Honnan tudhatjuk, hogy megérett a görögdinnye?

Agrofórum Online

Kérem segítségüket! Honnan tudhatom, hogy a görögdinnye megérett?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A görögdinnye betakaríthatóságának meghatározása, fogyaszthatóságának megítélése nem tekinthető egyszerű feladatnak, hiszen terméseik a leszedés után tovább már nem érnek, így a korai szedés miatt azok akár ízetlenek is maradhatnak. A nagyüzemi termesztés során, a görögdinnye-termesztőknek már nagy gyakorlata van az érettség megállapításában, mely egyrészt a termések külső figyelmeztető jelei alapján történik. A termések külső jegyeinek rendszeres szemrevételezése házikerti körülmények között is nagy segítségünkre lehet.

Az érettséget jelzi, egyrészt a terméseket tartó kacs elszáradása, mely által a kocsány barnulása és száradása is megkezdődik. Emellett a terméshéj sötétedése és fényesedése is megfigyelhető. A termést a talajról felemelve, annak hasi részének sárgulása is az érettséget mutatja. A hajnali harmat termések felületén való lecsapódása egyaránt az érett terméseken mutatkozik meg.

A külső ismertető jelek mellett fontos tudnunk továbbá azt is, hogy az adott növényt mikor ültettük, vetettük, illetve mikor kezdődött virágzása, a termések kötődése. Az eltelt napok alapján, a termékenyülést követően, kb. 30 nap szükséges a teljes érettséghez, melyet természetesen az időjárás alakulása befolyásol a legnagyobb mértékben. Emellett a fajta tulajdonsága is meghatározó, nem mindegy ugyanis, hogy milyen hosszú annak tenyészidőszaka. A Sugar Baby pl. egy rövid, mintegy 75 napig tartó tenyészidejű fajta, így vetésétől számítva mintegy 75 nap múlva válnak termései fogyaszthatóvá. A Crimson Sweet az előző fajtához képest kissé később érő, míg a Rubin Mirsini egy kései fajtának mondható.

A görögdinnye fő szedési időszaka minden év júliusában kezdődik, mely egészen szeptemberig is eltart. A vásárlás során, főként a késő nyári időszakban fontos már a túlérett, nagy víztartalmú termések kerülése, melyet a dinnyék ütögetéséből származó kongó hanggal tudunk leghatékonyabban kiszűrni. A terméseket, akár kertünkből, akár vásárlásból származnak, mihamarabb le kell hűteni, hiszen csak így tartható meg több napon keresztül frissességük.

Kiemelt kép: Pixabay

Okos szüret: hogyan oldjuk meg, ha minden egyszerre érik a kertben

2021. augusztus 12. 13:00

Időjárásfüggő ugyan, de előfordul, hogy még júliusan gyengén, majd egyszerre hirtelen augusztusban nyakunkba szakad a kert és a szüret. Egyszerre érnek olyan zöldségek és gyümölcsök, melyeket másképp kell betárolni, feldolgozni vagy tartósítani. Hogyan oldjuk meg a hirtelen ránk boruló ezernyi szüretelni valót?

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

2022. október 16. 05:37

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.

A kajszibarack is „előresietett”, már javában szedik a termesztők

2024. június 17. 10:10

Bár a minőséggel egyelőre nincs probléma, a mennyiséget ebben az évben is jelentősen befolyásolták a tavaszi fagyok.