Házikert

Így gondoskodhatunk fűszernövényeinkről a hidegebb hónapokban

Agrofórum Online

Az őszi és téli hónapokban sem kell lemondanunk a friss fűszernövények használatáról, hiszen otthon, a lakásban is könnyedén nevelhetjük őket. Ehhez azonban fontos, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk számukra, a helyes gondozással pedig a hidegebb évszakokban is élvezhetjük a saját termesztésű fűszernövények aromáját.

A fűszernövények téli gondozása azért fontos, mert a hideg hónapokban a növények a természetes körülményeikhez képest másféle kihívásokkal szembesülnek. A kevesebb napfény és a hőmérsékleti viszonyok miatt a növekedésük lelassul, így különös odafigyelést igényelnek.

A helyes gondozás biztosítja, hogy egész télen át friss fűszereket használhassunk ételeinkhez, ami nemcsak ételeink ízvilágát gazdagítja, de táplálkozási szempontból is előnyös, különösen ebben az időszakban.

Fényigény

A fűszernövényeknek szükségük van napfényre, ezért helyezze őket a legvilágosabb ablakba, ahol legalább napi 6 óra természetes fényt kapnak.

Mindig tartsa szem előtt, hogy az illóolaj-koncentráció nagyban függ a napfény mennyiségétől, tehát amennyiben úgy gondolná, hogy növénye nem olyan aromás, mint az a nyári hónapokban volt, keressen neki egy naposabb ablakot.

Ha ez nem lehetséges, azonban ragaszkodik a házi fűszerekhez, esetleg fénylámpát is alkalmazhat. Ez azonban pluszköltségekkel jár, így érdemes csak akkor alkalmaznia, amikor az tényleg szükséges.

Öntözés

Ősszel és télen a fűszernövények kevesebb vizet igényelnek, mint nyáron, azonban a téli száraz levegő miatt éppolyan fontos a vízutánpótlásuk, így kerülve el, hogy kiszáradjanak.

Hőmérséklet

A fűszernövények szeretik a 15-20 °C közötti hőmérsékletet. Óvja őket a hideg huzattól és a túl forró radiátor közelségétől, mert ez stresszt okozhat a növényeknek.

Páratartalom

A fűszernövények sokszor nem kedvelik a száraz levegőt, ami télen gyakori a fűtött lakásokban. Növelheti a páratartalmat egy párásító használatával, vagy úgy, hogy a növények köré vizet permetez.

Tápanyagellátás

Télen a fűszernövények lassabban növekednek, így kevesebb tápanyagra van szükségük. Havonta egyszer elegendő tápoldatozni őket gyenge tápoldattal.

Szellőzés

Biztosítsa, hogy a növények jól szellőzzenek, de vigyázzon, hogy ne legyenek huzatban. Egy rosszul szellőző környezetben könnyebben alakulnak ki gombás fertőzések!

A fenti gondozási tanácsok általában jól működnek az évelő fűszernövények esetében, mivel ezek a növények megfelelő odafigyeléssel könnyen átvészelik a telet. Ugyanakkor például a sokszor népszerű bazsalikom, azon túl, hogy mediterrán fűszernövény, csupán egynyári.

A jó hír viszont az, hogy ezek a növények többnyire kiválóan csíráztathatók beltérben, így az őszi és téli hónapok remek alkalmat adnak arra, hogy újra elvessük őket. A melegebb lakáskörnyezetben a növények gyorsabban fejlődnek, így viszonylag rövid idő alatt ismét friss fűszereket szüretelhetünk.

A bazsalikom körülbelül 5 nap alatt bújik elő, míg a majoránnánál (ami amúgy évelő) ez körülbelül 2 hetet vesz igénybe. Ehhez azonban fontos, hogy mindössze 1-2 milliméter mélyen vessük, mert csak napfényen csíráznak!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan téliesítsük a fúrt kutat?

2024. október 26. 14:10

A fagy rettenetes károkat tud okozni, amit aztán csak nagyon drága ráfordításokkal lehet orvosolni. Éppen ezért időben gondoskodnunk kell a vízrendszerünk védelméről.

Gyönyörű téli szobanövények és a gondozásuk

2024. október 26. 08:10

Télen virágzó, könnyen beszerezhető szobanövényeket mutatunk. A gondozásuk sem ördöngösség, ha ismerjük az igényeiket.

A világ legstrapabíróbb szobanövénye

2024. október 25. 08:10

A Zamiopálmát a lusták növényének is szokták nevezni, mivel nem igényel különösebb gondozást. Levelei harsogóan zöldek és dekoratívak.

Hogyan előzzük meg, hogy a növények fagykárt szenvedjenek?

2024. október 24. 13:10

A téllel járó hideget nem minden kerti növény viseli jól. Mi viszont sokat tehetünk azért, hogy mégse érje őket fagykár.

Májusban vetendő fűszerek a konyhakertért

2021. május 10. 11:40

A fűszerek egy részét érdemes türelemmel kivárva csak májusban magvetni, mert kiültetni még sokáig nem lehet a fagyérzékenységük miatt. Így a mai írás a májusi vetésekről szól a fűszerek témájában.

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.

Mi virágzik most, és mi ehető éppen a kertben?

2023. július 2. 08:40

Az év kedvenc időszaka ez, amikor nyáron tele van a kert ehető, iható vagy szagolható növénnyel. Nézzük sorra, melyek az aktuális kedvencek a kertben, amiből hasznunk lesz.

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!