Hányféle pisztrángfaj él hazánkban?

Agrofórum Online

Talán nincsen még egy olyan halfaj, amely tartása, tenyésztése nagyobb odafigyelést igényelne, mint a pisztrángé. De nem is egy halfajról van szó: hazánkban több pisztrángfaj tenyésztésével is foglalkoznak. Ezúttal, eltekintve a növénytermesztési témakörtől, tovább bővítjük a hazai állattenyésztés remekeiről szóló videóink körét: fókuszban a pisztrángtenyésztés.

A Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője, Hoitsy György segítségével merülhetünk el ebbe a nagy precizitást igénylő világba – a víz alá.

Tudtuk-e például, hogy hazánkban kizárólag itt, Lillafüreden tenyésztenek aranypisztrángot?

A Pisztrángtelep szoros együttműködést folytat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatócsoportjaival, melyek folytán többek között értékes genetikai információk birtokába jutva távlati tenyésztési terveket is megfogalmaznak a fajok egyes vérvonalai kapcsán.

A szivárványos pisztrángnak jelenleg három törzse él a telepen. A halak akkor szaporodnak, amikor a leghidegebb van – télen. A hazai halfajaink közül a pisztrángnak van a legnagyobb ikrája, ami 5-6 mm nagyságot jelent. 40-50 ezer ikra összefejése után hímivartermék, a haltej lefejése, majd ezek összekeverése után ,,amolyan lombikbébi” program jelleggel zajlik a megtermékenyítés, majd keltetés.

További érdekességek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

ARBOS MS 8130 vetőgép - Precíz, pontos kukoricavetés a DM-Kerrel

01:31

ARBOS MS 8130 vetőgép - Precíz, pontos kukoricavetés a DM-Kerrel

2019. május 8. 08:39

A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS MS 8130 hatsoros szemenkénti vetőgép előnye, hogy nagyon kompakt, és az erőgéphez képest kicsi a túlnyúlása. Ezeknek köszönhetően az eszköz kisebb teljesítményű traktorral is vontatható, így a munka kevesebb üzemanyag-felhasználást eredményez, illetve a talaj tömörödése is csökkenthető.

Väderstad innovációk X. - SeedEye precíziós rendszer

2023. január 14. 18:28

A Väderstad SeedEye egy precíziós magszámláló rendszer, amely elnyerte a Machine of the Year 2016 díjat.

A talajszelvény titkai - Mi a különbség a Neosollal támogatott és a kezeletlen kontroll között?

2022. június 15. 10:56

Mi a különbség a Neosol talajkondicionáló készítménnyel már három éve folyamatosan megtámogatott talaj, és a kezeletlen kontroll terület között? A mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokon erre adtak választ az Impavidus Zrt. szakemberei a rendezvényre kiásott talajszelvényben.

Az állattenyésztés remekei: egy limousin-törzstenyészet története

06:16

Az állattenyésztés remekei: egy limousin-törzstenyészet története

2024. május 27. 09:30

Mozsgai József budapesti életét 2011-ben, gyorsan, alig egy év leforgása alatt váltotta fel a vidéki lét, amely 15 limousin üszővel, és egy bikával indult. Ez az állomány alapozta meg később a mai törzstenyészetet Sellyén. A sikerek nem várattak sokat magukra: az elnyert díjak hamar alátámasztották az elképzeléseket.

Okosmarhák Várvölgyön - Szenzorok a legelőre alapozott húsmarhatartáshoz

2022. június 1. 19:21

A mezőgazdasági digitalizációja napjainkban már nemcsak elkezdődött, de javában tart is. Nincs ez másként az állattenyésztés területén, ahol számos szenzort, adatfeldolgozó szoftvert és egyéb modern megoldásokat alkalmaznak a gazdálkodók - például a tejelő tehenészetekben.

Repce betakarítás Acsádon - Majdnem 4 tonnás termésátlagot hozott az új technológia

04:09

Repce betakarítás Acsádon - Majdnem 4 tonnás termésátlagot hozott az új technológia

2019. augusztus 23. 20:45

A Szombathely melletti Acsádon egy teljesen új technológiát kipróbálva vetette el a repcéjét 2018-ban Gerencsér József gazdálkodó, aki nejével mintegy 400 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztés, a terület jelentős részén pedig vetőmag-előállítást.

Lesz-e jövője a magyar kukoricatermesztésnek? - Befejeződött a kukorica betakarítása Lengyeltótiban

03:09

Lesz-e jövője a magyar kukoricatermesztésnek? - Befejeződött a kukorica betakarítása Lengyeltótiban

2019. november 2. 06:20

Az utolsó kukoricatáblán dolgozik a kombájn a lengyeltóti kertek tövében október 24-én. Légrádi Miklós ismét egy sikeres évet zárhat Somogy megyében, aminek a szigorú, talajnedvesség-megőrző technológia, a szántás nélküli talajművelés és a mulcsba vetés az alapja.