Szilvatermések belül barnulnak, alig van fogyasztható szilvám. A kép alapján meg lehet határozni az okát? Ehetők-e, nem károsak az egészségre? Jövőre meg tudom előzni?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A szilvagyümölcs barna romlását sok ok előidézheti, és sajnos a képen azok közül szinte mindegyik megtalálható.
- Terméseket ért sérüléseken keresztül történt moníliafertőzés a leggyakoribb. Ezt a gyümölcsromlást általában a gyümölcsmoníliának nevezett moníliafaj okozza (Monilinia fructigena). Gyors lefolyású gyümölcshús barnulásról, annak megpuhulásáról, majd lehullásáról lehet felismerni. A romló gyümölcsön jellegzetes okkersárga színű gombatelepek fejlődnek. Az újabban terjedő Monilinia fructicola gomba a gyümölcsök ép héján keresztül is képes behatolni annak húsába és megfertőzni azt, és az előzőekben ismertetett barnuló, gyors lefolyású romlást idéz elő. Ez a gomba szürke színű penészszerű telepeket nevel. Megtévesztő lehet, ha a moníliafertőzés után a gyümölcsfát monília ellen ható gombaölő szerrel permetezik, mivel az leállítja a gomba szaporodását, a gombaspórák kifejlődését, viszont a barnulási folyamat fennmarad, az nem tűnik el. Az ilyen gyümölcs fogyasztása nem tanácsos.
- A gyümölcsöket a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly lárvái is károsítják, azokban fejlődnek, kirágják belsejüket. A lárvák okozta sebzések mentén is megjelennek, másodlagosan a moníliás fertőzések, tehát a molyok kártétele is előidézi a moníliás gyümölcsromlást. Mindkét molyfaj évente több – legalább 3 – nemzedéket is kinevel, tehát ellenük több alkalommal is szükséges rovarölő szeres kezelést alkalmazni az egészséges gyümölcs biztosítása érdekében.

- Hazai szilvafáink erősen fertőzöttek a szilvahimlő vírussal. Ez a kórokozó a leveleken okozott mozaikos foltok mellett, bizonyos szilvafajtáknál, a terméseken, azok húsában barnulást szokott előidézni. Ez esetben az elszínesedett hús megkeményedik, létartalmát elveszíti. Nem minden szilvafajtánál fordul elő, elsősorban a hagyományos, a vírusra fogékony szilvafajták körére jellemző ez a tünet.
- A tavalyi és idei nyáron is elterjedten észlelték a termelők és vásárlók is, hogy a megvásárolt szilva kívülről ép, egészséges, de a húsúk belül barna, benne rovar és annak nyoma nem látható, nem puha, de színe a szokásostól eltérő. A magas, 35 °C feletti tartós hőmérséklet okozza ezt az elváltozást. Sajnos ellene semmilyen hatásos megoldás nem ismert. A fakoronában fellépő magas hőmérséklet csökkentése lehetne a megoldás, annak árnyékolásával ez megoldható, ha annak technikai feltételeit kialakítják. A hő miatt károsodott gyümölcs egészségre nem káros, fogyasztható.
Kiemelt kép: a kérdező felvétele