Kiskerti teendők

Mire jó a hozzáadott talajkolloid?

Agrofórum Online

Mit jelent az, hogy hozzáadott talajkolloid, és egyáltalán van értelme? Ennek jártam utána és ráadásul gyakorlati tapasztalatunk is van már hozzá!

A talajkolloidok a talaj legfinomabb részecskéi közé tartoznak, amelyek mérete általában kisebb, mint 0,002 milliméter. Ezek a részecskék rendkívül fontosak a talaj kémiai és fizikai tulajdonságainak meghatározásában. A talajkolloidok lehetnek szervetlen (ásványi) és szerves eredetűek.

Főbb típusai a talajkolloidoknak a természetben

Összességében kétféle fő típusuk van, ha a természetes talajkolloidokat nézzük.

Ásványi kolloidok:

  • Az agyagásványok képezik a legjelentősebb csoportot.
  • Ezek réteges szerkezetűek, nagy fajlagos felülettel rendelkeznek, és negatív töltésűek, ami miatt képesek ionokat megkötni (kationcsere-kapacitás).

Szerves kolloidok:

  • Ezek a humuszanyagokból származnak, például huminsavakból.
  • Nagy vízmegkötő és ioncserélő képességgel rendelkeznek.

Mi a talajkolloidok jelentősége?

Tápanyagmegkötés: A talajkolloidok képesek megkötni a növényi tápanyagokat (pl. kálium, kalcium, magnézium), így azok nem mosódnak ki, hanem a növények számára elérhetők maradnak.

Víztartás: A talajkolloidok jelentős szerepet játszanak a talaj vízmegtartó képességében.

Szerkezet: Befolyásolják a talaj szerkezetét, például a morzsás szerkezet kialakulását.

Kémhatás: Hatással vannak a talaj pH-jára és kémiai reakcióira.

A talajkolloidok tehát a talaj termékenységének egyik legfontosabb tényezői.

Miért érdemes átmenetileg hozzáadott talajkolloiddal dolgozni?

Egyre több kertészkedős csoportban olvasni a kívülről hozzáadott talajkolloidokról, és van is több olyan a piacon, mely alapvetően már régóta ismert: főleg tájépítők és parképítők ismerik, hiszen faültetéseknél már régóta használatos a kockázatok elkerülése végett.

Sokáig vártam arra, hogy relevánsan írhassak róla, hiszen egy cikk is akkor értékes, ha valódi adatokat és tapasztalatokat tartalmaz.

A talajkolloidok a talaj termékenységének egyik legfontosabb tényezői
A talajkolloidok a talaj termékenységének egyik legfontosabb tényezői (fotó: Pixabay)

Egy gélesedő anyaggal dolgoztunk a gazdaságunk kísérleti ültetvényében a tavalyi évben, méghozzá ezt a kristályos anyagot feloldottuk, ebből egy gélanyag lett, és minden ültetőgödörbe tettünk paprika és paradicsom alá az ültetéskor. Így gyakorlatilag a gyökerek egy zselés anyagon ültek, és ahogy a klasszikus ültetésnél, itt is visszatakartuk a talajt. Több ezer palántánál használtuk és kontrollágyások ugyanazokkal a növényfajtákkal szintén ültetésre kerültek ugyanabban az időben.

A hidrogéllel ellátott tövek már a begyökeresedéskor gyorsabban kezdtek el növekedni a kiegyenlített vízmennyiség miatt.

A termesztési év nagyon nehéz volt: nagyon kevés csapadék és a fóliaházakban lévő forróság a növényeknek is megterhelő volt, de a talajjavító hidrogéles anyaggal elültetett növények jobb hőtűrést mutattak, és sokkal nagyobb méretűre is nőttek.

De mi a helyzet a terméssel? A termésmennyiség ugyanolyan egyéb agrotechnika és növényvédelem mellett igazolhatóan másfélszer-kétszer annyi termést jelentettek a kezelt soron a kezeletlenhez képest.

Ami még nagyon érdekes, hogy a szüret után a kontrollról és a kezelt állományról is raktunk el betárolásra paprikát, és míg a kezeletlen (talajjavító hidrogél nélküli) tövekről vett paprikák hamar elkezdtek vizet veszteni, addig a kezelt állomány tárolhatósága hetekben mérhetően jobb volt.

Beltartalom oldalról nem tapasztaltunk eltérést, csak az úgynevezett pultontarthatóság volt a jelentős különbség.

Ha megfelelő talajjavító hidrogélt választunk, akkor a talajban kb. 3 évig őrzi meg víztározó és újra öntözésnél feltöltődő képességét, fokozatosan csökken a hatékonysága, majd maradékmentesen lebomlik.

Természetesen nem pótolja a tápanyagok utánpótlását és nem csodaszer, de egy olyan talajon, mint pl. nálunk a homoktalaj, egy nagyon víztakarékos és kiegyensúlyozott gazdálkodást eredményezett a növények ellenállósága oldaláról még ebben a nagy forróságban is. Paprika-, paradicsom-, chiliállományokon teszteltük.

Kiemelt kép: Pixabay

Csicsóka: ízletesek a gumói, de vigyázzunk, mert a növény agresszíven terjed!

2025. február 10. 14:10

A csicsókából finom ételeket készíthetünk. Igen egészséges növény. Manapság azonban ritkán kapható a boltokban és a piacokon.

Gömbölyű bimbók, színes harangok: a léggömbvirág

2025. február 10. 08:10

Nevét a jellegzetes, felfújódó bimbóiról kapta, amelyek úgy néznek ki, mint egy kis léggömb, mielőtt teljesen kinyílnak.

Hogyan küzdjünk a „fekete fagy” ellen?

2025. február 10. 07:10

A kertet borító fehér jégkristályok aggodalomra adhatnak okot. Elpusztíthatják a növények bizonyos részeit, vagy akár az egész növényt is.

Hogyan ismerjük fel a fagykárokat a kertben?

2025. február 7. 14:40

Mire figyeljünk oda, hogy elkerüljük a fagykár jeleit? Mi az a hőmérséklet, ami a kerti növényekre veszélyes lehet? Cikkünkből megtudhatja!

Fehéredik a szobanövény földje? - Íme a megoldás!

2023. január 5. 05:37

A téli időszak egyik gyakori problémája, amikor a szobanövények cserepében a talaj elkezd fehéredni, penészes lesz. Ennek több oka is van, így ennek jártunk utána kertész szemmel.

A talaj világnapja alkalmából

2024. december 5. 14:15

A talaj, mint az élet feltétele egyre nagyobb figyelmet kap hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Egyre több a tudatosan gondolkodó gazdálkodó, akik képesek felfogni a földi élet léte és a talaj egészségének kapcsolatát.

Hogyan vészelik át a telet a kártevők?

2022. november 30. 04:36

Hol vannak télen a kártevők? Hogyan vészelik át a hideget?

Alapos figyelmeztetés: 60-80 százalékkal csökkent a talajaink szervesanyag-tartalma

2024. augusztus 11. 16:10

Az a feladata ma a talajművelésnek, hogy alkalmazkodjon a megváltozó feltételekhez.