26℃ 14℃
július 12. Izabella, Dalma, Eleonóra
Zöldség

A chili sikeres termesztésének kulcsa

Agrofórum Online

Az ősz közeledtével a chili gondozása különös figyelmet igényel, hiszen ez az időszak meghatározza a következő szezon sikerességét. A paprikák betakarítása, a növények megfelelő metszése és teleltetése biztosítja, hogy a chili egészségesen átvészelje a hideg hónapokat.

Az alapos felkészítés nemcsak a termés mennyiségét növeli majd, hanem segít abban is, hogy a növények tavasszal újra erőteljesen induljanak növekedésnek.

A chilipaprikát általában ősszel kell betakarítani, mielőtt az első fagyok beköszöntenek. Míg növekedési időszaka tavasztól őszig tart, addig az ezen kívül eső időszakban fontos odafigyelnünk arra, hogy megvédjük növényünket a téli hidegektől, annak érdekében, hogy a következő időszakban termékeny legyen.

Betakarítás

Az őszi gondozás és a télre való felkészítés során a chilinövények esetében néhány igen fontos lépést szükséges követnünk. Az első ilyen a betakarítás. A paprikákat akkor érdemes leszedni, amikor elérik a kívánt színt és méretet. Ha még éretlenek, de már közel a fagy, jó hír, hogy érettségük fokozható, annak érdekében, hogy még időben beérjen.

Érettségük fokozható beltéri érleléssel, vagy szimplán csak azzal, hogy éjszaka lassabban lehűlő környezetbe helyezzük, például a ház falához. A védett hely kifejezetten fontos, hiszen az őszi nyirkosság kedvez a gombás megbetegedéseknek, ami elkerülhető némi védelemmel. Ha van lehetőségünk, az üvegház vagy fóliasátor megfelelő választás lehet.

A legegyszerűbb megoldás viszont a nap melegében rejlik, hiszen a paprikának napra van szüksége a beérésre, így napközben lehetőség szerint helyezzük ki a legnaposabb részre kertünkben, esetleg egy kis levélszürettel tudjuk még növelni, hogy a napsugarak közvetlen elérjék a termést. Éretté válás után jöhet a szüret, amelyet követően a paprikát hűvös, száraz helyen érdemes tartani a hosszabb élettartam érdekében.

Teleltetés

Alapvetően a chilipaprikák melegkedvelő növények, kifejezetten igénylik azt, így már ősztől, ha a hőmérséklet jelentősen csökken, érdemes a növényeket takarással vagy fóliával védeni, hogy elkerüljük a korai fagyást.

Évelő növények lehetnek, sőt átteleltetéssel bizonyos előnyökre tehetünk szert a tavasszal vetettel szemben, ehhez azonban megfelelően fel kell készíteni a növényt a télre. Ha a chilit szabadföldön neveljük, de át szeretnénk teleltetni, akkor még az első fagy előtt ültessük át egy cserépbe, hogy beltérben védett helyen maradhasson a tél folyamán.

Beltérben egy naposabb helyet válasszunk neki, ahol minimum átlagosan 20 Celsius-fok a hőmérséklet. Így megfelelően átvészelheti majd a telet, és hosszan kap napfényt a téli időszak alatt is.

Betakarítás után vágjuk vissza a növényt, hogy az energiáit megőrizze, és csökkentsük a víz- és tápanyagigényét. A visszavágás során a főágat minimum 5, maximum 10 centiméterrel vágjuk vissza.

További energiát spórolhatunk meg a növény számára, ha már ekkor gondolunk a kisebb cserépbe ültetésre, amely során nemcsak friss komposztot helyezünk alá, hanem a gyökerét is kicsit visszavágjuk. Ezután már csak ellenőrizzük a növényt kártevők szempontjából, tisztítsuk meg a leveleket és a szárakat a lehetséges rovaroktól vagy betegségektől.

Megfelelő helyválasztással a téli időszak alatt csak arra kell figyelnünk, hogy mennyi vizet kap. Mivel ebben az időszakban nem párologtat sokat, így a talajnak éppen csak nedvesnek kell lennie, amelyet maximum heti 2 öntözéssel elérhetünk.

Tavasszal

Amennyiben sikeresen átteleltettük a növényt, tavasszal valamivel korábban fogunk majd terméshez jutni, a tavasszal vetettel szemben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Térdre kényszeríti a kapszaicin – íme a világ legcsípősebb paprikái!

2025. július 12. 14:10

Tudta, hogy egyes paprikákat már csak védőfelszereléssel szabad kezelni? Íme a 2025-ös toplista a világ legcsípősebb fajtáiról!

Paradicsom a tányéron: ízek színek szerint

2025. július 10. 13:10

A paradicsom nem csak piros lehet! A különböző színű fajták nemcsak látványban térnek el, hanem ízben, beltartalomban és felhasználásban is.

Zöld marad a paradicsom? Nem mindig a napfény hibás

2025. július 4. 14:10

A napfény nem minden – ha nem érnek be a paradicsomok, több ok is lehet a háttérben. Íme a leggyakoribb hibák és megoldások!

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

2025. június 28. 16:10

A paradicsom héjrepedése sok kiskertben előforduló gond. Nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a termés élettartamát is csökkenti.

Megugrott a chilipaprika világpiaci ára

2022. március 14. 06:36

Az alacsonyabb chilipaprika-termelés négy hónap alatt 80%-kal megnövelte és rekordmagasságra emelte az árakat, melyek valószínűleg egész évben magasak maradnak.

Chili termesztése otthon: vetéstől a termésig

2025. március 10. 08:10

A chilik – akárcsak a paprikák – eredetileg Dél-Amerikából származnak, ezért természetüknél meleg- és fényigényesek.

Chilis rozé borzselé és társai - Aranyérmes gasztronómiai különlegesség Seregélyesről

2018. december 15. 10:57

Az év első felében egy magyar „chilisikertől” volt hangos az országos média, ami nem véletlen, hiszen a Noir enyhén csípős, rozé borzselé egy amerikai megmérettetésen három aranyérmet is szerzett.

Mitől lesz csípősebb a paprika? A virágzás utáni vízmegvonás talán segíthet

2023. október 20. 08:10

Kutatók azt vizsgálták, milyen termesztéstechnológiai megoldásokkal lehetne fokozni egy-egy paprikafajta csípősségét.