Házikert

A legszebb őszi balkonnövények

Agrofórum Online

Sok embernek nem adatik meg, hogy saját kertje legyen. A legtöbb lakásnak azonban van erkélye, amelyen mesés őszi növényeket nevelhet, ráadásul a színpompás balkonnövények feldobják a legkomorabb környezetet is.

Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan ültessünk tele szépséges őszi virágokkal egy virágládát, és azt is eláruljuk, hogyan lesz igazán egészséges és élettel teli az összes őszi virág a szezon alatt.

Amikor eltervezzük, hogy az őszi balkonládákba új növényeket ültetünk, szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat. A sárga, narancs, piros, vörös, lila és barna színek árnyalatai meseszép őszi hangulatot kölcsönöznek az erkélyünknek, ráadásul egy csomó őszies kiegészítőt: dísztököket, lámpásokat, apró gombákat és fénysorokat is a növények köré tehetünk, amitől csak még különlegesebb lesz a végeredmény.

Mely növények a legalkalmasabbak az őszi balkonládákba?

  • A lampionvirág kis narancssárga virágaival elbűvölően fest ősszel, és rendkívül könnyen gondozható.
  • Az őszi krizantémok augusztustól novemberig színes virágaikkal vonzzák a tekintetet, és gömbölyded, kompakt növekedésüknek köszönhetően ideálisak balkonládába.
  • Az árvácska a magyar virágládák kedvenc virága, amely jól bírja a hidegebb időt is, így gyakran még a téli hónapokban is virágzik.
  • A csarab már most, szeptemberben is ott pompázik az élelmiszerboltok növényes részlegén. Ez a törpe növény több színben kapható és csodásan mutat a virágládában, pici rózsaszín vagy fehér virágával kedves hangulatot árasztva.
  • A díszkáposzta egyszerre mulatságos és varázsos látvány a virágládákban. Látványos, vidám, egyedi hangulatot áraszt és egész télen megmarad, ezért mindenképpen érdemes egy-két ládába ilyet is ültetni. 
  • A verbéna ősszel is virágzik, színes virágai remekül illenek a többi őszi növényhez, így ideális balkonnövénynek számít.

Tipp: Hagyjuk meg az elszáradt nyári virágok szárát és fejét tavaszig – a rovarok téli menedékhelynek, a madarak pedig (ha más nincs) élelemforrásként használhatják a magokat a téli szezon során.

Mire vágynak az őszi balkonnövények?

  • Az őszi virágoknak szükségük van a napfényre. A lampionvirág és az őszi krizantém kifejezetten napkedvelő, a csarab és a díszkáposzta azonban megél félárnyékos helyen is, akárcsak az árvácska.
  • Jó, ha fedett a balkonunk, mert így valamelyest védett helyen fejlődhetnek a növények, és nem csorog rájuk az esőlé, nem tépázzák meg őket a hideg szelek.
  • A csarab az enyhé savas talajt kedveli, de mivel ősszel lassan növekszik és alig vesz fel tápanyagot, nem probléma, ha ilyenkor magasabb pH-értékű talajba ültetjük.
  • A többi növénynek általános virágföldre van szüksége, és megfelelő vízellátásra.

Hogyan ültessük tele a balkonládát?

1. lépés: A balkonládát töltsük meg földdel. Mielőtt földet töltenénk a balkonládába, célszerű befedni az edény alját egy kavicsos vízelvezető réteggel, hogy javítsuk a talaj szellőzését és megelőzzük a pangást. Ezután töltsük meg a ládát virágfölddel – ehhez kifejezetten balkonnövények számára készült virágföldet használjunk. Ez általában olyan lassú lebomlású, speciális talaj, amely optimalizált víz- és tápanyagellátást biztosít a növények számára, így a virágok tökéletes körülmények között fejlődhetnek.

2. lépés: A növények megfelelő előkészítése. Óvatosan vegyük ki a növényeket a cserepekből úgy, hogy a gyökereik ne sérüljenek. A gyökérlabdát picit fel kell lazítani, hogy a gyökerek zavartalanul nőhessenek majd a termőföldben. Ha a gyökérlabda száraz, tegyük vízfürdőbe az ültetés előtt, hogy elegendő vízhez jussanak a gyökerek.

3. lépés: A virágok elültetése. Ültessük el az őszi virágokat a balkonládába. Mivel ősszel és télen lassan nőnek ezek a virágok, tehetjük őket egymáshoz közel is, nem fognak egymásnak ártani. Ültetés után töltsük fel a réseket és a növények körüli részt virágfölddel és finoman nyomkodjuk le. Végül alaposan öntözzük meg a ládát és tegyük a végleges helyére.

Forrás: https://www.compo.com/int/guide/plant-care/balcony-potted-plants/autumn-balcony-plants

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

2024. október 2. 05:40

Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Így menthetjük meg a túlmetszett növényünket

2024. október 1. 08:10

Túlmetszésről akkor beszélhetünk, amikor a növényt túlzottan visszametszik, eltávolítva a szükséges leveleket, ágakat vagy virágokat.

Komposzt vagy mulcs legyen az avarból?

2024. szeptember 30. 16:10

A komposztálás és mulcsolás két hasznos megoldás az avar jótékony felhasználására, de eltérő célokat szolgálnak, más-más előnyökkel járnak.

A ciklámen ápolása, igényei

2024. szeptember 29. 10:10

A 10-15 centiméter magasra növő ciklámenek a napos vagy félárnyékos helyeket kedvelik, laza, jó vízelvezetésű és meszes talajjal.

Mit tegyünk a gyümölcsfák lehulló lombjával?

2020. október 8. 11:53

Egyre több a lehullott levél a gyümölcsösben. Érdemes valahogy felhasználni vagy problémás lehet esetleg a károsítók, kórokozók "átteleltetése"?

Decemberi tennivalók a kertben

2022. december 1. 05:34

A december egy csendes hónap a kertészkedés szempontjából, mégis több dologra kell odafigyelni, mint azt gondolnánk.

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

Az őszi levelek felhasználásának 8-féle módja

2022. november 7. 10:56

A lehullott levelekből a kertészek aranyat varázsolhatnak! Hogy miként?