Mely dísznövényeket kell már októberben telelőbe vinni?

Agrofórum Online

Szeretném tanácsukat kérni abban, hogy melyik dísznövényeket kell már októberben telelőbe vinni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Kertjeinkben található dísznövényeink sem egyformán reagálnak a hideg időjárásra, ami azt jelenti, hogy teleltetésüket nem időponthoz, hanem a hőmérséklet alakulásához, az előrejelzésekhez kell időzítenünk. Októberben az éjszakák során már egyre nagyobb mértékű lehűlésekre kell számítanunk, viszont napközben akár kellemes meleg is érheti növényeinket. Első körben azoknak a növényeknek kell már odabent helyet kerítenünk, melyeket szobanövényként, fűtött körülmények között nevelünk a téli időszakban is.

A kínai hibiszkuszt pl. már a 10 fok alatti hőmérséklet megviseli, így szobáinkba való behordása már október elején indokolt lehet. A nyár folyamán kint elhelyezett szobafenyő számára a 10 fok alatti hőmérséklet már nem kedvez, de a ciklámen, hideg körülményeket kedvelő növényfaj lévén még továbbra is jól érzi magát kertjeinkben. 

A muskátlik védettebb fekvésben odakint akár még a nulla fok körüli hőmérsékletet is képesek átvészelni, a citrusfélék pl. 5 fok körüli hőmérsékletig, míg az angyaltrombita 8 fokig érzi magát megfelelően kertünkben.

Hibiszkusz a kertben
A kínai hibiszkuszt már a 10 fok alatti hőmérséklet megviseli (fotó: Pixabay)

A leanderek akár a kisebb mínuszokat is átvészelik, így sokan már nem is foglalkoznak teleltetésre való behordásukkal. A kiültetett példányainak legalább tövi részét érdemes takarni, az ültetést déli fekvésbe elvégezni, így óvva meg attól, hogy túlzottan sok hideg érje. A cserepes leandereket is ajánlott a tövi részüknél, cserepükkel együtt takarni, szélvédett helyre, a házhoz minél közelebb rakni.

Jól látható tehát, hogy a teleltetést az adott növényfaj igényeihez mérten, meghatározott időben kell elvégezni, ugyanis megfázásuk által gyengülhetnek, fagy hatására pedig akár súlyos károsodást is szenvedhetnek.

A telelés helyét is az alapján válasszuk meg, milyen igényei vannak a növénynek. A citrusfélék, szobafenyő számára a 10 fok körüli hőmérséklet tekinthető optimálisnak, míg a muskátlik és a leanderek ennél alacsonyabb hőmérsékleten, akár 5 fokos környezetben is jól érzik magukat. A behordás előtt a növények egészségéről is ajánlatos meggyőződni, a betegségek és kártevők terjedését ezzel megelőzni. A tél folyamán mérsékelt öntözéssel tartsuk fent a talaj nedvességét, a tápoldatozást szüneteltessük viszont a tavaszi időszak beköszöntéig!

Kiemelt kép: Pixabay

10 érdekesség a bazsarózsáról

2024. április 24. 14:10

A bazsarózsa vagy peónia hamarosan virágba borul, érdemes hát néhány érdekességet megtudni erről a csodás dísznövényről.

Miért száradnak el a díszfák levelei nyáron?

2018. augusztus 28. 06:50

Sz. Zsófia kérdése: Házunk előtt a vadgesztenyefák lombja leszáradt, mintha leforrázták volna. Az utcánkban sajnos a többi fa is ilyen. Más faféléknél is száradnak a levelek. Tehetünk valamit értük?

Miért nem hoz virágokat a fokföldi ibolya?

2023. január 26. 08:05

Korábban rendszeren virágzó fokföldi ibolyám egy ideje nem képez virágokat. Áthelyezésre került a növény, lehet, hogy ez okozza a problémát?

Városi kertek gyógynövényeinek nyomában

2022. június 27. 06:36

A városi gyógynövénytermesztésnek mindig az az egyik nehézsége, hogy ott a szmog és más kemikáliák miatt gyógyászati értelemben nem ildomos használni őket. Természetesen minden nagyvárosnak vannak tisztább részei, így most főleg azokra gondoljunk, amikor a kertben gyógynövényt ültetünk.