Nem minden cirok bírja a strapát

Agrofórum Online
Fizetett tartalom

Bár nem minden cirok bírja a strapát, a növény egyre nagyobb körben terjedő haszonnövényünk, mely alternatív fehérjenövényként hasznosulhat, különösen az állati takarmányozás során. Sokan úgy vélik, hogy a növénynek hazánkban ,,nincsen ellensége", ugyanakkor ezt a kultúrát is érintik bizonyos betegségek.

A szinte menthetetlen cirok állományára a kombájnt sem igazán érdemes ráküldeni, hiszen a növényzet nagy része a földön hever. A sárban fekvő bugák nem a vadkár terhét nyögik: egyértelműen növénykórtani problémát jeleznek.

A hamuszürke szárkorhadás a cirok esetében

A hamuszürke szárkorhadás, vagy Macrophomina phaseolina kártétele a keresztben elvágott szártövön jól látszik. A cirok szárának bélállománya jobbára felszívódott, és elszürkült: tele van apró mikroszkleróciumokkal, a gomba kitartóképleteivel, melyek segítségével jövőre is megindítja fertőzését a rendelkezésre álló gazdanövény jelenléte, és megfelelő hőmérsékleti viszonyok hatására.

A kórokozó jól érzi magát hazánkban, melyet az elmúlt évek hőmérsékleti viszonyai igen jól meg is támogatnak. Akár féltáblányi foltokban jelentkezhet a kórokozó okozta növénybetegség napraforgóban, de érintheti a szóját, repcét, kukoricát egyaránt – és sajnos, amint látjuk kedveli a szemescirkot is.

Egyes cirokhibridek is a Macrophomina phaseolina áldozatainak körét bővítik
Egyes cirokhibridek is a Macrophomina phaseolina áldozatainak körét bővítik (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Többféle kártétele ismert

A makrofóminának többféle kártétele ismert. Elsődleges kártétele a cirok esetében az ezerszemsúly biztos csökkenése. Másodlagos fertőzése sokkal nagyobb gondot okozhat: indirekt módon teszi tönkre a növény szárának bélszövetét. A növény elfekszik, a bugák elhasalnak, és a betakarítás ilyen módon ellehetetlenül. A területen intenzív a fertőzési nyomás, amelyet a korhadó bélszövetből kihulló mikroszkleróciumok, kitartóképletek eredményeznek.

A kérdés megoldásában a szakigazgatásnak is nagy feladata lenne. A cirok a reneszánszát éli, a szárazság miatt a termesztők közül sokan rájöttek arra, hogy jobban bírja a mostoha körülményeket, mint a kukorica. Azonban egyelőre kevés információ áll rendelkezésre hazai berkekben arra vonatkozóan, hogy milyen érzékenységgel rendelkeznek egyes kórokozókra nézve.

Hogy lehet ellene védekezni és elkerülni a hasonló, pénztárcát gyötrő helyzeteket? További részletek a videóban!

Köszönjük Hertelendy Péter, valamint Szűcs Ádám növényorvosoknak a közreműködést!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4 dolog, amit még nem tudtál a Lemken Karat 12 grubberről

2021. augusztus 25. 15:06

Mik az előnyei a Lemken Karat 12 grubbernek? Mire figyelt oda a gyártó, hogy megkönnyítse a gazdálkodók munkáját? Megmutatjuk!

Hatékony megoldás a burgonyabogár ellen

2021. október 6. 19:33

Július végén is komoly munka zajlott a keszthelyi Burgonyakutatási Állomás vetőburgonya szaporító telephelyén. A saját burgonyanemesítési programmal rendelkező intézmény területein rendszeresen állítanak be kísérleteket többek között azért, hogy a legújabb növényvédelmi megoldásokról is gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek.

Talajvizsgálat teafilterrel

2022. február 24. 08:40

Hogyan lehet egy idős, körülbelül 20 éves szilvaültetvén termőképességét fokozni?

Elkeserítő a helyzet a gyümölcsösökben

2020. május 19. 20:47

Az idei tél folyamán kis túlzással egyszer sem volt olyan hideg, mint április első napjaiban, amit a húsvéti időszak drasztikus lehűlései követtek. Ezt pedig nagyon megsínylették a magyarországi ültetvények, a kétszeres fagykár komoly terméskiesést eredményez országszerte.

Élet a 7700-asok után - Bemutatjuk a Massey Ferguson 7S traktorszériát

2022. augusztus 24. 18:01

Már messziről vonzotta a szemet a Szentlőrinci Mezőgépnapokon a Massey Ferguson 7700-as traktorszériájának fekete NEXT különkiadású erőgépe. A Velox-Ker Kft. standján mégsem a már kifutó szériás típus állt a figyelem középpontjában, hanem annak utódja, a külsőleg teljesen megújult 7S modellcsalád egyik tagja. A neo-retro stílusú traktor motorháztetejét a klasszikus ezüstszablya mintázat díszíti, amivel harmonizálnak a szürkére festett fülkeoszlopok.

Napraforgó peronoszpóra, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növényvédelmi kisokos

04:04

Napraforgó peronoszpóra, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növényvédelmi kisokos

2019. július 18. 10:14

Mit kell tudni a napraforgó peronoszpóráról? Hogyan lehet megelőzni a peronoszpóra fertőzést? Védekezés és a peronoszpóra jellemzői. Agrofórum növényvédelmi kisokos Békési Pállal.

Az új CASE IH Axial-Flow 250-es kombájnsorozatát - Hatékonyság és megbízhatóság

04:00

Az új CASE IH Axial-Flow 250-es kombájnsorozatát - Hatékonyság és megbízhatóság

2018. november 2. 08:04

A nyár folyamán nemzetközi sajtótájékoztatón mutatta be új Axial-Flow 250-es kombájnsorozatát a Case IH. A Drezdában és annak térségében megrendezett szakmai programon a szakújságírók is kipróbálhatták a betakarítógépeket.

Debrecenben tudományos kísérlet igazolja a lombtrágyák termésnövelő hatását

2022. június 21. 09:49

Május első napjaiban szépen sorolt a kukorica a Debreceni Egyetem Látóképi kísérleti telepén, ahol többek között a Natur Agro lombtrágyáinak hatékonyságát vizsgálják a kutatók a legkiválóbb és legnépszerűbb nemesítőházak hibridjein.