A pisztácia lehet az egyik új kultúránk?

Agrofórum Online

Hazánkban is egyre kedvezőbb környezeti körülmények alakulnak ahhoz, hogy a pisztácia otthon érezhesse magát. Megszólítottuk az úttörő termesztőt.

A pisztácia fája jellegében leginkább a cserszömörcére hasonlít, hiszen a szömörcefélék családjába tartozó növényről van szó. Kétlaki növény lévén a termésképzéshez hím- és nőivarú növényekre is szükség lesz. Az értékes termésű, gyantás illatot árasztó növény jó választás lehet ott, ahol az aszályos körülmények miatt más növény nehezen állja meg a helyét, jóllehet, hazánkban még nagy ültetvényes tapasztalatok nincsenek.

Hazai úttörő a pisztácia termesztésében

Badics László a hazai úttörők közé tartozik, és tapasztalatai értékesek lehetnek a vállalkozó szelleműek számára is. Terméshozama 15-20 éves korára éri el a maximumát, és abban az esetben, hogyha nem zsarolják le a fát (gondoljunk csak az intenzív termesztésre Kaliforniában), ez a terméshozam hosszú távon is fenntartható, de ettől kezdve nem számíthatunk a hozam növekedésére.

A pisztácia termesztésére hazánkban is mód nyílik
A pisztácia termesztésére hazánkban is mód nyílik (Fotó: Baklanova Szandra)

A pisztáciának is kell a fagy

A pisztáciának is kell a fagy, a téli mélynyugalomra: László szerint a mínusz 20-25 fok is elviselhető a növény számára, és úgy véli, hogy az egyébként rendkívül dekoratív növény dísznövényként egyáltalán nem igényel öntözést, azonban, hogyha termő fát szeretnénk, 2-3 öntözést meghálál.

Kedvező termőhely

Ugyan a pisztáciának még nem a legkedvezőbb a hazai klíma, mivel nem eléggé aszályos az esősebb időszakok miatt, a talaj, termőhely tekintetében találhatunk kielégítő helyet számára. Kerülni kell a fagyzugos, párás, megrekedő levegőjű területeket, ahol a talaj köves, sziklás, és egyben tápanyagdús is.

Badics László bazalttörmelékkel egészítette ki a köveskáli talajt, bár óva int attól, hogy a fiatal fák gyökerét túlzottan terítsük a sötét színű kőzettörmelékkel, hiszen az a nyári időszakban perzselheti a fiatal pisztáciát. A talajkezeléstől a zamatanyagok gazdagodását várja a termelő.

A növény természetes környezetében sokkal kevesebbet terem, a fenntarthatóság szellemében azonban pelletált marhatrágyát a gyökérzónába juttatva nagyobb sikereket érhetünk el.

További részletekért tekindsd meg videónkat!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Légkeverő ventilátor a fagyok, öntözés és párásítás az aszály ellen a Simon Gyümölcsültetvényben

04:11

Légkeverő ventilátor a fagyok, öntözés és párásítás az aszály ellen a Simon Gyümölcsültetvényben

2019. június 12. 07:23

Miközben április utolsó napjaiban a Heves megyei Csány határában, Sasteleken fekvő gyümölcsültetvényben növényvédelmi beavatkozások folytak, addig működött az öntözőrendszer is a cseresznyefák tövében. Az utóbbi évek aszályos időszakaiban a termésbiztonság és a nagy méretű, ízletes gyümölcsök érdekében minden eszközzel javítani kell a mikroklímát.

Nem lesz meg az önellátásunk kukoricából? - Csökkenhet a vetésterület is

2022. október 6. 13:04

3,5 millió tonna betakarított kukoricára számítanak 2022-ben a Kukorica Kör Egyesület szakemberei. A gazdálkodók nagyon nehéz, és tanulságos évet fognak zárni, ami már most bizonyította, hogy a jövőben sokkal jobban oda kell figyelni a talaj vízmegtartó képességére, a talajszerkezetre, a talajéletre, ezek ugyanis stratégiai tényezővé váltak.

Hardi Percek IX. - Hardi FluidBox intellingens folyadékrendszer (Hardi Navigator „i”)

2019. december 8. 17:55

A HARDI NAVIGATOR „i” egy továbbfejlesztett, minimális nyomásvesztességgel dolgozó folyadékrendszerrel rendelkezik, amely a permetezőgép munkamenetéhez, feltöltéséhez és öblítéséhez szükséges valamennyi elsődleges funkciót kizárólag a munkazóna közepén elhelyezett elektromos vezérlővel működteti. A könnyen érhető szimbólumokkal jelölt, logikusan elrendezett szelepműködtető ikonok jóvoltából a rendszer rendkívül egyszerűen kezelhető, és jelentősen lerövidíti a permetezőgép beállításához és működtetéséhez szükséges időt.

A pisztácia lehet az egyik új kultúránk?

13:09

A pisztácia lehet az egyik új kultúránk?

2024. október 1. 10:40

Hazánkban is egyre kedvezőbb környezeti körülmények alakulnak ahhoz, hogy a pisztácia otthon érezhesse magát. Megszólítottuk az úttörő termesztőt.

Költséghatékony tápanyag-utánpótlás lombtrágyákkal

2021. december 28. 04:04

A Vulcan Agronál 2019-ig úgy gondolták, hogy folyékony lombtrágyákkal nem foglalkoznak, a rengeteg elvégzett levélanalízis és talajvizsgálat eredménye ugyanakkor azt mutatta, hogy számos tápanyag talajon keresztül történő felvételét nem tudják eléggé segíteni. Ez ösztönözte a szakembereket egy lombtrágya-projekt beindítására, ami mostanra számos, rendkívül sikeres terméket eredményezett.

Makrofómina szedi áldozatait a napraforgóban

05:22

Makrofómina szedi áldozatait a napraforgóban

2024. augusztus 6. 11:10

A Macrophomina phaseolina, makrofómina, vagyis hamuszürke szárkorhadást okozó kórokozó gomba tünetei jelentkeztek egy Tárkány melletti napraforgó táblán. A csökött növekedésű, már érő magvú napraforgók esetében már semmilyen védekezési lehetőségünk nincsen, és rossz hír, hogy korábban sem lehetett volna védekezni ellene levélen át ható fungicidekkel.

Angus marhák Adonyban - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

05:13

Angus marhák Adonyban - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

2019. május 6. 10:57

Az Angus Kft. 1993-ban a Március 21. Szövetkezet egyik ágazatának utódjaként alakult meg Adonyban. A cég szakemberei 1973 óta foglalkoznak húsmarhával, 1987 óta pedig angusokkal, hiszen a fajta első egyedei azon a tavaszon érkeztek hazánkba Skóciából - szám szerint 52 üsző.

Saras gumicsizma és rozsdás talicska? - Megnyílt az OMÉK 2019 kiállítás

03:45

Saras gumicsizma és rozsdás talicska? - Megnyílt az OMÉK 2019 kiállítás

2019. szeptember 27. 11:09

Magyar termékek, helyi ételek, hagyomány és kultúra, mezőgazdaság... A Hungexpo területén csütörtökön nyitotta meg kapuit a magyar vidék és az agrárium fővárosi ünnepe, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, aminek egyik célja, hogy a termelőket, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit, a falusi hagyományokat megismertesse a budapestiekkel. Négy napig a népzene, a térségi ízek, a helyi termékek lepik el a HUNGEXPOt.