Elkezdődött a hazai szamócaszezon – jön a szabadföldi is!

Elkezdődött a hazai szamócaszezon – jön a szabadföldi is!

Agrofórum Online

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Takarónövények a talajművelés nélküli növénytermesztésben - Notill technológia (2. rész)

2019. december 24. 04:33

A minimum till, illetve a no till, vagyis a talajművelést részben vagy egészben elhagyó növénytermesztési technológia alapja a megfelelő takarónövények kiválasztása, hiszen a nehéz vasak munkáját, és az inputanyagok kiváltását is ezek végzik. A Somogy megyei Pusztakovácsiban, Berend Ferenc földjein a kísérletek során a talajművelő retek, a lóbab, a homoki zab, a takarmányborsó és a facélia kombinációja vált be. A nagyrészt télen kifagyó növények mindegyikének megvan a maga szerepe abban, hogy a kultúrnövények számára kedvezőek legyen az adottságok a direktvetéstől, egészen az aratásig.

Agritechnica 2019 - A jövő és a jelen legjobb traktorai, robottraktorok és drónok Hannoverből

2019. december 4. 07:14

Permetezőgépek, traktorok, talajművelő gépek, drónok, robotok. A világ egyik legjelentősebb agrárkiállítására megérkezett a jövő, a gépgyártók nagy része ugyanis egészen különleges koncepciókkal rukkoltak elő.

Milyen mélyre és mikor vessük az őszi kalászosokat? - Isterra fajtabemutató Kaposváron

2022. augusztus 3. 15:42

Cellule, Basilio, Frenetic... Csak néhány rendkívül népszerű búzafajta, ami helyet kapott az ISTERRA Magyarország kaposvári kísérleti parcellájában, ahol június közepén a hagyományos kalászos bemutató mellett egy technológiai tesztsorozattal is várták a termelőket.

Intenzív almatermesztésbe fogtak Majosházán

2020. november 8. 14:08

Szabó Zoltán fiával gazdálkodik. Eddig szántóföldi növénytermesztést folytattak csak, viszont egy pályázatnak köszönhetően régi álma teljesülhetett: sikerült 5 hektáron egy egészen korszerű, intenzív almáskertet létrehozniuk.

A hibridbúza igényeit ki kell szolgálni

2021. április 21. 10:51

A növény igényeit ki kell szolgálni. Ezzel a filozófiával már évtizedes múltra tekint vissza a hibridbúza-termesztés a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél. Mindez egyetlen kérdés megvizsgálásával kezdődött. Hogyan lehet fokozni a búza termésmennyiségét a meglévő termőhelyi adottságok ismeretében? A választ végül a hibridbúzában találták meg.

HEKTÁR: No-till a magyar ugaron - Szántóföldi növénytermesztés talajművelés nélkül

2022. május 14. 21:40

A HEKTÁR podcast adásában ezúttal a no-till technológiáról beszélgetünk több mint 2 órán keresztül - méghozzá 3 stúdióvendégünkkel, és 13 interjúalanyunkkal. Tényleg elhagyható a talajművelés a hazai talajainkon is? Vagy csak egy szűk kör hóbortja az egész, és Magyarországon esély sincsen a rendszer működtetésére? Mik a no-till technológia legkomolyabb kihívásai? Mi a helyzet a takarónövényekkel, a gyomosodással, a szerkivonásokkal, a tápanyag-utánpótlással és egyáltalán milyen egy jó direktvetőgép? Adásunkban virtuálisan ellátogatunk Somogyba, a Szigetközbe, a Tisza mellé, Barcs térségébe, de Nógrád megyei Kozárdra és a keleti országrészbe, Szatmárba is. Beszélgetünk a hazai talajok állapotáról, az agrárképzés hiányosságairól, de azt is eláruljuk, hogy milyen vetőgépeket ajánl a Väderstad, a Horsch és a Multiva. Mindezek mellett a VulcanAgro ezúttal is tápanyag-gazdálkodási szakmai tanácsot nyújt olvasóinknak.

Debrecenben tudományos kísérlet igazolja a lombtrágyák termésnövelő hatását

2022. június 21. 09:49

Május első napjaiban szépen sorolt a kukorica a Debreceni Egyetem Látóképi kísérleti telepén, ahol többek között a Natur Agro lombtrágyáinak hatékonyságát vizsgálják a kutatók a legkiválóbb és legnépszerűbb nemesítőházak hibridjein.

Öt kombájnnal aratták a borsót Gyermelyen - Borsó vetőmag-előállítás 900 hektáron

06:22

Öt kombájnnal aratták a borsót Gyermelyen - Borsó vetőmag-előállítás 900 hektáron

2019. július 18. 10:59

A Gyermely Zrt. számára a tészta és a liszt a legfontosabb termék, ebből kifolyólag ugyanakkor a növénytermseztési ágazat is nagy szerephez jut, többek között a kalászosok termesztése. Az őszi búza előveteménye az esetek nagy részében borsó, hiszen a hüvelyesekből minden évben nagyjából 900 hektárnyi növekszik a környéken.