Milyen lárvák rágnak a gyümölcsfa leváló kérge alatt?

Agrofórum Online

Milyen lárvák károsítanak a gyümölcsfám leváló kérge alatt? A kéreg alatt lárvákat és járatokat is találtam. Mit tehetek ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák fás részeiben sajnos több olyan kártevő is fejlődhet, melyek jelenléte által súlyos károkat, gyengülést, de a növény részleges és teljes pusztulását is képesek kiváltani. A legfeltűnőbb méretű lyukakat a fák fás részein a nagy farontó lepke lárvája okozza, de közeli rokona a kis farontó egyaránt képes szemmel is jól látható sérüléseket okozni. A fás részek károsodása nyomán leggyakrabban tünetként mézgafolyás figyelhető meg, de a lárvák táplálkozása által keletkező ürülék szintén általános tünetnek mondható.

A kéregmoly lárváinak táplálkozása nyomán a kéregrész alatt kanyargós járatokat figyelhetünk meg, melyekben gyakran a kártételt okozó hernyók, vagy azok bábjai is fellelhetők. A rajzáskor pedig a járatokból kilógó bábingek ugyancsak megfigyelhetők. A táplálkozásuk nyomán sajnos nemcsak a kéregrész alatti terület sérülhet, hanem a hernyó az élő fás részbe is képes berágni, így akadályozva a tápanyag- és vízfelvételét a fának. A fa legyengülése így sok esetben nemcsak növekedésének csökkenésében mutatkozik meg, hanem csúcsszáradásban, ágelhalásban egyaránt.

A kártevő főként a csonthéjas gyümölcsfajokat kedveli, de az almatermésűeken szintén találkozhatunk károsításukkal. A kéregmolynak évente két nemzedéke fejlődik ki, a károsításuk helyén telelnek át hernyói. Az első nemzedék lepkéi májusban kezdenek kirepülni, rajzásuk egészen június végéig is elhúzódhat. A második nemzedék ugyancsak elhúzódó rajzásidővel fejlődhet ki, mely júliusban kezdődik és augusztus végéig is eltarthat.

A védekezés lehetőségei

Azokban a kertekben, ahol a kártevő előfordulása már bizonyított és rendszeresnek mondható, ajánlatos feromoncsapdát kihelyezni, majd ez alapján, a rajzás kezdete után három héttel kémiai védekezést folytatni. A fás részeket is permetezzük le a kezelés során, így az esetleg tojásból kelő, fás részekbe rágó hernyók is érintkeznek a permetszerrel (Karate Zeon 5 CS, Mospilan 20 SG)! A téli fatisztogatási munkálatok során a leváló, mézgás részeket óvatosan távolítsuk el, az alattuk áttelelő lárvákat pusztítsuk el, ennek során azonban ügyeljünk a kéregrész további sérülésektől való megóvására!

Kiemelt kép: Pixabay

Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

2020. március 2. 15:18

K. Tamásné kérdése: Kertemben sok gyümölcsfa található. Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

Mitől gyantásodik a gyümölcsfa törzse?

2021. november 25. 06:46

Gyakori kérdések közé tartozik hobbikertész körökben, hogy mitől gyantásodik a fák törzse. Ezt elsősorban a gyümölcsfáknál figyelik meg a kertészek a házikertekben.

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben

2022. június 8. 05:36

Cikksorozatunk első részében arra világítunk rá, hogy mi a különbség az ökológiai és az integrált növénytermesztés között.

Taplógombák a gyümölcsfán: mi a teendő?

2020. november 27. 10:37

Cseresznyefám törzsén kagylószerű gombák jelentek meg. Mi lehet ez, mit kell tennem vele?