Mit tudhatsz meg egy talajszelvényből?

Agrofórum Online

Mit tudhatsz meg egy talajszelvényből? Milyen információk támogathatják meg egy gazdálkodó döntéseit, ami a talajművelést illeti? Ilyen, a talajszelvényből kiolvasható válaszokkal állunk elő Dr. Juhos Katalinnal, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem adjunktusával. Videónkból további részletek is kiderülnek.

A választás egy somogyi, Kánya melletti területre esett, ahol különböző kérdéseket pedzegetünk a talajtani szakértővel. Dr. Juhos Katalinnal már régebben is részt vettünk egy talajszelvény leírásában.

Milyen információk nyerhetők ki egy talajszelvényből?

Fotó: Dabis Balázs Silvius

A talaj vízgazdálkodása, szerkezeti tulajdonságai, degradáltsága, a termőréteg vastagsága, a talajtípus, a talajbetegségek mind olyan tényezők, amelyek ismeretében könnyebben megkomponálhatjuk termesztéstechnológiánkat, szem előtt tartva a talajegészséget, a talaj védelmét.

Érdemes talajt takarnunk?

Takarónövényeket használjunk? És ha igen, hol? A lejtő aljában, vagy a dombtetőn?

Részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

AKTUÁLIS! Lemosó permetezés nagyüzemben és kiskertben

2020. március 25. 11:45

A károsítók (gombák, baktériumok, rovarok, atkák) áttelelő alakjai télen is jelen vannak a fáinkon, várva a tavaszt, hogy újra támadhassanak. A téli hideg csak részben képes csökkenteni a számukat, enyhe telekben pedig szinte semmi nem akadályozza a sikeres áttelelésüket. A tél végi lemosó permetezés ezeket képes gyéríteni, így pedig ’tiszta lappal’ indíthatjuk a növényvédelmet!

Egyesületet szerveztek a somogyi kistermelők

2021. november 15. 08:28

A Somogyi Helyi Termék Egyesületet lelkes fiatal kistermelők hozták létre, hogy együtt, közösen képviselve az érdekeiket, saját piacot szervezhessenek. Az egyesülethez csatlakozó kistermelők így együtt széles termékpalettát tudnak kínálni a vásárlóknak, mindemellett pedig jó ismerősként, saját szabályaik szerint szervezik piacaikat, rendezvényeiket, mint egy nagy család.

Új önjáró és vontatott permetezőgépek a Harditól - továbbfejlesztett fúvókákkal

2022. február 18. 16:23

Nincs megállás a fejlesztésekben. A Hardi hamarosan Magyarországon is bemutatja legfrissebb innovációit. Arculatváltáson ment át például a Alpha önjáró permetezőgép, tehát a műszaki tartalom mellett változik a külalak is. A vontatott szántóföldi permetezőgépek palettáján megjelent a HARDI AEON, ami a csúcskategóriát képviseli, és ez többek között dizájnban is megjelenik. A precízebb vegyszerkijuttatás érdekében a fúvókák szintjén is folyamatosan zajlanak a fejlesztések, aminek legújabb eredménye ugyancsak kézzel fogható lesz hazánkban is.

Növényvédelem a bioszőlész szemével

4:37

Növényvédelem a bioszőlész szemével

2023. július 20. 08:00

A biológiai növényvédelem eredményessége szőlőben sokak számára a mai napig megkérdőjelezhető. De a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen technológiai megközelítéssel is nagy sikerrel megóvható a borászati alapanyag. Dobosi Dániel, a szentantalfai Dobosi Pincészet alapítója 2003-ban, 15 ha-ral, pontosabban, biztonsági okokból, annak a felével indult el a biológiai növényvédelem útján.

Amilyen apró, olyan egészséges - Így neveld a fürjeidet

2020. október 19. 12:04

Kovács Dóráék lassan tíz éve tartanak és tenyésztenek fürjet, ami igazi szenvedélyükké vált, így nem véletlen, hogy sok tapasztalatot gyűjtöttek az apró, ám annál különlegesebb madárfajról.

Egy magnélküli, fekete héjú és rendkívül édes dinnye

2020. október 13. 14:29

Baji Sándor kertészetében három éve van jelen a magnélküli, fekete héjú, pirosbelű, kerek, rendkívül édes Style F1 fajta. A dinnye mérete 4-8 kilogramm, az 1000 mázsás termésátlag szintén elérhető.

Regeneratív forradalom? - Gyakorlati oktatási programot indít a Talajmegújító Gazdák Egyesülete

2023. február 13. 07:57

A regeneratív, talajmegújító termelési módszerek alkalmazása hazánkban - sok más országhoz hasonlóan - még gyerekcipőben jár.

Ilyen volt az idei gyümölcsszezon - milyenek a jövőbeli kilátások?

2020. augusztus 27. 08:47

A 2020-as gyümölcstermesztési szezont talán minden eddiginél nagyobb bizonytalanság jellemezte. Ebben az ágazatban nem csak a koronavírus járvány okozott gondot. Az erős és sok napon át tartó tavaszi fagyok, majd a hosszú száraz időszak után a júniusban egyszerre lezúduló csapadék sok gyümölcsöt tönkretett idén. Vajon van még perspektíva az ágazatban? Merre kell a termelőknek fejlődni és van-e kereslet a magyar gyümölcsre?