No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

Agrofórum Online

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása, valamint a direktvetés is, melyek mind hozzájárulnak a talajegészség helyreállásához, valamint annak hosszú távú fennmaradásához. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

Tavaly a cirokkal vetett föld területe kilenc ha-ral nőtt, mely idén már a 70 ha-t is meghaladja. Tamási Péter gazdálkodó a tavalyi évben búzát vetett, melyet egy takarónövény-elegy követett, és tavasszal terminált. A takarónövények faji összetétele évről évre változik. A forgatás nélküli művelési rendszerek alapvetése, hogy a talajt mindig átszője a lehetőleg nagy faji diverzitású növényzet gyökérzete, hiszen ennek folytán alakulhat megfelelően a talaj szerkezetessége, mikrobiológiai összetétele: mindezek pedig a sikeres növénytermesztés alapjai.

A vetséhez természetesen direktvető gépet használnak, de a komoly direktvetőgépek sortisztítóval is szereltek: jelen esetben vágótárcsával oldották meg a vetőmagok könnyebb talajba juttatását. A vetőkocsik nyomóereje 80-100 kg körül alakul, amely a talaj megfelelő nedvességi állapota mellett jól alkalmazható…

További részletek a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Intenzív almatermesztésbe fogtak Majosházán

2020. november 8. 14:08

Szabó Zoltán fiával gazdálkodik. Eddig szántóföldi növénytermesztést folytattak csak, viszont egy pályázatnak köszönhetően régi álma teljesülhetett: sikerült 5 hektáron egy egészen korszerű, intenzív almáskertet létrehozniuk.

Talajművelés Kerner kultivátorokkal - Vektor gépbemutató aratás után

03:48

Talajművelés Kerner kultivátorokkal - Vektor gépbemutató aratás után

2019. augusztus 21. 16:38

Július 22-én a Győr-Moson Sopron megyei Bogyoszlón vette kezdetét a Vektor Holding Kft. országos Kerner roadshow-ja, ami során a gazdálkodók négy innovatív talajművelő eszközt ismerhettek meg.

Épül a villanypásztor, nem megy a bárány az olaszokhoz

2020. április 2. 21:48

A juhok legelőjén már épül a villanypásztor, hogy emberi erőforrás nélkül se legyen baja az állománynak, miközben a piaci helyzet minden eddiginél bizonytalanabb az olaszországi állapotok miatt. Megyesi Elemér és családja a koronavírus-járvány miatt a legrosszabbra is felkészül a Hajdú-Bihar megyei, tiszagyulaházai tanyán.

Új Fendt traktor

04:15

Új Fendt traktor

2014. augusztus 29. 09:30

Precíziós kukoricavetés a szikes és homokos talajok ölelésében - Differenciált tőszám Kunpeszéren

05:07

Precíziós kukoricavetés a szikes és homokos talajok ölelésében - Differenciált tőszám Kunpeszéren

2019. május 6. 05:17

A Bács-Kiskun megyei Kunpeszér a bugaci homokhát és a dunavölgyi sík találkozásánál fekszik, a térségben a gyenge homok és a kötött, szikes réti talajok gyakran egy táblán belül is váltják egymást. Így aztán nem véletlen, hogy Németh András fiatal gazdálkodó már néhány éve a helyspecifikus gazdálkodásra helyezte a hangsúlyt, tavaly pedig precíziós szakmérnök is lett. A kukorica tavaszi vetését április végéhez közeledve fejezte be.

Dráguló műtrágya? Lúgosodó talajok? Talajjavító megoldások

2021. december 27. 17:03

A talajjavítás kapcsán a kijuttatás módjához kell igazítani a termékeket - ez az egyik alapvető szempont a Vulcan Agro-nál- Ennek köszönhetően gyorsan, könnyen, a már meglévő gépállománnyal területre juttatható magas minőségű és hatékony készítményeket kínálnak a gazdálkodóknak.

Mezőgazdasági drónok az on-farm kísérletek felett

2022. szeptember 23. 12:37

Monitoring drón pásztázta június elején az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet füzesgyarmati on-farm kísérletének területét, ahol különböző búzákat teszteltek bio körülmények között. Az ország több helyszínén 10 éve zajló kutatási munka célja, hogy az ÖMKi olyan fajtákat ajánlhasson az ökológiai gazdálkodóknak, amik például jól tolerálják a vegyszeres gyomirtás vagy a műtrágyázás hiányát. A biotermelők tehát képet kaphatnak arról, hogy a következő években mely fajtákra érdemes koncentrálniuk a saját területükön és a saját technológiájuk mellett.

Mit tudhatsz meg egy talajszelvényből?

13:22

Mit tudhatsz meg egy talajszelvényből?

2024. szeptember 3. 12:10

Mit tudhatsz meg egy talajszelvényből? Milyen információk támogathatják meg egy gazdálkodó döntéseit, ami a talajművelést illeti? Ilyen, a talajszelvényből kiolvasható válaszokkal állunk elő Dr. Juhos Katalinnal, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem adjunktusával. Videónkból további részletek is kiderülnek.