Házikert

Miért fontos a téli-nyári madáritató és -fürdető?

Madaraink többségének naponta akár többször innia és fürdenie is kell, ami az egyre szárazabb nyarakon és hómentes teleken mind nagyobb kihívást jelent számukra.

Különösen igaz ez az egyre víztakarékosabban működő településeken, ahonnan az egykor széles körben elterjedt háztáji állatok itatói is hiányoznak. Ezért a madárbarátok számára a madáritató egész éves rendelkezésre bocsátása alapfeladat.

Örvös légykapó a műanyag cserépalátét itatónál
Örvös légykapó a műanyag cserépalátét itatónál

Itatási összefoglaló

  • A legjobb, legegyszerűbb itató és madárfürdő a 40-50 cm átmérőjű (vagy nagyobb) műanyag virágalátét, melynek mélysége a kistestű fajok számára is biztonságos 5-7 cm.
  • Az itatók vizét rendszeresen, naponta frissre kell cserélni, az elpárolgott vizet napközbeni utántöltéssel pótolhatjuk is.
  • Télen naponta legalább egyszer el kell távolítani a jeget, és langyos csapvízzel kell feltölteni az itatót
  • A naponkénti vízcsere egyben megakadályozza, hogy a szúnyogok belepetézzenek az itató vizébe.
  • Nagy forgalmú itatóknál, különösen nyáron, hetente-kéthetente érdemes a napi vízcserét megelőzően algátlanítani és akár fertőtleníteni is az itatót.
  • Ha az itató közelében több egyedet érintő elhullást tapasztalunk, a fertőtlenítést lehetőleg mindennap végezzük el. Ennek legpraktikusabb módja, ha naponta váltogatva két itatótálcát használunk – az egyikben itatunk, a másikat napközben fertőtlenítjük, majd öblítést követően kiszárítjuk, és másnap ezt töltjük fel ivóvízzel, közben az előző napon használt itatónál végezzük el a fertőtlenítést.   
  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ne használjunk mély, vízzel telt hordót, konténert; kerti tavak építése esetén alakítsunk ki sekély parti részt.
  • A talajszint fölé helyezett itatóknál, különösen az ablakitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre, a feldőlés, leesés elkerülésére.
  • Még az 5-10 cm mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.
  • Lehetőleg akkora itatót használjunk (40-50 cm átmérőjű már megfelelő), melyben egy balkáni gerle nagyságú madár is képes megfürödni.
  • A téli etetők mellett is működtessünk itatót!
  • Az itatókészítés, az itatók életének megfigyelése jó környezeti nevelési és
    turizmusfejlesztési program is lehet.
Rozsdafarkú fürdik az eredetileg sírdíszként árult kaspóból készült itatóban
Vörösbegy fürdik az eredetileg sírdíszként árult kaspóból készült itatóban

Segíti a többi madárbarát eszköz használatát is

Amikor egy új helyszínen indul el a Madárbarát kert program, óhatatlan elvárás, hogy a madarak egyből használják az odúkat, etetőket. Az igazság azonban az, hogy időre van szükségük ahhoz, hogy a számukra kedvező változásokat észrevegyék. Ez különösen a növényzetben rejtettebben elhelyezkedő odúk esetében igaz, így nem ritka, hogy a kihelyezés évében ezek lakatlanok maradnak. Az itatás nemcsak a Madárbarát kert program egész évben végzendő aktív madárvédelmi tevékenysége, de egyben a madarak gyors odaszoktatásának legjobb módszere is.

Ázott feketerigó
Ázott feketerigó

Ennek legfontosabb oka, hogy az itatókhoz mindig több madár jár, mint ahány a közelben költ. Különösen a nyári kánikulában gyakori jelenség, hogy akár kilométernyi távolságokról is érkeznek madarak a vízzel feltöltött itatóhoz. Amennyiben egész évben itatunk, a madarak állandó vendégeink lesznek, így nagyobb az esélye annak is, hogy a többi madárvédelmi eszközt is igénybe veszik.

Ami biztosan nem alkalmas itatónak

Minden olyan nyitott eszköz: hordók, esővízgyűjtők, az udvaron hagyott vödör, nyitott emésztő – sőt nem megfelelő kialakítás esetén még a kerti tó is –, melynek meredek, csúszós oldalfala van és 10 cm-nél mélyebb, potenciális madárcsapdaként működik. A szomjas madarakat ugyanis mágnesként vonzza a víz csillogása és miközben inni vagy fürdeni próbálnak, belecsúszhatnak a tartályba ahonnan a pillanatok alatt átvizesedő, elnehezülő tollazattal nem tudnak kimenekülni és megfulladnak.

Fiatal barátposzáta és kékcinege osztozik a fürdőn
Fiatal barátposzáta és kékcinege osztozik a fürdőn

Miben itassunk?

Az itató az egyik legkönnyebben alkalmazható madárbarát kertészeti módszer. Szinte bármely vízmegtartó képességgel rendelkező tárgy alkalmas madáritatónak. A legjobb a kerek vagy szögletes, 40-50 cm átmérőjű (lehet ennél nagyobb is), 5-7 cm mély műanyag virágalátét. Természetesen az égetett cseréptálak és -alátétek is megfelelőek, ezek azonban jóval drágábbak, nehezebbek és törékenyebbek, különösen a téli fagyokban.

Az itató semmiképpen se legyen mély, néhány centiméter víz éppen elegendő. Tehetünk bele ágakat, köveket, ami bátorítja a kisebb madarakat a leszállásban, valamint segíti az esetleg vízbe esett rovarokat a kikapaszkodásban.

Télen is tegyünk ki vizet!

A közhiedelemmel ellentétben az etetőkön alkalmazott téli itatás legalább olyan fontos, mint a nyári. Ennek oka, hogy miközben az etető madarai alacsony víztartalmú magvakat fogyasztanak – amire sokat kell inni –, az egyre szárazabb, hómentes teleken, amikor fagy is, a vízhiány okozta kiszáradás legalább akkora probléma, mint a júliusi kánikulában. A madaraknak ráadásul nem csak iváshoz, de a napi tisztálkodáshoz, fürdéshez is szükségük van vízre, akár télen is, ha alkalmuk adódik rá.

Hová tegyük az itatót?

Nyári kánikulában a nyílt, napsütötte itató és környezete akkor igazán vonzó a madarak számára, ha a közvetlen közelében árnyékot adó növényzet vagy kerti bútorok is vannak.

A tollászkodás, különösen a fürdés utáni tollrendezgetés a madarak életének fontos része, erre nap mint nap sok időt szánnak. Ezért az itató nélkülözhetetlen „berendezési tárgya” a megfelelő kilátást, ugyanakkor takarást egyaránt biztosító tollászkodóhely. Erre legalkalmasabbak a sűrű bokrok, ezért ha lehet, ilyenek közelébe telepítsük az itatót.

Kékcinegék élvezik a strandot
Kékcinegék élvezik a strandot

Az itatónak nem feltétlenül kell a földön lennie, feltehetjük bútorra, fára, lógathatjuk vagy elhelyezhetjük az ablakban is. Ezeknek a megoldásoknak az az előnye, hogy a macskák kevésbé férnek hozzá a madarakhoz.

Részletesebb információk, az MME képei itt nézhetők meg

Fotók: Novák Judit

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan veszik fel a növények a tápanyagokat?

2024. szeptember 20. 16:10

Bár a műtrágyákról, tápoldatokról sokat hallunk, talán nem mindenki tudja, hogy mit és hogyan „esznek” a növények. Pedig akár éhen is halhatnak!

Őszi faültetési tippek a sikeres gyökeresedésért

2024. szeptember 20. 05:40

Ősszel mindenki nekilát vagányan fákat ültetni, és aztán jön a tavasz és rájövünk, hogy hoppá, valami gond van. Nézzük most az őszi faültetési tippek sorát!

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

A madárbarát kert kora tavaszi teendői

2024. március 9. 05:40

Kellően megelőzte az időjárás a naptári tavaszt, ehhez mérten a kertben élő vagy kertet látogató madarak is sokkal aktívabbak. Elképesztő ricsaj fogadhat minket reggelenként, de mit tehetünk most a népes kis csapatért?

Madárbarát kert: bogyók a kertben

2021. november 15. 16:45

A madárbarát kertben télen sincsenek a nem költöző madarak magukra hagyva. Színes bogyók nyomában, amivel kerti madarainknak kedveskedhetünk.

Emlékeztető – mit NE tegyünk a téli etetés során a madáretetőbe?

2021. január 6. 10:11

Sajnos megeshet, hogy felkészületlen jószándékból olyan termékek is kerülnek a madáretetőbe, amelyeket a háztájunkat látogató madarak nem tudnak elfogyasztani. Ezek az élelmiszerek számos okból kifolyólag okozhatnak problémát a vendégeinknek, ezért kerüljük a kihelyezésüket!

Hogyan segíthetjük a kertünkbe látogató madarakat? I. rész

2020. október 29. 06:37

Hosszú évszázadok óta tapasztalhatjuk, hogy a madarak egyes fajai milyen hatékonyan képesek alkalmazkodni az emberi környezethez. A falvakban, városokban is képesek felkutatni a számukra megfelelő élelmet, képesek fészket rakni (pl.: verebek, cinegék) vagy odút vájni (pl.: fakopáncs), nevelni az utódokat, mindezzel segítve a környezetük természeti egyensúlyának fenntartását. Nem mellesleg páratlan élmény nekünk is segíteni és megfigyelni őket.