Hogyan kezeljük a fák fás részein kialakuló rákos sebeket?

Agrofórum Online

Kérem szépen a segítségüket! Hogyan kezeljük a fák fás részein kialakuló rákos sebeket?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák fás részein látható rákos sebek kialakulásáért minden esetben kórokozók, gombák vagy baktériumok tehetők felelőssé. A kórokozó/kórokozók pontos beazonosítása azonban csak laboratóriumi körülmények között lehetséges. A csonthéjasoknál gyakori a monília fertőzésének ilyen jellegű tünete, míg az alma, körte és dió esetében pl. a sebzéseken keresztül fertőző gomba, a nektriás rák is jelentős károsodást tud okozni. A körtén fertőző varasodás, az alma fomopsziszos rákja, de a cseresznye citospórás ágrákja is lehetnek a rákos sebek megjelenésének okai.

A fák fás részein rovarok rágása nyomán, de fagy általi repedések, egyéb mechanikai behatások, metszési beavatkozások is okozhatnak sebeket, így nyitva szabad utat a fertőzéseknek. A rákos sebek létrejövetelét fokozza továbbá a gyümölcsfa nem megfelelő termőhelyre való ültetése, a talaj túlzott kötöttsége, levegőtlensége, illetve a nem megfelelő tápanyagellátás is, melyből főként a nitrogén túlzott adagolása emelhető ki. Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben tapasztalható vízhiány mellett pedig a fák kora is meghatározó lehet a gyengülés kialakulását illetően.

A kezelés lehetőségei

A rákos sebekre jellemző, hogy általában nyíltak, de a fa megpróbálja azokat begyógyítani, kéreg, illetve háncsrészével benőni. A fa a kialakult kárt a legtöbb esetben azonban már nem képes kiheverni, így a kórokozók terjedésére, idővel pedig jelentős fertőzés kialakulására, súlyos esetben pedig a fa pusztulására kell számítanunk. Amennyiben a rákos seb kialakulása ágakat, gallyakat érint, úgy a legjobb védekezést jelenti, ha az egész fás részt a rákos sebbel együtt levágjuk, majd megsemmisítjük. Nehezebb dolgunk van a törzset érintő sebzések kialakulása esetében, hiszen ezeket csak tisztítással tudjuk kezelni.  

Ajánlatos a rákos sebet kitisztítani, az elhaló, feketedő részeket óvatosan kivágni, lekaparni, majd gombaölő szerrel, pl. Bordói lével a sebet bekenni, mely megszáradása után a sebet sebkezelő anyaggal is be kell vonni. Nagyon fontos a betegségek kialakulása ellen megelőző jelleggel is védekezni, így a fák egészségét fenntartani, megfelelő környezeti feltételeket, tápanyagokat is biztosítani számukra. Emellett a metszések során keletkező sebzéseket is kezelni kell, valamint a fák növényvédelmére is nagy hangsúlyt kell fektetni!

Kiemelt kép: Pixabay

Áprilisi növényvédelmi teendők a kertekben

2024. április 22. 05:40

Az idei év meteorológiai meglepetései miatt meglehetősen sok kártevő és kórokozó a vártnál erőteljesebben, illetve a megszokottnál korábban jelent meg. Lássuk, milyen növényvédelmi teendőink lehetnek áprilisban!

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: sok a varasodással fertőzött alma, lisztharmat veszélyezteti a szőlőt

2023. július 12. 14:40

Július második dekádjára a forró, nyári időjárás vált uralkodóvá. A hőséget csak időnként zavarták meg záporok, zivatarok, helyenként jégverés tette tönkre a termést. A nappali maximum hőmérséklet általában 30 Celsius-fok körül alakult, de éjszakára sem csökkent 20 fok alá a levegő hőmérséklete. A magas relatív páratartalom miatt reggelente erős a harmatképződés. A magas hőmérséklet csökkentette a betegségek terjedését, de teljesen nem szüntette meg.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt a védekezés ideje a szilvadarazsak és a körtebolhák ellen

2023. április 12. 09:18

Az elmúlt hetekben több alkalommal visszatérő fagyos időjárás nagy károkat okozott a virágzó és virágzás előtt álló gyümölcsfákban.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.