Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

Agrofórum Online

K. Tamásné kérdése: Kertemben sok gyümölcsfa található. Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Érdeklődő!

Permetezni egy vagy több károsító szervezet (kártevők vagy kórokozók) ellen kell, amik már megjelentek a növényeken vagy várható felszaporodásuk. Különböző gyümölcsfajoknak eltérő kártevői, betegségei vannak, azok a fák különböző fejlődési állapotában lépnek fel, tehát egy időben, egyszerre nem indokolt permetezni valamennyi fát. Védekezni nem naptár szerint, ahogy gyakran történik, hanem a fákat megvizsgálva, azokon előforduló kártevők ellen, indokolt esetben kell.

Gyümölcsfáknál a fák nyugalmi állapotában végzett lemosó permetezés az egyedüli, amit érdemes alkalmazni valamennyi fánál. Rügypattanás után, lombfakadáskor szinte minden fafajnál megjelennek a levéltetvek, ellenük a fertőzés elején ajánlott kezelni a fákat, mielőtt felszaporodnának. Csonthéjas fajoknál virágzáskor egyre gyakoribb és súlyosabb a virág- és hajtásfertőző monília fertőzése, ellene 2-3 permetezés lehet szükséges. Gyümölcsfajok többségének van molykártevője, melyek 2-3 nemzedéket nevelnek ki évente, mindegyik nemzedék ellen esedékes a védekezés.

Minden növényvédelmi kezelést indokolt esetben, kártevő jelenlétében végezzünk. A károsítók jelenlétének, egyedszámának ellenőrzésére különböző csapdák állnak segítségünkre. A sárgaszínű ragacsos színcsapda a levéltetveket, cseresznyelegyet és egyéb légykártevőket jelzik, egyben ritkítják is. Gyümölcsmolyok rajzására az adott molyfajra kifejlesztett speciális szexferomon csapdák hívják fel a figyelmet. Ezek a kereskedelmi forgalomban kapható csapdák segítik a permetezések optimális idejének meghatározását, így növelik azok hatékonyságát.

A permetezések esetleges ismétlését, a kezelések számát a növényvédő szerek ölő hatásának tartama is befolyásolja. Ez rövidebb, mint a szerek engedélyokiratában megadott élelmezésügyi várakozási idő, és az időjárási viszonyok is befolyásolják hosszát. Ez utóbbi azt az időtartamot határozza meg, ameddig a permetezést követően emberi egészségre káros szer marad a kezelt növényen, ezért azalatt étkezésre felhasználni tilos. Növényvédő szerek hatástartama általában 1-14 nap között változik.

A szükséges kezelések számát az új invazív kártevők (poloskák, dió-buroklégy, pettyes szárnyú muslica stb.) megjelenése is befolyásolja, növeli.

Fentiek értelmében általánosan, felelősséggel nem lehet meghatározni az évenkénti szükséges növényvédelmi beavatkozások számát. Általában 1-5 permetezés évente indokolt és elegendő szokott lenni.

A pepino

2018. október 12. 03:34

A pepino az Andok mérsékeltebb időjárású, felvidéki térségéből származó zöldségfaj. Kereskedelmi és fogyasztási szempontból nem is zöldségnek, hanem a sárga- és a görögdinnyéhez hasonlóan inkább gyümölcsnek számít, így hazánkban trópusi gyümölcskülönlegességek között szerepel.

Megjelentek a Nufarm 2019-es növényvédelmi kiadványai

2019. február 25. 09:16

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2019, a Szántóföldi kultúrák, valamint a Szőlő- és gyümölcsültetvények növényvédelme 2019 is. Kibővült termékpalettánk részletes bemutatásával szeretnénk a gyakorlatban felmerülő kérdések megválaszolásához segítséget nyújtani Önnek.

A gabonafélék virágzásakor is nagyon fontos a méhkímélő technológia 

2022. május 17. 12:41

Gabonafélékben is figyelmet kell fordítani, hogy virágzáskor a növényvédő szeres kezeléseket méhkímélő technológia szerint végezzük.

Hogyan segíthetjük elő a hasznos rovarok felszaporodását a kertben?

2024. március 6. 04:38

Kérem szíves válaszukat arra a kérdésemre, hogy hogyan lehet elősegíteni a hasznos rovarok felszaporodását a kertben?