Házikert
Házikert

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

Agrofórum Online

Bár hazánkban a lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt, a ma embere nem igazán tudja, miért érdemes elültetnie.

Ha annak idején a rómaiak korában éltünk volna, a zellerfélék családjába tartozó orvosi lestyán (Levisticum officinale) valószínűleg egy igencsak jól ismert növény lett volna számunkra.

Abban az időben ugyanis (akárcsak a múlt századi Magyarországon) kulináris felhasználása mellett gyógynövényként használták a láz csillapítására, a sárgaság kezelésére, az emésztés serkentésére, vízhajtásra, másnaposságra, sőt, a fürdővízbe keverték, máskor pedig a cipőkbe tették tisztítás és szagtalanítás céljából. Óangol neve (love parsley) nagyjából annyit tesz, mint „szerelmi petrezselyem”, mivel régen afrodiziákumként is közkedvelt növénynek számított.

Felhasználása

Napjainkban a lestyánt elsősorban levesek, saláták, dresszingek és likőrök ízesítésére használják, de az olajbogyóhoz hasonlóan intenzív és meglehetősen egyedi íze miatt sokan egyáltalán nem kedvelik. 

A növény minden része ehető, de a levelek használata a legelterjedtebb. A lestyán íze valahol a zeller, az élesztő és az intenzív zöldségleves íze között van; a magok egy kicsit édesebb ízűek, mint a levelek. A leveleket a petrezselyemhez és a zellerlevélhez hasonlóan levesalapként szokták megfőzni, csak sokkal kisebb mennyiségben – a pörköltöknek is különleges ízt kölcsönöz, kiváltképp bográcsban főzve.

Vidéken előszeretettel eszik megsózva, paradicsommal összekeverve pirítósra halmozva, alma és sajt kíséretében, elegáns helyeken pedig szívesen teszik olyan koktélokba, mint a híres Bloody Mary. 

A Mátrában nagy telepekben megtalálható lestyán üreges szárát tavasz közepén az édesköményhez hasonló halvány zöldessárga virágok borítják. A növény nyár közepére akár több mint 180 cm magasra is megnőhet, ezért az ágyás vagy a szegély hátsó része a legjobb hely számára. Intenzív aromája miatt óvatosan bájunk vele (a felhasznált mennyiségét illetően), a konyhában pedig jól zárható edényben tartsuk.

Termesztése

A lestyán egyszerűen termeszthető. Tavasszal vesse el. A növények között legalább 60 cm távolságot hagyjon. A lestyán a termékeny, jó vízelvezetésű talajt kedveli. A pangó vizet vagy a nagyon homokos talajt kivéve mindent jól tűr. Ideális számára egy félárnyékos hely a kertben, bár a napsütést is jól bírja.

A virágzási idő magasságában tartson kéznél néhány karót, támaszték gyanánt. Érdemes időnként visszavágni a növényt. A lestyán íze virágzás után megváltozik, kissé kesernyésebbé válik, ezért júniusban vágjuk vissza, hogy új leveleket hozzon, és amit nem eszünk meg, azt komposztáljuk. A lestyán bármelyik fajtája jól fejlődik konténerben is, ha megfelelően öntözzük, és a komposztot időnként tápanyagokkal dúsítjuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alakítson ki sokszínű, virágokban gazdag beporzóbarát kertet!

2024. június 27. 11:40

A beporzók hozzájárulnak a növények szaporodásához, a nagyobb terméshez, érdemes tehát rájuk is gondolni, amikor a kertet beültetjük növényekkel.

Nem bonyolult az orchidea gondozása

2024. június 26. 11:40

Az orchideáknak igen rossz hírük van abból a szempontból, hogy kényesek a körülményekre. Pedig meglehetősen egyszerűen tarthatók.

Növényi levek egyenesen a kertből!

2024. június 26. 05:40

Sok évnyi megfigyelésünk már, hogy az egészséges növényeket a kártevők és kórokozók is nehezebben támadják meg. Ezt akár növényi levekkel is el lehet érni, ha például immunerősítőként tekintünk rájuk.

Kerttervezési trendek 2024-re

2024. június 25. 16:10

A fenntarthatóságon, a víztakarékosságon, a biológiai sokféleségen van a hangsúly az idei kertépítési trendek között.

A zsálya, a kakukkfű, a zsurló és a mocsári teknős

2021. július 5. 11:42

A győrújfalui Sudár Birtokon nem minden gyom irtandó, az útifű és a mezei zsurló például kifejezetten óvott növény még akár a bazsalikomok vagy zsályák között is. De a faluszéli területen szinte minden élőlényt védenek, legyen az hétpettyes katica, mocsári teknős vagy szürke gém.

Zöldítő Videó

Természetes ünnepi dekorációk a kertből

2023. december 24. 07:10

Évek óta kerülöm a giccses dolgokat itthon és a természetes ünnepi dekorációk híve vagyok. Mindent, amit csak lehet azt a kertből szedem össze.

Készüljön már most a júliusi munkákra!

2019. június 21. 11:35

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről.

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.