Címke: Körte

körte

Szaktanácsadás

Mi lehet az oka a kis körték nagyfokú hullásának?

2024. május 17.

Körte kis termései tömegesen hullanak. Kezdetben a száránál barnás elszíneződés alakul ki, később megfeketedik, és lehullik. Felvágva benne rovart, annak semmilyen alakját nem láttunk. Belül egészségesnek tűnnek. Mi lehet a nagyfokú hullás oka?

Szaktanácsadás

Léteznek olyan körtefajták, melyeket nem támad meg a varasodás?

2024. január 17.

Szeretném megtudni, hogy léteznek-e olyan körtefajták, melyeket nem támad meg a varasodás? Köszönöm szépen előre is a válaszukat.

Szakcikkek / Gyümölcs

A körtetermesztők rémálma: a füstös szárnyú körtelevélbolha

2023. november 22.

Magyarország megfelelő földrajzi adottságokkal rendelkezik, hogy a hazai gyümölcstermesztők megfelelő minőségű és mennyiségű körteterméssel lássák el mind a belföldi, mind a külföldi piacokat. Az elmúlt évtizedekben sikeresen megőriztük a klasszikus, Magyarországon közkedvelt körtefajták hírnevét, de az európai uniós szerkivonások hatására egyre nehezebb megvédeni körteültetvényeinket a különböző kártevőkkel szemben.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Hogyan és miért lesz Buddha-formájú a körte?

2023. október 31.

A Buddha-formájú körték a világ legkeresettebb gyümölcsi közé tartoznak. De honnan ered az ötlet és miként valósítják meg? Mért kedvelik ezt annyira az emberek?

Szakcikkek / Növényvédelem

Körte: őszi növényvédelmi teendők a fa körül

2023. október 6.

Egy, az óbudai régióban elhelyezkedő megfigyelőkert kiváló lehetőséget teremt a növényvédelemtől mentes növényzet kártevőinek, kórokozóinak megfigyelésére. Most egy igen idős körtefára esett a választás, és alatta állva megállapíthattuk, hogy az idei év összes betegségét mutatja a növény.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Hullik a beteg termés a szilvafákról – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 6.

A kései érésű szilvafajtákon, hasonlóan az almához és a körtéhez, sok a gyümölcsfertőző monília és a beteg termés hullása. A fa alatti termést a különböző kártevők dézsmálják.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Mi a különbség a téli körte és a nyári körte között?

2023. szeptember 26.

Javában tart a körteszezon, az ősz egyik kedvenc gyümölcsét egészen október végéig szedik a hazai ültetvényeken. Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az érzékeny almafajtákon egyre gyakoribb a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosság

2023. szeptember 12.

Csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben minimális mértékűre csökkent a keleti gyümölcsmoly repülése, termés- és hajtáskárt nem látni a fákon.

Szaktanácsadás

Hol található olyan laboratórium, ahol a körtelevél betegségét meg tudják határozni?

2023. szeptember 4.

Tudnának abban segíteni, hogy hol találok olyan növénykórtani laboratóriumot, ahol a körtelevél elhalási betegségét meg tudnák határozni? Köszönöm segítségüket.