Szaporítható most még a málna?

Szaporítható most még a málna?

Agrofórum Online

Szomszédom kertjében nagy gyümölcsfű, finom málna terem, tudnám most valahogy szaporítani?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A málnaszaporítás legegyszerűbb módja az, amikor a sarjait az anyatőről választjuk le. Ezt a nyugalmi időszakban tehetjük meg abban az esetben, ha az anyatő körül megjelenő sarjat már előzetesen a művelés során nem távolítottuk el, hanem hagytuk azt kifejlődni és beérni. Ezt a szaporítási módot házikertben gyakran alkalmazzák, viszont azt jó, ha tudjuk, hogy továbbszaporításra csak az egészséges és fajtaazonos anyatövek alkalmasak. A meglévő és kiöregedett tövek fiatalítására is alkalmas ez a szaporítási módszer. Ezek a sarjak általában 20-40 cm magasságúak, és kb. fél méteres távolságban helyezkednek el az anyatövektől. A sarjakat lombhullás után könnyedén ásóval ki lehet emelni és új helyére lehet ültetni.

Tavasszal is lehetséges a sarjakról történő szaporítás, azonban az őszi ültetés kedvezőbb a növény fejlődése szempontjából, hiszen ekkor van ideje a növénynek tavaszig gyökeresedni, így a következő évben gyorsabb növekedésbe fog kezdeni málnatövünk. Az ültetés előtt érdemes a málnatövek helyét, annak talaját alapos előkészítésben részesíteni. A talajt elegendő számára kb. 30-40 cm mélységben megforgatni, melyet legalább az ültetés előtt 6 héttel már érdemes elvégezni. Az ültetéshez 25-30 cm mélységű gödröt készítsünk, melyekbe a sarjakat olyan mélyre ültessük, amilyen mélyen eredeti helyén is volt. Az ültetés után kupacoljuk fel a sarjakat 10-15 cm magasságban, majd pedig a sarjakat a talajszint felett 15-20 cm magasságban vágjuk vissza.

A gyökérsarjak mellett másik módszerként említhető meg a gyökérdugványokról történő szaporítása is a málnának. A málna gyökerein ugyanis sok rügy képződik, melyeket, ha az anyatőről leválasztunk belőlük sarjak fejlődnek. Szaporításra a 1,5-2 mm-nél vastagabb gyökerek az alkalmasak, melyekből a vékonyakat 15-20 cm, a vastagabbakat pedig 5-10 cm hosszúságokra szükséges felvágni. A legalkalmasabb időszak a gyökérdugványok megszedésére október és március között van. Az ősszel szedett gyökereket akár azonnal is elültethetjük nedves homokba. A dugványokat 5-15 cm mélységbe helyezzük el, közöttük pedig kb. 25-30 cm sortávolságot hagyjunk.

Visszaesett a bosznia-hercegovinai málnatermelés

2020. január 28. 12:03

2019-ben 19749 tonna málnát takarítottak be Bosznia-Hercegovinában 2936 hektárnyi területről. 2018-ban 27466 tonnát 3500 hektárról, ami 21%-kal volt több mint 2017-ben.

Mikor és hogyan metszem meg az egyszer termő málnát?

2020. augusztus 13. 11:21

Hogyan, milyen metszéssel érhetem el, hogy minél több málnám teremjen és maga a növény is jó kondícióban legyen?

Drágult a lengyel meggy

2019. augusztus 8. 12:37

Lengyelországban a meggy nyersanyagára 50%-kal haladja meg a tavalyi szintet és a szezon kezdete óta élesen emelkedett. A málna ára is meghaladta az előrejelzéseket.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.