Jégeső után: miért rothadnak a kajszi termései?

Agrofórum Online

M. István kérdése: a minap kevés jég esett elég sok esővel, nem láttam sérülést a gyümölcsökön. Mégis rothadásnak indult a kajszi. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A gyümölcsök rothadását a monília fajok okozhatják (M. laxa, M. fructigena, M. fructicola). A gyümölcsök már a kötődést követően fertőződhetnek, és egészen a szüretig terméseinket veszélyeztethetik. A zöld termések nagyobb ellenállósággal rendelkeznek, azonban az éréssel fokozatosan növekszik a gyümölcsök fogékonysága.

 A fertőzött gyümölcsön kezdetben apró, kerek barna folt látható, amely az idő előrehaladtával fokozatosan kiterjedtebbé válik. Ezek a foltok párás, csapadékos időjárás hatására a termések teljes felszínét beboríthatják. A rothadás indulhat egy, vagy akár több pontból is. A kórokozók általában sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe, amelyek gyakran rovarok károsításának nyomán keletkeznek.

A sebzések nem csak a rovarok miatt, hanem pl. fagy vagy jégeső hatására is kialakulhatnak. A gyümölcsfákon egymás mellett növekvő, összeérő termések esetén nincs szükség sebzésre sem a kórokozók terjedéséhez. A M. fructicola esetében előzetes sérülés nélkül is bejuthat a termésekbe a légzőnyílásokon keresztül. A fertőzött termések teljesen elrothadnak, fokozatosan elveszítik nedvességtartalmukat. A gyümölcsök később szürkésfekete múmiává aszalódnak össze.

A fertőzés forrása egyrészt lehet a talajon illetve a fán maradt gyümölcsmúmia. A fertőzési forrásokból később később légmozgással, vagy a víz segítségével a gomba fertőző képletei a gyümölcsre kerülnek, ott csíráznak és a seben keresztül jutnak a termésekbe. A gyümölcs szövetében gyorsan szétterjed, és a gyümölcs felületén körkörösen létrejönnek a fehéres-sárga színű úgynevezett exogén sztrómák.

Vegetációs időben a rovarok elleni védekezés a monília elleni védekezés alapja. A kórokozók elleni védekezés érdekében szüret közben és szüret után a gyümölcsmúmiákat haladéktalanul és maradéktalanul meg kell semmisíteni. Eredményesen alkalmazható gombaölő szerek a következők (penkonazol, makoceb, kaptán). Ezek a készítmények jégverés után kipermetezve azonnal megvédik a sérült gyümölcsöt a moníliás fertőzéstől.

Odaveszhet a kajszi, jönnek az éjszakai fagyok, hó is hullhat

2024. március 5. 08:10

Csütörtöktől országosan visszaesnek a napi csúcshőmérsékletek, és bizonyos helyeken mínusz 5–7 fokos éjszakai fagyok várhatók. Aggódhatunk a kajsziért és más korai csonthéjasokért.

Sárgabarackos muffin rózsahabbal

2019. július 27. 05:38

Beindult nálunk is a sárgabarackszezon! Sokat töprengtem, mi is készüljön a blogra, hiszen ebből a gyümölcsből rengeteg étel alkotható.

Mi lehetett a hiba a monília elleni védekezésben a kajszinál?

2024. április 18. 04:37

Kajszibarackfáim erősen moníliásak lettek, pedig rendszeresen permeteztem. A felsorolt permetezéseknél mi lehetett a hiba: rossz szerekkel végeztem, vagy nem megfelelő időben? Köszönöm válaszukat!

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

2023. július 16. 04:39

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?