Mitől barnul meg a szilvatermések húsa?

Agrofórum Online

Szilvatermések belül barnulnak, alig van fogyasztható szilvám. A kép alapján meg lehet határozni az okát? Ehetők-e, nem károsak az egészségre? Jövőre meg tudom előzni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A szilvagyümölcs barna romlását sok ok előidézheti, és sajnos a képen azok közül szinte mindegyik megtalálható.

  • Terméseket ért sérüléseken keresztül történt moníliafertőzés a leggyakoribb. Ezt a gyümölcsromlást általában a gyümölcsmoníliának nevezett moníliafaj okozza (Monilinia fructigena). Gyors lefolyású gyümölcshús barnulásról, annak megpuhulásáról, majd lehullásáról lehet felismerni. A romló gyümölcsön jellegzetes okkersárga színű gombatelepek fejlődnek. Az újabban terjedő Monilinia fructicola gomba a gyümölcsök ép héján keresztül is képes behatolni annak húsába és megfertőzni azt, és az előzőekben ismertetett barnuló, gyors lefolyású romlást idéz elő. Ez a gomba szürke színű penészszerű telepeket nevel. Megtévesztő lehet, ha a moníliafertőzés után a gyümölcsfát monília ellen ható gombaölő szerrel permetezik, mivel az leállítja a gomba szaporodását, a gombaspórák kifejlődését, viszont a barnulási folyamat fennmarad, az nem tűnik el. Az ilyen gyümölcs fogyasztása nem tanácsos.
  • A gyümölcsöket a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly lárvái is károsítják, azokban fejlődnek, kirágják belsejüket. A lárvák okozta sebzések mentén is megjelennek, másodlagosan a moníliás fertőzések, tehát a molyok kártétele is előidézi a moníliás gyümölcsromlást. Mindkét molyfaj évente több – legalább 3 – nemzedéket is kinevel, tehát ellenük több alkalommal is szükséges rovarölő szeres kezelést alkalmazni az egészséges gyümölcs biztosítása érdekében.
Szilva húsa barnul
Szilva húsa barnul (fotó: a kérdező felvétele)
  • Hazai szilvafáink erősen fertőzöttek a szilvahimlő vírussal. Ez a kórokozó a leveleken okozott mozaikos foltok mellett, bizonyos szilvafajtáknál, a terméseken, azok húsában barnulást szokott előidézni. Ez esetben az elszínesedett hús megkeményedik, létartalmát elveszíti. Nem minden szilvafajtánál fordul elő, elsősorban a hagyományos, a vírusra fogékony szilvafajták körére jellemző ez a tünet.
  • A tavalyi és idei nyáron is elterjedten észlelték a termelők és vásárlók is, hogy a megvásárolt szilva kívülről ép, egészséges, de a húsúk belül barna, benne rovar és annak nyoma nem látható, nem puha, de színe a szokásostól eltérő. A magas, 35 °C feletti tartós hőmérséklet okozza ezt az elváltozást. Sajnos ellene semmilyen hatásos megoldás nem ismert. A fakoronában fellépő magas hőmérséklet csökkentése lehetne a megoldás, annak árnyékolásával ez megoldható, ha annak technikai feltételeit kialakítják. A hő miatt károsodott gyümölcs egészségre nem káros, fogyasztható.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Szeszélyes április: új lendületet kaptak a kórokozók és kártevők

2025. április 27. 08:10

Az áprilisi esők és meleg kedveztek a kórokozóknak – több kultúrában sürgőssé vált a növényvédelmi beavatkozás.

Mit tehetünk, hogy ne legyen kukacos és ne hulljon le a szilva?

2023. augusztus 28. 11:38

A szilvafa termései kukacosak, könnyeznek, és egymást fertőzve nagyon gyorsan megromlanak, megaszalódva lehullanak. Szakértelem hiányában van-e esély a károk elhárítására?

Mi legyen a fán maradt rothadó gyümölccsel?

2022. szeptember 23. 04:38

Kérem segítségüket abban, hogy mi a teendő a fán maradt rothadó gyümölccsel?

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.