Házikert

Őszi virágösszeültetések, hogy ne legyen üres egyetlen dézsa sem

Agrofórum Online

Ősszel kezd sok kert kopár lenni, pedig számos módja van annak, hogy ősszel is dekoratív kertünk legyen. Az őszi virágösszeültetések sokasága az egyik legjobb mód a dekorálásra!

A krizantém igazi őszi virág és talán újra kezdi reneszánszát élni, hogy nem csak temetői virágként tekintünk rá. De ugyanígy elővehetjük az ősszel virágzó évelőket is, mint az évelő őszirózsa, az ilyenkor is még virító kokárdavirág, ha jól metszettük akár a levendula is, de a verbénák is bontják még javában virágaikat.

Fagyálló dézsákban sokáig szépek lesznek

Én azért szeretem a fagyálló dézsákat, mert akkor a téli időszakban is számíthatok rájuk dekorációs céllal. Ősszel virágos összeültetések formájában élvezzük szépségüket, télen meg akár díszkáposzta, tobozos vagy gallyas dekorációk mehetnek beléjük.

Dekoráljunk dísztökkel!

A dísztök rendkívül változatossá tudja tenni a kerti dekorációkat szertelen formavilágával. Ráadásul, ha gallyakból koszorút kötünk és abba ültetjük bele a dísztököket, akkor még izgalmasabb kompozíciót kapunk.

A dísztökök jól mutatnak Calluna fajtákkal is, de a krizantémokra is gondoljunk, hiszen klasszikus őszi virágzóink.

Az ősz klasszikus növénye az őszirózsa is
Az ősz klasszikus növénye az őszirózsa is (fotó: Pixabay)

Őszirózsa, krizantém, hangák

Az ősz klasszikus növényei, főleg ha még mellé ültetünk díszkáposztát és árvácskát is. Nagyon esztétikus és meleg hatású dekorációk készülhetnek belőlük bejárati ajtók mellé, vagy akár a kapu közelébe is, hogy mindig örömmel töltsön el a hazaérkezés.

Falevelek és tobozok és minden, ami száraz termés

Ősszel nagyon szeretek a kertben gyűjtögetni, de most más szemmel járok benne, mint nyáron. Ilyenkor az érdekes száraz termésekre vagy virágfejekre utazom, hogy a legszebbeket mielőbb begyűjtsem, hiszen ezekből nemcsak ősszel lehet szép dolgokat alkotni, de ha megszáradtak teljesen, akkor akár fújós festékkel ezüstre vagy aranyra fújva még karácsonyi dekorációk is készülhetnek majd.

Így az ilyenkor gyűjtött tobozok és színes falevelek nagyon praktikus és olcsó dekorációs alapanyagok lesznek.

TIPP: a színtartáshoz a virágfejek esetében is és a falevelek esetében is az az egyik bevált praktikám, hogy mosóporos ládikóba fektetem őket, és így nemcsak a nedvességet szedi ki belőlük, de a színük is megmarad. (Színtelen mosóport használjunk!)

Ugyanezzel a módszerrel szoktam szárítani a hortenziafejeket is színtartóan.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Természetes légfrissítő a lakásban: a krizantém – avagy mit tudunk az ősz legnépszerűbb virágáról?

2024. augusztus 28. 14:10

A krizantém csökkenti a beltéri levegő szennyeződését, ezért érdemes az őszi-téli szezonban természetes légfrissítőként a lakásban tartani.

Így gondozzuk az évelő krizantémot a nyugalmi időszakban!

2024. október 10. 08:40

A növényeket a legjobban hűvös és világos helyen lehet átteleltetni, legfeljebb 8 °C-on.

Mitől sárgulhatnak a krizantém levelei foltokban?

2021. október 29. 05:38

A krizantém gombás betegségei közül a fehérrozsda okozhatja a legnagyobb problémát a növényeken.

Túlélheti a telet a cserepes krizantém?

2022. október 25. 04:38

Vásároltunk mindenszentek ünnepére cserepes krizantémot, amit majd a temetőben helyezünk el. Hogyan lehet megállapítani, hogy a virágunk túléli-e a telet, bírja-e a fagyokat és jövőre is élni, virágozni fog?