A moníliás gyümölcsöt tegyük-e komposztálóba?

Agrofórum Online

A monília által fertőzött körte vajon komposztálható? Van-e védekezési lehetőségünk a gyümölcsök kései éredő fázisában? Zsigó György növényorvos válaszol.

A gyümölcsfertőző monília csak fejlett, éredő gyümölcsökön jelentkezik, és gyümölcsrothadást okoz. A betegség (Monilinia fructigena) gazdanövényei az almatermésűek, csonthéjasok, a csonthéjasok közül pedig a mogyoró is fertőződhet! A díszalma és cseresznyeszilva díszfákon is megtalálható, de elvétve szőlőn és fügén is előfordul.

Hogyan védekezhetünk a fertőzés ellen, és milyen megelőző intézkedésekre van szükség?

Videónkból kiderül, Zsigó Györgynek pedig köszönjük a közreműködést!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szőlősorok biodiverzitásának növelése - Vetési tippek Tokajról

2021. június 14. 09:16

Számos előnye van a többkomponensű magkeverékek használatának a szőlőültetvények sorközeiben. A megfelelően összeállított növénykombinációk javítják a talaj szerkezetét, emelik annak humusztartalmát, jelentősen csökkentik az eróziót. Megfelelő alkalmazásukkal nem konkurálnak a szőlővel, a párolgást ugyanakkor minimálisra csökkentik, így a nedvességet végeredményben megőrzik a nap melegének kitett, meredek területeken is. Mindezek mellett a keverékek nagymértékben hozzájárulnak a terület biodiverzitásának védelméhez és fokozásához is. Ezen előnyök kiaknázásához viszont az első és legfontosabb lépés a helyes vetéstechnológia megválasztása és alkalmazása.

Elkeserítő a helyzet a gyümölcsösökben

2020. május 19. 20:47

Az idei tél folyamán kis túlzással egyszer sem volt olyan hideg, mint április első napjaiban, amit a húsvéti időszak drasztikus lehűlései követtek. Ezt pedig nagyon megsínylették a magyarországi ültetvények, a kétszeres fagykár komoly terméskiesést eredményez országszerte.

Väderstad innovációk VI. - MixIn késszár

2022. augusztus 2. 10:43

A Väderstad innovációkat részletező videósorozatunk hatodik részében a Mixln késszárat mutatjuk be nézőinknek.

Új önjáró és vontatott permetezőgépek a Harditól - továbbfejlesztett fúvókákkal

2022. február 18. 16:23

Nincs megállás a fejlesztésekben. A Hardi hamarosan Magyarországon is bemutatja legfrissebb innovációit. Arculatváltáson ment át például a Alpha önjáró permetezőgép, tehát a műszaki tartalom mellett változik a külalak is. A vontatott szántóföldi permetezőgépek palettáján megjelent a HARDI AEON, ami a csúcskategóriát képviseli, és ez többek között dizájnban is megjelenik. A precízebb vegyszerkijuttatás érdekében a fúvókák szintjén is folyamatosan zajlanak a fejlesztések, aminek legújabb eredménye ugyancsak kézzel fogható lesz hazánkban is.

Precíziós öntözéstől a kukorica csepegtetéséig - A KITE öntözési szolgáltatásai, megoldásai

2022. november 7. 13:37

Hatalmas érdeklődés mellett, Nagy István agrárminiszter jelenlétében tartotta meg öntözési szakmai napján szeptember végén a KITE Zrt. Nádudvaron a 2022-es aszályos nyár után több száz gazdálkodó volt kíváncsi arra, hogy milyen megoldásokkal lehet enyhíteni a klímaváltozás okozta károkat.

Väderstad innovációk IV. - A Rapid-elv

2022. május 14. 19:28

A Väderstad innovációkat bemutató videósorozatunk negyedik részében a Rapid-elvet és annak előnyeit ismerhetik meg nézőink.

Rekordhozam a KWS Kukorica Termelési Versenyek történetében

05:00

Rekordhozam a KWS Kukorica Termelési Versenyek történetében

2019. január 25. 06:58

A KWS Magyarország Kft. 2015-ben indította útjára Szemes Kukorica és Silókukorica Termelési Versenyeit hagyományteremtő céllal. Az eredményeket a KWS téli partnertalálkozó rendezvényein hirdették ki. 2019. január 15-én, Zalakaroson, míg 2 nappal később Hajdúszoboszlón vehették át a díjazottak az oklevelüket és a nyereményüket. Összesen 17 díjat osztottak ki.

Hardi Percek XVI. - Sebessegkalibráció

2021. március 7. 08:57

Megmutatjuk, hogyan kell elvégezni a pontos sebességkalibrációt Hardi permetezőgépeken.