Mi történhetett az őszibarack- és a nektarinfával?

Mi történhetett az őszibarack- és a nektarinfával?

Agrofórum Online

Őszibarackfámnál valami bajt észlelek. Tavasszal beindult a fa, de mostanában, mintha megállt volna a növekedése. Egy másik, nektarinfának egyik ága már nem is él. Azt levágjam? A képek alapján mit tegyek a fákkal?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az őszibarackfa koronája erősen felkopaszodott, hosszú ágszakaszon semmi elágazása, ága, se hajtása nem fejlődött. Gyenge állapotban van. Látszik a képen, hogy gondozza, éppen öntözi a fákat. A vízre is szükség van, de tápanyagra is. Az öntözés pedig kimossa a talajból a tápanyagot. Ősszel, szerves trágyával bőségesen ajánlott a fák alatti talaj feltöltése.

A képek alapján, úgy ítélem meg, hogy sűrűn vannak a barackfák, nagyon közel egymáshoz, több levegő és napfény kellene a fák koronájának. Rossz érzés kimondani, de ezt a fát érdemes lenne kivágni, és a területére – 1-2 éves pihentetés után – ültetni majd más növényt, semmiképpen sem őszibarackot.

Őszibarack gyenge növekedésben (Fotó: a kérdező felvétele)

Abban a nektarinfában, melynek egyes ágai teljesen elhaltak, netán nem is az idei évben, nyilván valamilyen kórokozó él, ami megfertőzte. Az ágelhalást többféle kórokozó is előidézheti: baktérium, gomba, fitoplazma stb. Mindegyikre jellemző, hogy a növény fás részében élnek, a fa nedvkeringésével abban mozognak, terjednek a törzs felé. Mindegyikre jellemző, hogy kémiai úton nem kezelhetők, nem gyógyíthatók a beteg fa részei.

Nektarin ágelhalása (Fotó: a kérdező felvétele)

Gyógyításról tulajdonképpen nem is lehet szó, csak az állapot konzerválásáról, a fertőzés terjedésének megállításáról. Kertészeti gyakorlatban ez a faág erős visszavágását jelenti. Mindaddig kell visszavágni, amíg az ág belső szövete ép, egészséges, egyszínűnek nem tűnik. Nem lehet benne elszíneződött folt vagy csík. A beteg részt a törzsig érdemes csonkolni. Ha ott is már belül a faszövet fertőzést mutat, akkor azt jelzi, hogy a kórokozó a törzsbe is behatolt, ott él már. Ez esetben a fa mielőbbi kivágása indokolt.

Mindkét fánál különösen hangsúlyosan felmerül a fák metszésénél használt vágóeszközök folyamatos fertőtlenítése. A metszőolló és fűrész fém felületére a vágott növény nedve rákerül, és a következő fánál a pengére ragadt nedvvel együtt a benne élő kórokozó is bekerül a sebzési felületen keresztül a faszövetbe. Ezt csak a szerszámok felületének folyamatos fertőtlenítésével tudjuk megelőzni. Minden kórokozót hatástalanít a háztartási Hypó 1:4 arányú vízzel hígított oldata, melyben 1-2 percig kell hagyni ázni a szerszámok vágófelületét. Utána vízzel leöblítve már folytatható velük a metszés.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mi okozhatta a sok helyen előtörő mézgafolyást az őszibarackfa törzsén?

2022. szeptember 27. 04:36

Őszibarackfám törzsén, sok helyen, elég sűrűn, mézgakifolyások jelentek meg. Nagyon furcsa látvány. Mi okozhatta ezt, tehetek valamit?

Most a mandula, a kajszi és az őszibarack megelőző védelme a legfontosabb feladat

2020. március 9. 12:30

Most a csonthéjasok moníliás virág- és hajtásfertőzésének a megakadályozása kell, hogy legyen a fő csapásirány a gyümölcsösök növényvédelmében.

Közepes gyümölcstermésre számíthatunk a fagykárok miatt

2020. április 10. 10:47

Jelentős virág- és rügykárokat okoztak a hazai gyümölcsösökben a március végi és április eleji hideg és az éjszakai fagyok, így idén már a legtöbb gyümölcsfajnál legfeljebb csak közepes lehet a gyümölcstermés.

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.