Házikert

A mikulásvirág mérgező, óvatosan bánjunk vele!

Agrofórum Online

A legtöbben évről évre megvesszük, máskor ajándékba kapjuk a mikulásvirágot, ami decemberben meseszép ünnepi piros színbe öltözik, aztán általában örökre zöld marad. De vajon mit kell tennünk ahhoz, hogy a következő szezonban újra ünnepi színekben pompázzon?

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a téli hónapok legkedveltebb szobanövénye, egy évelő cserje, amely Mexikóból származik. Általában egynyári növényként tartják, főként karácsonyi dekorációként, de az olyan területeken, ahol a téli hőmérséklet 10 °C felett marad, évelő növényként is nevelhető.

4 méter magasra is megnő

Természetes élőhelyén akár 4 méter magasra is megnőhet, a szélessége pedig elérheti a 3 métert. Napfénykedvelő növény, amely a részleges árnyékban is megél, ám csak a jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Idegen nyelveken „mexikói lánglevélnek” is nevezik.

Kevesen tudják, de rendkívül mérgező, a növény nedve szembe kerülve akár vakságot is okozhat, ezért kisgyermekes, sőt kisállatos családokba sem igazán javasolják.

Több színben kapható

Ma már a jól ismert piros színű fajták mellett, a nemesítőknek köszönhetően vásárolhatunk krémszínű, halványsárga, rózsaszín és lazacszínű mikulásvirágokat is. A növény virágai aprók és sárgák, ezeket tűzpiros fellevelek veszik körül. Gondozása, legalábbis, ha azt akarjuk, hogy a levelek piros színűek legyenek az ünnepek alatt, különleges figyelmet igényel.

Mit kell tudni róla?

  • A mikulásvirág évente kétszer, jellemzően télen és tavasszal virágzik, aztán a nyugalmi fázist követően, ha megfelelően gondozzák, télen újra virágozhat.
  • Jó vízáteresztő képességű virágföldre van szüksége.
  • A számára ideális hőmérséklet 18-24° C közötti.
  • Kedveli a világos, szórt fényt, de nem szíveli a huzatot és a hűvös ablakokat, ahonnan dől rá a hideg. Napos ablak mellé tehetjük, de ne túl közel, különben megégetheti a nap, viszont kellőképpen közel, hogy profitálhasson a napi 6-8 órányi napfényből a téli hónapok során is.
  • Ha a növény elegendő mennyiségű vizet, meleget és fényt kap, legközelebb is virágozni fog. A nyugalmi időszak után vissza kell vágni a növény tetejét, akár többször is, így valószínűsíthetőbb, hogy az ünnepi szezonban majd újra virágzik.
  • Átültetéskor jó vízáteresztő képességű tőzegalapú virágföldbe kell tenni – illetve tavasszal, a fagyveszély elmúltával ki lehet vinni, sőt, ki is lehet ültetni a kertbe.
  • Akkor kell öntözni, ha a talaj felszíne száraz. A pangó víztől óvakodni kell, és gondoskodni kell róla, hogy a cserepe alján mindenképpen legyenek vízelvezető lyukak, amin a felesleg lecsuroghat. Ha ajándékba kaptuk, semmiképp sem szabad az ajándékfóliában tartani, mert ez akadályozza a szabad légmozgást a növény körül.

Tipp: Néhány szakértő szerint attól lesz piros karácsonykor a mikulásvirág virága, ha ilyenkor, októberben ún. „sötét-kúrára” fogjuk a növényt. Ez azt jelenti, hogy naponta 14-16 órán át sötét helyen kell tartani a növényt, például a kamrában (ha nem túl hideg), és aztán nappal újra világos helyre tenni – egészen addig, amíg tűzpirossá válik. Ez általában 6-8 hét után történik meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan előzzük meg, hogy a növények fagykárt szenvedjenek?

2024. október 24. 13:10

A téllel járó hideget nem minden kerti növény viseli jól. Mi viszont sokat tehetünk azért, hogy mégse érje őket fagykár.

A korallvirág megfelelő gondozása az egész évi pompához

2024. október 24. 09:40

A korallvirág általában télen és kora tavasszal virágzik, de megfelelő gondozás mellett ez az időszak jelentősen meghosszabbítható.

Ezért adjunk kávézaccot a szobanövényeknek

2024. október 24. 06:40

A kávézacc javítja a talaj minőségét, sőt, néhány növény számára afféle bioműtrágyaként is szolgálhat.

Szobanövények, amelyek jobb, ha a hálószobán kívül maradnak

2024. október 23. 14:10

Az erős illatú növények szédülést, fejfájást vagy légzési nehézségeket válthatnak ki, különösen zárt térben.

Ikonikus karácsonyi növények

2022. december 20. 05:37

Vannak olyan klasszikus darabok a virágosok polcain, melyek a karácsony elmaradhatatlan növényei. Többet már kapásból fel is sorolhatunk, mint a korallvirág, mikulásvirág, de idén vannak izgalmasabb összeállítások is.

Miként mentesíthető a mikulásvirág az apró, fehér kártevőktől?

2024. február 26. 04:38

Hogyan tudnám a mikulásvirágot mentesíteni a képen látható kártevőtől?

Mikulásvirág: idén szebbek, nagyobbak

2018. november 24. 05:37

Az idei tartósan meleg idő pozitív hatással volt a mikulásvirág-termesztésre, magasabbak és nagyobb levelűek lettek a növények.

Életmód Képgaléria

Hogyan tartsd életben a mikulásvirágodat mikulásig?

2023. október 21. 07:10

A mikulásvirág meghálálja a megfelelő gondoskodást és képes hosszú hónapokon át egészséges maradni, feldobva a lakás bármely pontját. A Stars for Europe (SfE) szakértői tudják, hogyan érjük el, hogy a mikulásvirágunk ragyogó maradjon, átvészelve a hideg időszakokat is – néhány tippet bevetve, a mi növényeink is sokáig remek formában lehetnek! Mire figyeljünk oda vásárláskor?