Érdekes jelenségre lettem figyelmes az idei évben. A málna termései kivilágosodtak, kifehéredtek. Mi okozza ezt az elváltozást?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A gyümölcs-, de zöldségtermesztés gyakorlatában egyaránt, egyre gyakrabban előforduló problémának számít, az erős napsugárzás okozta napégés. A gyümölcsfajok közül az almán, körtén, csonthéjasokon és a bogyósokon is gyakori, de dión ugyancsak előfordulhatnak a napégési tünetek. A nagy fényintenzitás a gyümölcsök bőrszövetének, illetve az ahhoz közel elhelyezkedő szöveteknek perzselését, valamint a színanyagok képződésének lelassulását, leállását is eredményezheti. A tartósan magas, 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet, főként, ha az erős napsugárzással társulva van jelen, a napos oldali termésrészek kivilágosodását, kifehéredését okozhatja a málna esetében is.
Nem ritka az sem, hogy a tünetek már súlyosabb, fehér, száradó foltok formájában mutatkoznak meg. A termések felülete, ilyen feltételek mellett akár 15 fokkal is magasabb lehet, mint a levegőé. Alacsony páratartalmú levegő esetében pedig még fokozottabb a napégés kialakulásának veszélye. A sérülés miatt, a kórokozókkal való további fertőzéssel is számolnunk kell, hiszen a sebzéseken keresztül könnyedén bejutnak a termésekbe, így okozva teljes mértékű pusztulásukat.
A napégés ellen nem könnyű védekezni, viszont még a telepítés előtt érdemes a fajtaválasztásra figyelmet fordítani, és a termőhelyet is helyesen megválasztani. Emellett a tápanyag-utánpótlás, metszés, növényvédelmi teendők, melyekkel a növény kondícióját tudjuk fenntartani, segítenek minden stresszhatás könnyebb átvészelésében. A súlyos tüneteket mutató növényeket érdemes lehet kisebb takarásban részesíteni, vagyis árnyékolni pl. raschel-hálóval. Továbbá jó döntés lehet az időnként elvégzett párásító öntözés alkalmazása is.
Fontos feladat továbbá, a termések épségének megőrzése is, hiszen sérülésük esetében a kórokozók általi fertőzésnek nagy veszélye van. A szürkepenészes rothadás a legnagyobb károkat a terméseken tudja okozni, melyeket, ha éretlen állapotban éri a fertőzés, elbarnulnak, összeaszalódnak. Az érett termések fertőződése esetében jellemző, hogy azok megpuhulnak, fakó színűek és ízetlenek lesznek, a vacokról nehezen távolíthatók el. A botrítiszes betegség megakadályozása csak helyes és időben történő metszéssel, valamint a virágzás és termésérés időszakában elvégzett megelőző permetezéssel lehetséges (Switch 62,5 WG; Teldor 500 SC).
Kiemelt kép: Pixabay