Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk Martfűn. Kristóf hivatása mellett chili paprika termesztéssel és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Arról kérdeztük, hogyan lett a hobbiból kisebb vállalkozás.
Kristóf 6 évvel ezelőtt kezdett chili paprikával foglalkozni, akkor még néhány cserépben nevelgette a növényeket. Idővel a cserepeket kerti ágyásra cserélte, és a termés felhasználásán kezdett gondolkodni ahogy egyre több paprika termett.
Két lehetőséget látott: szárítani vagy szószt főzni a termésből, végül chili szószokat kezdett főzni.
Szépen lassan összeálltak a receptek, és közben a termesztéstechnológia is egyre jobban kiforrott. Amennyire lehet, automatizálta a rendszert. Az öntözést teljes mértékben automatizálni tudta, a folyamatot csak abban az esetben kell módosítania, ha tápoldatot kell kijuttatnia. A vizet csepegtető öntözéssel juttatja ki.
A termesztett chili fajták
- Orange habanero
- Carolina reaper
- Red scorpion
- Ghost chili
- Trinidad moruga
- Cayenne bors
- Jalapeno
Kristóf saját tapasztalata, hogy a környezeti tényezők befolyásolni tudják a paprika erősségét, csípősségét. A nyáron leszedett chiliből készült szószok erősebbek lettek, mint ami a későbbi, szüretből készült.
Részletek a videóban! A paprika feldolgozását bemutató videóval.