Hogyan és mikor metsszem meg az almafát?

Agrofórum Online

Felvilágosítást kérnék az almafa szakszerű metszésével kapcsolatban. Hogyan végezzük el ezt a feladatot? Mikor van az optimális ideje?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A többi gyümölcsfajhoz hasonlóan az almafák metszését is minden évben el kell végezni, hiszen csak így tartható fenn a fák termőképessége, terméseinek megfelelő minősége, a fa elöregedésének megakadályozása. A fa termőre fordulása utáni metszést ezáltal fenntartó metszésnek is nevezzük. A rendszeres metszéssel érhető el ugyanis, hogy a korona kellő megvilágításban részesüljön, ezáltal hajtásnövekedése is kielégítően alakuljon.

A gyümölcsberakódás mértékét is befolyásolja a fényellátottság, de a gyümölcs méretére, ízére és színére egyaránt nagy hatással van. A szellősre alakított korona nemcsak növényélettanilag kedvező, hanem a permetezés hatékonysága szempontjából szintén elengedhetetlen. A fa állandó növekedése miatt a rendelkezésre álló helyet is sokszor kinövi, így megadott helyen való tartása, szomszédba való átnövésének megakadályozása is csak metszési beavatkozás elvégzésével valósítható meg.

Az almafák metszésének optimális időszaka a lobhullás utánra tehető, ekkor a lemetszendő részek is jobban szemügyre vehetők. A késő téli időszak, vagyis a február, illetve a március elejei napok kiválóan alkalmasak időjárás szempontjából a folyamat elvégzéséhez. Idő hiányában természetesen a tél folyamán, fagymentes napokon is elvégezhető az almatermésűek metszése. A fa piros-bimbós állapotáig azonban már nem szabad elhúzni a metszést, hiszen ez már a kötődés hiányosságát és termésveszteséget is okozhat.

A metszés folyamatát ajánlatos az olyan elágazódások lemetszésével kezdeni, melyek pl. befelé nőnek, egymást keresztezik, sérültek, betegek, ezeket a részeket lehetőség szerint tőből távolítsuk el! Az ágak csúcsi részének vesszői közül is válasszuk ki a legerősebbet, majd pedig annak hosszát felezzük meg!

A gyümölcsméret csökkenésének esetén érdemes ifjítást is végezni, ezt az oldalelágazások rövidebbre való metszésével érhetjük el, de tőből ne távolítsuk el az elágazást, hiszen ez felkopaszodáshoz vezethet! A metszés minden esetben nagy körültekintést igényel, hiszen minden fa egyedi alakkal, növekedéssel rendelkezik, az eltérő környezeti körülmény hatása miatt, így a metszés erősségét, eltávolítandó részek számát is ezekhez mérten kell kialakítani.

Kiemelt kép: Pixabay

Gyümölcsfák: mi a teendő szüret után?

2022. október 25. 04:36

A legtöbb tévhit abból keletkezik a kiskerttulajdonosok fejében, hogy leterem a sok gyümölcs, és ott már lehúzzuk a rolót, nincs több teendőnk a gyümölcsfákkal. De persze a valóság ennél sokkal izgalmasabb és teendőkben dúsabb.

Mi a teendő, ha a szélvihar letörte a gyümölcsfák ágait?

2024. július 4. 04:37

Gyümölcsfáimat megviselte pár napja egy nagyobb szélvihar, gallyak és ágak is letörtek. Mi a teendőm?

Miért ritka a lombja a japánfűznek?

2023. május 15. 04:36

Van a kertemben két japánfűz, évente többször is visszametszem, de nem igazán tömörödnek, nem szépülnek. Mit kezdhetek velük, hogy olyanok legyenek, mint máshol?

Metszésmód a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartásával

2019. január 29. 08:58

A szőlő tőkebetegségeivel szembeni védekezési eljárások egyik alappillére a helyes metszés. A WINETWORK projekt keretében összegyűltek a szőlő tőkebetegségeivel és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek, illetve azok a jó gyakorlatok, melyek alkalmazásával az európai szőlő- és bortermelést nagyban fenyegető két betegség megfékezhető. Ezek közé tartozik a metszés is.