Mit tehetünk a zölden maradt paradicsomokkal?

Agrofórum Online

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Mennyi idő alatt pirosodik be, ha leszedem?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Októberben, a paradicsom tövein maradt zöld termések, fény, illetve kellő hőmérséklet hiányában már valószínűleg nem fognak tudni beérni. Aki szeretné hasznosítani az éretlen bogyókat, annak még a fagy beköszönte előtt érdemes a leszedéséről gondoskodnia. A zöld paradicsomok további érlelésével fogyasztásra alkalmas terméseket kapunk, de a zöld paradicsomtermések ugyancsak felhasználhatók, pl. savanyúság elkészítése céljából. 

Fontos, hogy a leszedést még azelőtt elvégezzük, hogy a termések megfagynának, ez ugyanis felrepedésükhöz, továbbérleléshez való alkalmatlanságukhoz vezetne. A zöld terméseket is válogassuk át, hiszen ebben az időszakban a bogyók már gyakran sérülnek. Csak olyan bogyókat tartsunk meg, melyek épek és egészségesek, sem kártevők, sem pedig kórokozók nem fertőzték meg! Színezet szerint is kiválogathatjuk a terméseket, a színesedők fognak leghamarabb fogyaszthatóvá válni, míg a teljesen zöld színűek beérése tart a legtovább. A terméseket szellősen helyezzük el papírdobozban, faládában, vagy újságpapírral bélelt ládában, fontos, hogy szellőzésük így biztosítható legyen.

A zöld paradicsomok érésének időtartama továbbá attól függ, milyen hőmérsékleten tartjuk azokat az elkövetkezendő időszakban. Akár egy részük magasabb, míg másik részük alacsonyabb hőmérsékleten is tartható, így fogyaszthatóságuk nem egyszerre következik majd be. A 20 fok körüli hőmérséklet kb. két hetes érési folyamatot biztosít, míg ennél hidegebben, 10 fokon való tartásával akár egy hónap is lehet a termések beérésének időtartama. Az érés ideje a hőmérséklet alacsonyan való tartásával jól korlátozható, viszont az érés gyorsítása nemcsak a hőmérséklet emelésével, hanem pl. banán vagy alma, a termések közelébe való elhelyezésével ugyancsak elősegíthető.

A tárolás, utóérlelés folyamán, akárcsak a többi zöldségnövény esetében, fontos, hogy időnkénti kiválogatásukról is gondoskodjunk, így akadályozzuk meg a nagyobb mennyiségű termésromlást. Azt is jobb, ha tudjuk, hogy bár a paradicsomok zölden leszedve is pirosra érnek idővel, viszont ízük elmarad azon társaikétól, melyeket pirosan szüreteltünk le töveinkről. 

Kiemelt kép: Pixabay

Érdemes még paradicsommagot vetni?

2025. május 18. 04:40

Paradicsompalántáim tönkrementek, korán kiültettem, sokan ezt tanácsolták. Érdemes még paradicsommagot vetni? Nem késő?

Oroszországból származó, fertőzött paradicsommagokat égettek el

2024. május 8. 16:10

Az Oroszországból importált, fertőzött paradicsommagokat ellenőrzés híján világszerte értékesítették volna a tulajdonosok, ám így súlyos bírsággal kellett szembenézniük.

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.