Honnan tudhatjuk, hogy megérett a görögdinnye?

Agrofórum Online

Kérem segítségüket! Honnan tudhatom, hogy a görögdinnye megérett?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A görögdinnye betakaríthatóságának meghatározása, fogyaszthatóságának megítélése nem tekinthető egyszerű feladatnak, hiszen terméseik a leszedés után tovább már nem érnek, így a korai szedés miatt azok akár ízetlenek is maradhatnak. A nagyüzemi termesztés során, a görögdinnye-termesztőknek már nagy gyakorlata van az érettség megállapításában, mely egyrészt a termések külső figyelmeztető jelei alapján történik. A termések külső jegyeinek rendszeres szemrevételezése házikerti körülmények között is nagy segítségünkre lehet.

Az érettséget jelzi, egyrészt a terméseket tartó kacs elszáradása, mely által a kocsány barnulása és száradása is megkezdődik. Emellett a terméshéj sötétedése és fényesedése is megfigyelhető. A termést a talajról felemelve, annak hasi részének sárgulása is az érettséget mutatja. A hajnali harmat termések felületén való lecsapódása egyaránt az érett terméseken mutatkozik meg.

A külső ismertető jelek mellett fontos tudnunk továbbá azt is, hogy az adott növényt mikor ültettük, vetettük, illetve mikor kezdődött virágzása, a termések kötődése. Az eltelt napok alapján, a termékenyülést követően, kb. 30 nap szükséges a teljes érettséghez, melyet természetesen az időjárás alakulása befolyásol a legnagyobb mértékben. Emellett a fajta tulajdonsága is meghatározó, nem mindegy ugyanis, hogy milyen hosszú annak tenyészidőszaka. A Sugar Baby pl. egy rövid, mintegy 75 napig tartó tenyészidejű fajta, így vetésétől számítva mintegy 75 nap múlva válnak termései fogyaszthatóvá. A Crimson Sweet az előző fajtához képest kissé később érő, míg a Rubin Mirsini egy kései fajtának mondható.

A görögdinnye fő szedési időszaka minden év júliusában kezdődik, mely egészen szeptemberig is eltart. A vásárlás során, főként a késő nyári időszakban fontos már a túlérett, nagy víztartalmú termések kerülése, melyet a dinnyék ütögetéséből származó kongó hanggal tudunk leghatékonyabban kiszűrni. A terméseket, akár kertünkből, akár vásárlásból származnak, mihamarabb le kell hűteni, hiszen csak így tartható meg több napon keresztül frissességük.

Kiemelt kép: Pixabay

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Egyre nagyobb probléma a napszámosok hiánya

2018. május 8. 14:04

A napszámoshiány egyik oka, hogy sokan Ausztriába, Németországba mennek mezőgazdasági idénymunkára mert ott 8-10 eurós, 2500-3100 forintos órabérrel számolhatnak.

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

2018. július 26. 07:09

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

Hogyan állapítható meg a birs szüretének optimális időpontja?

2024. szeptember 5. 04:40

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy miként állapítható meg egyértelműen a birs szüretének optimális időpontja?