Mi a teendő a hagymával a felszedést követően?

Agrofórum Online

Kezdő kertész vagyok. Úgy látom, hogy idén egész jó hagymaterméssel számolhatunk. Mi a teendő a hagyma kiszedése után?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Azokban a kertekben, ahol már korán tavasszal dugványozásra kerültek a dughagymák, a meleg időjárás hatására befejeződött érésük, elérkezett betakarítási időszakuk. A március közepén ültetésre került hagymák, július első dekádján, közepén minden bizonnyal felszedésre érett állapotban vannak már. Az érésnek, így betakaríthatóságnak is több jele van, melyek közül a levelek megdőlése és száradása a legismertebb. A hagyma nyaki részének ilyenkor már nagy a vízvesztése, így csúcsi leveleik száradásnak indulnak. Az érés idejét azonban több tényező is befolyásolja, mint pl. a fajta, de a termesztés módja és a hőmérséklet alakulása is természetesen hatással lehetnek rá.

Az ültetés idejét figyelembe véve általában 4-5 hónapra tehető a vöröshagyma tenyészidőszaka. A korábbi betakarítás semmiképp sem ajánlott, hiszen az érés során a beltartalmi értékei folyamatosan változnak. Folyamatosan nő a cukor- és szárazanyag-tartalom, melyek megfelelő mennyiségben csak teljesen érett állapotban találhatók meg a hagymában. Érdemes továbbá pár hagymafejet a talajból ki is húzni, hiszen a színes buroklevelek kialakulása, valamint a gyökerek száradásnak indulása is az érettség mutatói közé tartoznak.

Kiemelt szerepe van annak, hogy megfelelően érett hagymát takarítsunk be, hiszen tartós tárolásra csak a kellően érett hagymák alkalmasak. A felszedést napos időben végezzük el, lehetőleg még nagyobb esők előtt! Eső után érdemes még pár napot várni a talaj felszáradására. A betakarítás végeztével következhet a hagyma szikkasztása, mely során a buroklevelek megvastagodása és száradása a célunk. A hagymafejeket helyezzük ládákba, rekeszekbe, jól szellőző, akár napos helyre téve azokat! Fontos, hogy eső esetén védett helyre kerüljenek, újbóli vizesedésüket, így gyökérfejlesztésüket ezzel akadályozzuk meg!

A szárítás után, mely több hetet is igénybe vehet, következzen a tisztítás, a talajdarabok és a levelek eltávolítása, a beteg, rothadó, sérült fejek kiválogatása. Az ilyen hagymákat egyrészt nem is lehet hosszabb ideig tárolni, másrészt pedig az egészséges hagymafejek romlását is előidézhetik. A tárolásra olyan helyet válasszunk, melynek hőmérséklete télen sem csökken le három fok alá, jól szellőzik és páratartalma sem magas! A tárolás alatt, télen se felejtkezzünk meg a termések időnkénti átválogatásáról, mellyel akár jelentősebb romlástól tudjuk megvédeni hagymáinkat!

Kiemelt kép: Pixabay

Folyamatos a kajszi betakarítása - jó termésre számítanak a termesztők

2019. június 28. 12:03

A gyümölcsöt sokféleképpen lehet felhasználni, a friss fogyasztástól a fagyasztáson át a befőzésig.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb kukoricatermelője

2021. február 10. 05:38

Éves 347,05 millió tonnás terméssel kukoricatermelésben világelső az Egyesült Államok.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (IV. rész)

2020. július 22. 04:36

A nagy területen gazdálkodó farmerek, a termelési körülmények változásához igazodva a közeljövőben várhatóan növelik keresletüket az önjáró burgonyakombájnok iránt.

A betakarítási munkákat nem érinti a kamionstop

2020. július 5. 10:47

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a július-augusztusban a kamionok szombaton 22 óra helyett már szombaton 15 órától nem közlekedhetnek a hazai utakon.