagkezelő készítmény

2024. március 22.

A növények közvetlen környezetében számos, az ő fejlődésükre pozitívan ható, velük szimbiózisban együtt élő mikroorganizmus található. Ezek a hasznos mikroorganizmusok változatos módokon segítik a velük együtt élő növények fejlődését, és így a nagyobb hozamok elérését.

Blog / Ház, táj

Palántázás kisokos II. – A palántázás előkészületei

2024. március 3.

Az otthoni palántázás - vagyis amikor kiskerti ültetésre és termesztésre előnevelünk egyes zöldségnövényeket - nagyon termékeny és szuper időtöltés a kora tavaszi időszakban, azonban némi előrelátást és tervezést igényel. Mire kell előzetesen gondolnunk, amikor elkezdjük a palántázást?

Agrárhírek / Növényvédelem

Hatékony védelem a növény fejlődésének korai szakaszától

2024. február 28.

Minden kiváló genetikájú, hatékony védelemmel ellátott vetőmagban megvan a potenciál, hogy egészséges növénnyé fejlődjön, és remek termést hozzon.

PR cikk / PR cikk

SURAJA – az ütőképes szójafajta az eredményes gazdálkodás alapja

2024. február 23.

A szójatermesztés sikerének egyik kulcsa a szakmailag megalapozott – a termőhelyi adottságokhoz illeszkedő – fajtaválasztás.

Szakcikkek / Házikert

Így válasszunk paprikafajtát a kertbe!

2024. február 21.

A hangzatos fajtanevek és szépen befotózott borítóképek mögött sok egyéb információ is lapul, és gyakran olyan fóliaházba való fajták termesztését kezdi el a hétköznapi hobbikertész, hogy nem is csoda, ha beletörik a bicskája.

PR cikk / PR cikk

Takarmányborsó. Kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

2024. február 13.

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és jövedelemtermelő képességgel hálálják meg, ha bekerülnek a vetésforgóba.