Kezdő kertész vagyok. Úgy látom, hogy idén egész jó hagymaterméssel számolhatunk. Mi a teendő a hagyma kiszedése után?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Azokban a kertekben, ahol már korán tavasszal dugványozásra kerültek a dughagymák, a meleg időjárás hatására befejeződött érésük, elérkezett betakarítási időszakuk. A március közepén ültetésre került hagymák, július első dekádján, közepén minden bizonnyal felszedésre érett állapotban vannak már. Az érésnek, így betakaríthatóságnak is több jele van, melyek közül a levelek megdőlése és száradása a legismertebb. A hagyma nyaki részének ilyenkor már nagy a vízvesztése, így csúcsi leveleik száradásnak indulnak. Az érés idejét azonban több tényező is befolyásolja, mint pl. a fajta, de a termesztés módja és a hőmérséklet alakulása is természetesen hatással lehetnek rá.
Az ültetés idejét figyelembe véve általában 4-5 hónapra tehető a vöröshagyma tenyészidőszaka. A korábbi betakarítás semmiképp sem ajánlott, hiszen az érés során a beltartalmi értékei folyamatosan változnak. Folyamatosan nő a cukor- és szárazanyag-tartalom, melyek megfelelő mennyiségben csak teljesen érett állapotban találhatók meg a hagymában. Érdemes továbbá pár hagymafejet a talajból ki is húzni, hiszen a színes buroklevelek kialakulása, valamint a gyökerek száradásnak indulása is az érettség mutatói közé tartoznak.
Kiemelt szerepe van annak, hogy megfelelően érett hagymát takarítsunk be, hiszen tartós tárolásra csak a kellően érett hagymák alkalmasak. A felszedést napos időben végezzük el, lehetőleg még nagyobb esők előtt! Eső után érdemes még pár napot várni a talaj felszáradására. A betakarítás végeztével következhet a hagyma szikkasztása, mely során a buroklevelek megvastagodása és száradása a célunk. A hagymafejeket helyezzük ládákba, rekeszekbe, jól szellőző, akár napos helyre téve azokat! Fontos, hogy eső esetén védett helyre kerüljenek, újbóli vizesedésüket, így gyökérfejlesztésüket ezzel akadályozzuk meg!
A szárítás után, mely több hetet is igénybe vehet, következzen a tisztítás, a talajdarabok és a levelek eltávolítása, a beteg, rothadó, sérült fejek kiválogatása. Az ilyen hagymákat egyrészt nem is lehet hosszabb ideig tárolni, másrészt pedig az egészséges hagymafejek romlását is előidézhetik. A tárolásra olyan helyet válasszunk, melynek hőmérséklete télen sem csökken le három fok alá, jól szellőzik és páratartalma sem magas! A tárolás alatt, télen se felejtkezzünk meg a termések időnkénti átválogatásáról, mellyel akár jelentősebb romlástól tudjuk megvédeni hagymáinkat!
Kiemelt kép: Pixabay