Mi a teendő a hagymával a felszedést követően?

Agrofórum Online

Kezdő kertész vagyok. Úgy látom, hogy idén egész jó hagymaterméssel számolhatunk. Mi a teendő a hagyma kiszedése után?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Azokban a kertekben, ahol már korán tavasszal dugványozásra kerültek a dughagymák, a meleg időjárás hatására befejeződött érésük, elérkezett betakarítási időszakuk. A március közepén ültetésre került hagymák, július első dekádján, közepén minden bizonnyal felszedésre érett állapotban vannak már. Az érésnek, így betakaríthatóságnak is több jele van, melyek közül a levelek megdőlése és száradása a legismertebb. A hagyma nyaki részének ilyenkor már nagy a vízvesztése, így csúcsi leveleik száradásnak indulnak. Az érés idejét azonban több tényező is befolyásolja, mint pl. a fajta, de a termesztés módja és a hőmérséklet alakulása is természetesen hatással lehetnek rá.

Az ültetés idejét figyelembe véve általában 4-5 hónapra tehető a vöröshagyma tenyészidőszaka. A korábbi betakarítás semmiképp sem ajánlott, hiszen az érés során a beltartalmi értékei folyamatosan változnak. Folyamatosan nő a cukor- és szárazanyag-tartalom, melyek megfelelő mennyiségben csak teljesen érett állapotban találhatók meg a hagymában. Érdemes továbbá pár hagymafejet a talajból ki is húzni, hiszen a színes buroklevelek kialakulása, valamint a gyökerek száradásnak indulása is az érettség mutatói közé tartoznak.

Kiemelt szerepe van annak, hogy megfelelően érett hagymát takarítsunk be, hiszen tartós tárolásra csak a kellően érett hagymák alkalmasak. A felszedést napos időben végezzük el, lehetőleg még nagyobb esők előtt! Eső után érdemes még pár napot várni a talaj felszáradására. A betakarítás végeztével következhet a hagyma szikkasztása, mely során a buroklevelek megvastagodása és száradása a célunk. A hagymafejeket helyezzük ládákba, rekeszekbe, jól szellőző, akár napos helyre téve azokat! Fontos, hogy eső esetén védett helyre kerüljenek, újbóli vizesedésüket, így gyökérfejlesztésüket ezzel akadályozzuk meg!

A szárítás után, mely több hetet is igénybe vehet, következzen a tisztítás, a talajdarabok és a levelek eltávolítása, a beteg, rothadó, sérült fejek kiválogatása. Az ilyen hagymákat egyrészt nem is lehet hosszabb ideig tárolni, másrészt pedig az egészséges hagymafejek romlását is előidézhetik. A tárolásra olyan helyet válasszunk, melynek hőmérséklete télen sem csökken le három fok alá, jól szellőzik és páratartalma sem magas! A tárolás alatt, télen se felejtkezzünk meg a termések időnkénti átválogatásáról, mellyel akár jelentősebb romlástól tudjuk megvédeni hagymáinkat!

Kiemelt kép: Pixabay

Takarmányminőséggé vált a búza a csapadék hatására

2024. július 5. 08:40

Bár a búza átlaghozama 6 tonna körül maradt, a csapadék után már fele-fele arányban takaríthattak be malmi és takarmányminőséget a gazdák.

Nem mindegy, hogyan mászik fára – biztonságban a gyümölcsösben

2019. január 31. 05:47

Legyen szó metszésről, sebkezelésről vagy éppen gyümölcs betakarításról, fontos szabály a 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat szerint is, hogy amennyiben 2 méteres magasság felett végezzük a munkát, azt kizárólag megfelelően stabil, biztonságos segédeszközről tegyük.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Így termelnek szezonon kívül szamócát

2024. január 21. 14:10

Régóta lehet tudni, hogy a robotoknak, az automatizálásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a mezőgazdaság területén ugrásszerű fejlődés várható.