Az almafa védelme eső után

Az almafa védelme eső után

Agrofórum Online

S. László kérdése: Sok eső esett az elmúlt pár napban, félek, hogy almafáimon megjelenik a lisztharmat és a varasodás. Mikor, és milyen szerrel védekezzek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A közvetlen csapadék a lisztharmat gombák fertőzését gátolja, számukra a tartósan magas páratartalom és a 20-24 fokos hőmérséklet az optimális. Terjedésének ezért elsősorban a záporeső, a harmat és a köd kedvez, amely a szükséges nagyobb páratartalmat biztosítja. Az almafa lisztharmat telelése a rügyekben, rügypikkelyek között lehetséges, az ilyen fertőzött rügyekből fejlődő hajtás valamennyi levele fertőzött lesz, rajtuk összefüggő fehéres lisztharmat bevonat jelenik meg. A fertőzött rügyekből kifejlődő hajtásokról a gomba szétszórja fertőző spóráit és ez a folyamat őszig folyamatosan ismétlődik.

Ott, ahol a fertőzés rendszeresen előfordul, a vegyszeres védelme szinte elkerülhetetlen. A kén tartalmú lemosó permetezéssel az áttelelt gomba spórák ellen védekezhettük. Kihajtás után már kontakt és felszívódó szerek kombinációjával folytassuk a védekezést. Az egyes permetezések között eltelt időtartamok a permetezőszer szerinti előírásoktól függnek. Sziromhullás után is további kezelések szükségesek főként, ha a korokozó terjedésének megfelelő körülményeket tapasztalunk, a leveleken tüneteket találunk (ciprodinil, tebukonazol, difenokonazol).

A varasodás terjedésének azonban a lisztharmattal szemben kifejezetten kedvez a csapadékos időjárás. A fertőzés bekövetkezése után az első tünetek 10 nap múlva jelennek meg. A levelek mindkét oldalán kialakuló sötét foltok jelzik a fertőzést. A foltok közepe barna, melyek a szélük felől fokozatosan feketévé válnak. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (áprilistól júniusig) felszívódó (penkonazol, tebukonazol) és kontakt (klórtalonil) szerek kombinált használata ajánlott.

A tünetek megjelenésekor 5-7 naponta végzett kezelés ajánlatos a javulás érdekében. A szüret után is érdemes a fák permetezését felszívódó készítményekkel elvégezni, így a növények megfelelő felkészülését, kondícióját biztosíthatjuk a téli fagyokra. A varasodás kórokozójának áttelelése a lehullott fertőzött leveleken történik, ezért a lehullott lomb összegyűjtése és megsemmisítése is nagymértékben hozzájárul sikeres védekezésünkhöz.

Amistar SUN – Hogy a rekord napraforgótermés idén se maradjon el

2020. július 1. 06:47

Magyarország napraforgótermesztésben évről-évre világviszonylatban kiemelkedő terméseredményeket ér el. Köszönhető ez egyrészt a rendelkezésre álló gazdag genetikai háttérnek, másrészt a gazdálkodóknak is, akik az elmúlt évben is bizonyították, hogy professzionálisan termesztik ezen kultúrnövényünket. 2019-ben a napraforgó országos termésátlaga 3.01 t/ha volt, ami történelmi csúcs (forrás: www.aki.gov.hu).

Mi ellen kell permetezni a frissen telepített kajszifát?

2023. február 12. 04:38

Frissen telepített kajszifákat milyen betegségek, illetve kártevők ellen kell permetezni?

A vadburgonya mentheti meg egyik alapvető élelmünket

2021. augusztus 4. 06:41

Számos burgonyakutató valamint -termesztő komoly aggodalommal tekint az elkövetkezendő évtizedek klímaváltozás által vezérelt élelmiszer-biztonságára, pontosabban a burgonya termeszthetőségének nyilvánvaló nehézségeire. A megoldást a burgonyafélék családjába tartozó vad növényfajok hordozhatják magukban.