Házikert

Ezért adjunk kávézaccot a szobanövényeknek

Agrofórum Online

Sok olyan dolgot dobunk ki nap mint nap a kukába, ami szemétnek tűnik, noha hasznosítható lenne – ha tudnánk, mire való. Hiszi vagy sem, ilyen a kávézacc is.

Igaz, korábban legfeljebb súrolószerként használták, ugyanis ecettel és vízzel, valamint némi szódabikarbónával keverve csodaszépen le lehetett vele dörzsölni az edények hátuljára égett kormos zsiradékot.

A kávézacc azonban a szobanövényekre is jó!

Hogy miként? Tápanyagként. Ráadásul kávézacc szinte minden háztartásban és munkahelyen keletkezik – ha pedig tápanyagként is fel tudjuk használni, akkor miért dobnánk ki? A kávézacc ugyanis javítja a talaj minőségét, sőt, néhány növény számára afféle bioműtrágyaként is szolgálhat. Emellett pedig nem növeljük a szeméttelepekre kerülő hulladék mennyiségét.

Miért is jó ténylegesen a kávézacc a szobanövényeknek?

  • A kávézacc nitrogéntartalma magas. Ez a tápanyag fontos szerepet játszik a növények klorofilltermelésében. Mivel a használt kávézacc könnyen elérhető, így ez egy ingyenes tápanyagutánpótlási lehetőséget biztosít.
  • Fontos tudni, hogy a kávézacc nem minden növény számára jó, de biztonsággal használható a rózsákra, az azáleafajokra, az áfonyára, a paradicsomra, a hortenziára, a páfrányokra, a bazsarózsára, a rododendronra és a kaméliára. A hortenziák színét a talaj pH-értéke befolyásolja – a kávézacc segíthet csökkenteni a talaj pH-értékét, ami élénk kék vagy lilás árnyalatú virágokat eredményez.
  • A kávézaccot kétféle módon adhatjuk a növényeknek: talajba keverve vagy vízzel felhígítva. Ha csak a talaj tetejére szórjuk a kávézaccot, az úgy nem lesz elég hatékony, ezért érdemes belekeverni a földbe, hogy a tápanyagok egyenletesen elkeveredjenek és fokozatosan fejtsék ki a hatásukat. Ha folyékonyan szeretnénk alkalmazni a kávézaccot, akkor egy teáskanálnyi kávézaccot 3,7 liter vízzel kell elkeverni, majd hagyni kell 2 éjszakán át ázni, időnként megkeverve. Ezután le kell szűrni egy gézlapon vagy más hasonló filteren, és utána meglocsolni vele a növényeket.
  • A kávézaccal mindazonáltal mértékletesen kell bánni, mivel a sok mikrotápanyag mellett akár túl savassá is teheti a termőföldet, ami hosszútávon néhány növénynél gyökérrothadást eredményezhet.
  • Minden növény egyedi tápanyagszükséglettel rendelkezik. A kávézacc magas nitrogéntartalmú, de alacsony a kálium- és foszfortartalma, így, ha olyan növényeknek adjuk, amelyeknek nagy a kálium- és a foszforigénye, akkor azzal nem segítünk a növénynek, hanem épp ellenkezőleg, hátráltatjuk a fejlődésben.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan előzzük meg, hogy a növények fagykárt szenvedjenek?

2024. október 24. 13:10

A téllel járó hideget nem minden kerti növény viseli jól. Mi viszont sokat tehetünk azért, hogy mégse érje őket fagykár.

A korallvirág megfelelő gondozása az egész évi pompához

2024. október 24. 09:40

A korallvirág általában télen és kora tavasszal virágzik, de megfelelő gondozás mellett ez az időszak jelentősen meghosszabbítható.

Szobanövények, amelyek jobb, ha a hálószobán kívül maradnak

2024. október 23. 14:10

Az erős illatú növények szédülést, fejfájást vagy légzési nehézségeket válthatnak ki, különösen zárt térben.

Hol és hogyan tároljuk a kibontott zsákos virágföldet?

2024. október 23. 08:10

A rovarok, például a hangyák és a lisztbogarak, könnyen felfedezik a nyitott zsákokat, mert vonzódnak a virágföldben lévő szerves anyagokhoz.

Miért mennek tönkre a szobanövények télen?

2022. február 16. 05:04

Télen rendszeresen tönkre megy néhány szobai virágom. Mi lehet az elhalások oka?

Károsak a szobanövényekre a virágföldön látható fehér élőlények?

2023. december 18. 04:37

Egyik szobai virágom földjén apró, 1-2 mm nagyságú, fehéres színű rovarokat látok nagy számban. Közülük némelyik mintha pattogna, öntözéskor nagyon aktívak. Mik ezek a lények, károsak a növényre?

Gyakori kérdések a szobanövény-gondozásról - I. rész

2021. január 5. 10:57

Kávézacc és használt föld, növényfürösztés, otthoni talajfertőtlenítés, magukra hagyható növények és ki nem nyíló virágok. Csak néhány kulcskérdés a sok közül, melyet talán már Önök is feltettek, de csak a sötétben tapogatóztak.

Szobanövények depresszió ellen

2023. március 10. 05:36

A szobanövények ápolásának többek között abban rejlik a jelentősége, hogy még akár a depressziót is elűzhetik a mindennapjainkból.