Miért és hogyan végezzük el a tavaszi lemosó permetezést?

Miért és hogyan végezzük el a tavaszi lemosó permetezést?

Agrofórum Online

Cs. Judit kérdése: Tavaszi lemosó permetezés? Miért és hogyan végezzük el? Mikor van itt az ideje?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Akárcsak az őszi, úgy a tavaszi lemosó permetezés is egy meghatározó növényvédelmi munkafolyamat, elvégzése minden évben kiemelt fontosságú. Ezzel a beavatkozással ugyanis a kertünkben álló gyümölcsfák egész éves egészségét alapozhatjuk meg. A tavaszi lemosó kezelés elvégzésének ideje akkor van, amikor a nappali hőmérséklet már tartósan fagypont fölé emelkedik. Ekkor már a kórokozók és a kártevők áttelelő alakjainak is elkezdődik az élettevékenysége, így érzékenységük is fokozódik a növényvédő szerekkel szemben. Ezzel egyidejűleg már a növények nedvkeringése is megindul, ezáltal egyre érzékenyebbé válnak a fertőzésekre is.

Megállapítható tehát, hogy a lemosást a téli fagyok elmúltával, de még a rügyfakadás előtt kell elvégeznünk. Ezt a permetezést is, akárcsak a vegetációs időszakban végzett kezeléseket, célszerű szélcsendes, száraz időjárási körülmények esetén végezni. A legjobb hatékonyságot akkor érhetjük el, ha a növényvédő szert nagy lémennyiséggel juttatjuk ki a növényeinkre, így biztosítva az egyenletes fedettséget. Fontos, hogy a permetlé a fák minden egyes részére eljusson, beleértve a szár repedéseit és a fák csúcsi részét is.

A permetezések célja a gyümölcsfák és szőlőtőkék fás részein, kérgén, rügyek felületén megtapadt kórokozók szaporító képleteinek elpusztítása, a kártevők áttelelő alakjainak gyérítése. Gyümölcsöskertjeinkben a rovarok közül a pajzstetvek, levéltetvek, atkák, az almafákon megjelenő véretetű és a körtefákon károsító levélbolhák ellen, míg a gombás fertőzések közül az almatermésűeken megjelenő varasodás, az őszibarack levélfodrosodását okozó kórokozó, a monília fajok és a lisztharmatok ellen is hatékony megoldást nyújt.

A lemosáshoz használatos növényvédő szer kiválasztása attól függ, mi ellen szeretnénk növényünket megvédeni. A kártevő rovarok ellen olajos tartalmú készítmények ajánlhatók, mivel ezek a rovarok testén bevonatot képezve akadályozzák meg légzésüket. A kórokozók esetében a réz és a kén hatóanyagú készítmények a legáltalánosabban elterjedtek. A réz nemcsak a gombás betegségek ellensége, hanem antibakteriális hatású is. A lisztharmat típusú gombák ellen a kén hatóanyag nyújt védelmet, mely az atkák ellen gyérítő hatással is rendelkezik. Ha többféle károsító van jelen az adott növényen, arra kombinált készítményeket alkalmazzunk a megfelelő védelem érdekében!

 

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Növénykórtani helyzetkép az őszi vetésű szántóföldi kultúrák állapotáról január végén

2023. január 28. 05:36

Az átlagnál csapadékosabb ősz után gyakorlatilag november eleje óta a szántóföldek és a rajtuk növekvő őszi vetésű kultúrák folyamatos csapadék- és víznyomás alatt álltak, aminek hatása már erőteljesen látható ezen kultúrák növénykórtani állapotán is.

Mennyire bio, amelyet annak tartanak?

2022. január 21. 12:37

A növényvédelem óhatatlanul jelent némi veszélyt a környezetben élő egyéb szervezetekre, nem csak a kezelés során megcélzott károsítóra. Felismerve ezt mindenképpen helyes és követendő az a trend, gyakorlat, hogy a növényvédelem minél inkább szelektív legyen és a környezet „non target” résztvevőit minél kevésbé károsítsa. Ezen okok miatt pl. a növényvédő szerek és hatóanyagok engedélyezése napjainkban már rettenetesen drága és hosszú, több éves folyamat, hiszen egy leendő növényvédő szernek egyre újabb és újabb szempontoknak kell megfelelnie.