Savanyú a szeder?

Agrofórum Online

Ehetetlenül savanyú, és egyenetlenül érő, színeződő szedertermés? Mi lehet az oka? A szeder gubacsatka elleni védekezésről a gyümölcsérésnél már lekéstünk, azonban vannak jó tanácsok a megelőzésre. A pontos időzítés nagyon fontos!

A szeder termése sajnos gyakran nem váltja be a hozzá fűzött reményeket: a szájat összehúzó savanyúság, a gyümölcs egyenetlen színeződése és érése mind a szeder gubacsatka jelenlétére utaló tünetek.

A kártevő elleni védekezés időpontjának megválasztása nagyon fontos, hiszen éréskor már nincsen lehetőségünk tenni a mikroszkopikus gubacsatkák ellen.

Hasznos tanácsok: köszönjük Zsigó György növényorvosnak a közreműködését!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újdonság: kalászosok szemenkénti vetése a gyakorlatban

2021. május 1. 08:12

Szemenkénti vetőgép juttatta a talajba az őszi búza vetőmagot Bükön és Mosonmagyaróváron. Az új, ám például Németországban már évek óta alkalmazott technológiához speciális adagolót is fejlesztettek, amivel a kalászosokat is - a kukoricához vagy éppen a napraforgóhoz hasonlóan - szemenként lehet elvetni.

Hogy állnak a szántóföldi kultúrák? - Növényvédelmi évértékelés Dr. Aponyi Lajossal – 4. rész

2021. február 18. 11:23

Száraz időjárással kezdődött az ősz, majd késve ugyan, de megjött a csapadék. A repce és az őszi kalászos gabonák viszonylag jó kondícióban várták a telet. Az ősz folyamán repcében a repcedarázs és a bolha kártétele volt aggasztó, amelyet több védekezéssel lehetett megfékezni. Külön kiemelendő a levéltetvek kártétele, ami nem minden évben ilyen jelentős.

Hányféle pisztrángfaj él hazánkban?

10:03

Hányféle pisztrángfaj él hazánkban?

2024. augusztus 14. 10:40

Talán nincsen még egy olyan halfaj, amely tartása, tenyésztése nagyobb odafigyelést igényelne, mint a pisztrángé. De nem is egy halfajról van szó: hazánkban több pisztrángfaj tenyésztésével is foglalkoznak. Ezúttal, eltekintve a növénytermesztési témakörtől, tovább bővítjük a hazai állattenyésztés remekeiről szóló videóink körét: fókuszban a pisztrángtenyésztés.

Egymillió uborkapalánta a hightech üvegházban

2021. március 7. 08:18

Az elmúlt években telített lett a magyar hajtatott paradicsom piaca hiszen a közelmúltban számos magas légterű, hightech üvegházat adtak át hazánkban. Emiatt aztán a zöldségtermelők új utakat kerestek, és a hajtatott uborka az a növény, amit viszonylag kis átalakítási költség mellett, gazdaságosan lehet nevelni az ilyen fejlett üvegházakban. Ez azt is eredményezte, hogy minden eddiginél nagyobb igény mutatkozik az uborkapalántákra, amit az Árpád-Agrár Zrt. több mint egy éve átadott szegvári palnátanevelő üvegházában is érzékelnek.

Fenntartható napraforgó és kukorica talajművelés nélkül

2021. május 28. 12:05

A 2020-as no-till kukorica kísérletek táblaátlaga hektáronként nettó 11 tonna lett, a 33 hibridből 23 hozott efölötti eredményt, a legjobbak pedig valamivel a 13 tonna/hektár hozam fölött álltak meg.

Bio palántanevelés - minden, amit tudni kell

2021. május 31. 09:50

Sok kihívást tartogat, nagy odafigyelést, és rengeteg apró trükköt igényel a palántanevelés egy ökológiai szemléletű kertészetben. A Zsámboki Biogazdaságban 2,5 hektáron, azon belül pedig 2000 négyzetméteren zajlik a termesztés, Matthew Hayes 2010 óta gyűjtheti itt a saját tapasztalatokat, és minden évben kísérletezik is valamin. Magyar feleségével majdnem 30 éve ismerkedett meg Angliában, és végül, álmának valóra váltsása érdekében, hogy saját gazdasága legyen, a Pest megyei településre költözött.

Drónos permetezés a gyakorlatban

2021. október 25. 10:49

A drónok szerepe a mezőgazdaságban ma már teljesen elismert, azonban a permetezésre való alkalmazásuk nem eléggé kiforrott és jogszabály sincs még mögötte. Ennek ellenére kísérleti célra több cég is használja a drónos permetezést. Az egyik ilyen nagy cég, a PlantaDrone ügyvezetőjét kérdeztük az eddigi tapasztalatairól.