Házikert

Hogyan fogjunk magot a kertben?

Agrofórum Online

Érdemes-e magot gyűjteni a kertben? Gyakori kérdés, hiszen sokan azt hiszik ez valami rejtélyes dolog. Íme pár ötlet magfogáshoz!

A kerti növényekből való vetőmaggyűjtés nagyszerű módja annak, hogy fenntarthatóan és költséghatékonyan termesszük a növényeinket. Egy fenntartható kert esetében ez alap dolog már, hogy az év egy szakasza arról szól, hogy elindul a magfogás ideje a jövőévi szép kert reményében.

Íme néhány lépés, amelyeket követve sikeresen gyűjthetünk és tárolhatunk vetőmagokat:

  1. Növények kiválasztása: Válasszunk egészséges és erős növényeket a vetőmaggyűjtéshez! Kerülendők a hibrid fajták, mert ezek nem biztos, hogy megőrzik a szülői növények tulajdonságait.
  2. Magok érlelése: Hagyjuk a magokat teljesen megérni a növényen! Ez azt jelenti, hogy megvárjuk, amíg a gyümölcsök, hüvelyek vagy virágfejek elszáradnak és barnák lesznek.
  3. Magok gyűjtése: Gyűjtsük be a magokat egy száraz, napsütéses napon! Kézzel szedjük le a magokat a növényről, és távolítsuk el a szennyeződéseket, például a leveleket vagy a szárakat!
  4. Szárítás: Szárítsuk meg a magokat alaposan! Helyezzük őket egy lapos tálcára vagy papírtörlőre, és hagyjuk őket egy száraz, jól szellőző helyen néhány napig! Győződjünk meg róla, hogy a magok teljesen szárazak, mielőtt tároljuk őket, hogy elkerüljük a penészedést!
  5. Tárolás: Tartsuk a szárított magokat légmentesen záródó tartályban, például üvegedényben vagy zárható műanyag zacskóban! Tegyünk bele néhány szilikagélt, hogy felszívja a nedvességet! Tároljuk a magokat hűvös, sötét helyen!
  6. Címkézés: Ne felejtsük el címkézni a tárolóedényeket a magok fajtájával és a gyűjtés dátumával!
Paprika magjai
Paprikamagok (fotó: Pixabay)

Néhány konkrét példa:

  • Paradicsom: Várjuk meg, amíg a paradicsom teljesen érett lesz! Vágjuk félbe, és nyomjuk ki a magokat egy tálba! Adjunk hozzá vizet, és hagyjuk fermentálni 2-3 napig, majd öblítsük le és szárítsuk meg a magokat!
  • Paprika: Hagyjuk a paprikát a növényen, amíg teljesen piros vagy sárga lesz! Vágjuk félbe, és vegyük ki a magokat, majd szárítsuk meg őket!
  • Zöldbab: Hagyjuk a hüvelyeket a növényen, amíg teljesen barnák és szárazak lesznek! Nyissuk fel a hüvelyeket, és vegyük ki a magokat!

A vetőmaggyűjtés egyszerű és kielégítő folyamat, amely lehetővé teszi, hogy minden évben újraültessük kedvenc növényeinket.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

A zöldítő keverék idei kiválasztásakor mire érdemes odafigyelniük a repcetermesztőknek?

2019. március 25. 09:50

Hazánkban az elmúlt években az őszi káposztarepce vetésterülete jelentős mértékben nőtt (2013: 211 000 ha, 2018: 308 000 ha), és a legstabilabb jövedelmet biztosító szántóföldi kultúrává vált (1. ábra). Azonban eredményesen továbbra is csak magas technológiai színvonalon és kellő odafigyeléssel termeszthető.

Lesz elég vetőmag és műtrágya őszre? Megkérdeztük!

2020. április 23. 08:27

Egyelőre úgy tűnik, hogy a kezdeti bizonytalanságok után már nem küzd komoly inputanyag-hiánnyal a magyar mezőgazdaság a koronavírus-járvány miatt.

COVID-Agrár Videó

Jó szezont zárt a Corteva Agriscience szarvasi vetőmagüzeme

2021. december 2. 06:36

A Corteva Agriscience magyarországi vetőmagtermelése 200 partnert is meghaladó termelői körben történik, mindezt 400-450 táblán megvalósítva.

Magasabb olajtartalom – extra jövedelem

2021. június 28. 13:00

Megfontolt hibridválasztással befektetés nélkül kereshet hektáronként akár több tízezer forinttal többet.