Az árvácska betegsége egyre gyakoribb

Agrofórum Online

Az árvácska egyik legnépszerűbb, a téli szürkeségben szemnek kedves színes foltot adó növényünk. Szokványos a zúzmarával futtatott közterületek ágyásaiban, és meleg érzéseket hív életre az ablakpárkányok kaspóira tekintve a meleg nappaliból...

Egyre több növényvédelmi probléma üti fel a fejét azonban az árvácska esetében, még akkor is, hogyha igénytelensége miatt közkedvelt lágyszárúnk. A melegedő éghajlat folytán kialakuló enyhébb telek teret engednek a növény kórokozóinak felszaporodásához.

Ebben a videónkban Zsigó György növényorvossal olyan információkat osztunk meg nézőinkkel, amelyek még a zöldséghajtatás, palántanevelés szempontjából is megszívlelendők lehetnek.

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A precíziós nemesítésé a jövő?

06:59

A precíziós nemesítésé a jövő?

2025. május 16. 10:10

A precíziós nemesítést életre hívó körülmények közé sorolhatjuk a klímaváltozás folytán megváltozó termesztési körülmények okozta nehézségeket, a versenyképesség megtartását is. Riportunkban e biotechnológiai metodika kapcsán kérdeztük Prof. Dr. Palkovics Lászlót, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanárát.

Egy szerethető kukoricaállomány

2020. szeptember 29. 13:05

Augusztusban nagyon szép képet mutatott a KWS Kashmir kukoricahibrid Tiszalök és Tiszavasvári térségében. Az 500 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Agro-Szolg Szövetkezetnél zöldségnövényeket, csemegekukoricát és zöldborsót, de takarmánykukoricát és repcét is termesztenek. Utóbbi kettőt minden évben külön-külön 75-80 hektáron vetik - 2018 óta pedig KWS repce és kukorica is kerül a talajba.

Itt van a gombaszezon!

16:24

Itt van a gombaszezon!

2025. április 11. 10:30

Az Agrofórum Online videós stábja egy szakellenőrt kért fel, hogy vezesse be csatornánk nézőit a gombászás alapjaiba, hogy hogyan, milyen eszközökkel, mire figyelve és mikor érdemes az avart kutatva az erdőre menni a finomságokért.

Így zárt a baromfi-, sertés-, juh-, húsmarha- és tejelő ágazat - Állattenyésztési évértékelő 2019

2020. február 2. 21:28

Az átlagosnál jobb évet zárt a magyar állattenyésztés 2019-ben, ám ez a kijelentés csak összességében állja meg a helyét, az ágazatokat külön-külön vizsgálva sokkal árnyaltabb a kép. A baromfi tekintetében például jól indult az esztendő, a zárás viszont elmaradt a várakozásoktól - és akkor még nem is volt képben a januárban több helyen megjelenő madárinfluenza.

A bioszója gyommentesítése

07:08

A bioszója gyommentesítése

2024. július 24. 15:10

A bioszója esetében nem alkalmazunk növényvédő szereket, így herbicideket sem a gyomirtás során. A kultúra gyommentesítése kapcsán hasznos információkat oszt meg velünk egy olyan gazdálkodó, aki bioszóját értékesít huán-élelmezési, valamint takarmányozási céllal egyaránt.

Mesterhármas a Lemkentől - A tárcsa, a kultivátor és az eke Mezőfalván

2019. június 12. 07:40

A május végén megrendezett NAK Szántóföldi Napokon és AgrárgépShow-n a gazdálkodók a Lemken több munkagépével is megismerkedhettek, méghozzá gyakorlati körülmények között.

Fotoszeparátorral a tiszta terményért

11:01

Fotoszeparátorral a tiszta terményért

2025. augusztus 12. 16:20

Az Agrofórum stábja egy különleges helyszínen forgatott Dunaföldváron, a GOF-Hungary telephelyén. Kameránk fókuszába az itt működő tizenhárom csatornás fotószeparátor került, amely az egyre nagyobb gondot okozó aflatoxin fertőzés problematikájára kínál megoldást.

Agrofórum metszésiskola - Kajszi kompakt váza fenntartó metszés

07:30

Agrofórum metszésiskola - Kajszi kompakt váza fenntartó metszés

2019. március 19. 09:08

Hogyan kell megmetszeni tavasszal a kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. A kajszi kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.