Mi idézi elő a szürkés bevonat kialakulását a lonc levelein?

Agrofórum Online

Tegnap vásárlási céllal nézelődtem egy kertészeti árudában, ahol találtam egy szép sárga virágú konténeres loncot. Valami furcsa volt rajta, bár erőteljesen növekedett, levelei halvány szürkés színűek voltak, és sok lehullott róla. Lehet, hogy a kettő között kapcsolat áll fenn? A többi loncfajta levelei élénk zöld színűek és a szárukon maradók voltak. Mi okozhatja az eltérést, és megvásároljam-e, vagy ne tegyem? Csatolok képeket is.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A képek alapján lisztharmat betegséget tudtam azonosítani a vásárlásra kiszemelt lonctövön. A gyakori japán lonc (Lonicera japonica spp.) leggyakoribb és makacs betegsége a lisztharmat. A loncféléket több Erysiphe nemzetségbe tartozó lisztharmatgomba fertőzheti, a fajtól függetlenül a tünetek, a kártétel hasonlók.

Mint minden lisztharmatgomba, ez is, a lonc zöld színű részeit fertőzi: leveleit, hajtásait, néha virágait is. A levelek felszínén él a gomba minden része, csak bizonyos szívó képleteket bocsát be a szövetbe, amivel a növényi nedveket kiszívja, parazitálja a szövet sejtjeit. A lisztharmatgomba bevonata általában fehér, innen nyerte a kórokozó az elnevezését is, bár ritkán szürkés színt is mutat, mintha porosak lennének a levelek. A bevonat lehet kifejezetten vékony, alig látható, de vastag, sűrű, erősen feltűnő is. A gombabevonat alatt a zöld szövet elhal, ami sötétszürke, fekete finom rajzolatok formájában is jelentkezhet. Erős fertőzésnél gyors lefolyású sárgulást, levélhullást is kiválthat, a tő felkopaszodik. Gyakran a levélhullás tünete hívja fel a figyelmet a betegségre. Persze ekkor már elkésett a védekezés.

Friss és korábbi lisztharmat fertőzés tünete
Friss és korábbi lisztharmat fertőzés tünete (fotó: a kérdező felvétele)

A betegség fellépését, annak súlyosságát befolyásolja a fajta, a növény elhelyezése, annak környezete és az időjárási viszonyok.

  • Léteznek a kórokozóra kifejezetten fogékony fajták, az árudában Ön is egy ilyet talált meg. A fogékony növény élete végéig küzdeni fog a gombával, állandó figyelést, védekezést kíván, nem javaslom ilyen fajta kiválasztását, megvásárlását. Szerencséje van, hogy az árudában a betegséget észrevette.
  • A lisztharmatgomba a magas páratartalmú helyet kedveli a kertben, ahol a levegő nem mozog, ahol a szél nem járja át a növények közötti levegőt, a növények sűrűn, egymáshoz közel nőnek, esetleg össze is érnek. Zárt kerítések, összenőtt sövények közelében nevelt loncoknál számítani kell rendszeres megjelenésére.
  • Alkalmilag az időjárási viszonyok változásai is kedvezhetnek a gombás fertőzéshez, esőket követő magas páratartamú időszakok jelentenek a loncokra veszélyt.
Lisztharmat-bevonat után feketés rajzolatok fejlődnek a leveleken
Lisztharmat-bevonat után feketés rajzolatok fejlődnek a leveleken (fotó: a kérdező felvétele)

Védekezés első lépése a növény számára megfelelő hely kiválasztása a kertben. Szellős, légjárta, napos hely megfelelő, túlzottan ne öntözze, és ne tápozza, a lisztharmat a laza szövetű, erős növekedésű növényeket preferálja! A lisztharmatos, lehullott leveleket gyűjtse össze, ne legyen képes az egészséges levelek továbbfertőzésére! Esőztető öntözés, hasonlóan az esőhöz, a nedves lombfelület fenntartásával párásítja a környezetet, ami a gombafertőzés feltétele. Ezért az öntözést reggeli vagy délelőtti órákra időzítse, a párás időszak rövidítése érdekében!

A lisztharmattal szembeni fogékonyságra tekintettel a gombára nem érzékeny, annak ellenálló fajtát ajánlott telepíteni, sok felesleges munkától és kudarctól mentesíthetjük magunkat.

Végszükség esetén lisztharmatgombák ellen, más növényeknél már bevált gombaölő szerekkel  permetezzük le a lonc lombját, tapadásfokozó szer adagolása mellett.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Egerben elkötelezettek a kutatás mellett

2021. február 18. 14:57

A fajtainnováció – a klónszelekció és az új fajták nemesítése – sok emberi erőforrást, időt és tőkét igényel. Ugyanakkor több oldalról – változó klíma, átalakuló piaci- és fogyasztói szokások –újabb kihívások érik az ágazatot. Megkerestük az érintetteket, milyen válaszokat tudnak ezekre a kérdésekre adni?

Az almafa védelme eső után

2020. május 5. 12:13

Sok eső esett az elmúlt pár napban, félek, hogy almafáimon megjelenik a lisztharmat és a varasodás. Mikor, és milyen szerrel védekezzek ellene?

A Fenix egyesíti erőit a Genesis vetőmagokkal a lisztharmat elleni harcban

2022. december 31. 10:54

A bazsalikomot napjainkban megtámadó kórokozók között a lisztharmat minden bizonnyal vezető szerepet játszik, mivel óriási károkat okozhat e fontos fűszernövény termesztésében, olyannyira, hogy az évek során kiérdemelte a „bazsalikomgyilkos” címet.

Mitől foltosodik a kecskerágó?

2020. július 2. 04:37

Kecskerágóm levelein fehér foltok jelentek meg, egyre gyorsabban terjed. Mi okozhatja ezt és mivel védekezhetek?