Jégeső után: miért rothadnak a kajszi termései?

Agrofórum Online

M. István kérdése: a minap kevés jég esett elég sok esővel, nem láttam sérülést a gyümölcsökön. Mégis rothadásnak indult a kajszi. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A gyümölcsök rothadását a monília fajok okozhatják (M. laxa, M. fructigena, M. fructicola). A gyümölcsök már a kötődést követően fertőződhetnek, és egészen a szüretig terméseinket veszélyeztethetik. A zöld termések nagyobb ellenállósággal rendelkeznek, azonban az éréssel fokozatosan növekszik a gyümölcsök fogékonysága.

 A fertőzött gyümölcsön kezdetben apró, kerek barna folt látható, amely az idő előrehaladtával fokozatosan kiterjedtebbé válik. Ezek a foltok párás, csapadékos időjárás hatására a termések teljes felszínét beboríthatják. A rothadás indulhat egy, vagy akár több pontból is. A kórokozók általában sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe, amelyek gyakran rovarok károsításának nyomán keletkeznek.

A sebzések nem csak a rovarok miatt, hanem pl. fagy vagy jégeső hatására is kialakulhatnak. A gyümölcsfákon egymás mellett növekvő, összeérő termések esetén nincs szükség sebzésre sem a kórokozók terjedéséhez. A M. fructicola esetében előzetes sérülés nélkül is bejuthat a termésekbe a légzőnyílásokon keresztül. A fertőzött termések teljesen elrothadnak, fokozatosan elveszítik nedvességtartalmukat. A gyümölcsök később szürkésfekete múmiává aszalódnak össze.

A fertőzés forrása egyrészt lehet a talajon illetve a fán maradt gyümölcsmúmia. A fertőzési forrásokból később később légmozgással, vagy a víz segítségével a gomba fertőző képletei a gyümölcsre kerülnek, ott csíráznak és a seben keresztül jutnak a termésekbe. A gyümölcs szövetében gyorsan szétterjed, és a gyümölcs felületén körkörösen létrejönnek a fehéres-sárga színű úgynevezett exogén sztrómák.

Vegetációs időben a rovarok elleni védekezés a monília elleni védekezés alapja. A kórokozók elleni védekezés érdekében szüret közben és szüret után a gyümölcsmúmiákat haladéktalanul és maradéktalanul meg kell semmisíteni. Eredményesen alkalmazható gombaölő szerek a következők (penkonazol, makoceb, kaptán). Ezek a készítmények jégverés után kipermetezve azonnal megvédik a sérült gyümölcsöt a moníliás fertőzéstől.

Kajszibarack: a szokottnál súlyosabb mértékben fertőz a sztigmínás betegség

2019. május 22. 07:39

T. Ákos kérdése: Kajszibarack fáim gyümölcseit kicsi foltok lepték el. A leveleken is látok foltokat. Mi okozza és tehetek-e még valamit a fáért?

Indul a növényvédelmi szezon a csonthéjasokban is

2018. április 4. 12:20

Nem szabad elhanyagolni a csonthéjas gyümölcsű növények virágzás előtti védelmét, mert a moníliás virág- és hajtásfertőző Monilia laxa gomba, illetve őszibarackon a tafrinás levélfodrosodás nincs tekintettel arra, hogy lesz-e termés vagy sem.

Hogyan védjem meg meggy- és kajszifáimat a virágzás idején a moníliától?

2019. március 23. 16:30

S. László kérdése: Tavaly a meggy és a kajszi is moníliás lett a virágzás után. Hogyan védhetem meg ezeket a gyümölcsfákat?

Miért hullott már le a kajszibarack levele?

2019. szeptember 23. 13:17

B. Kriszta kérdése: Kajszibarack fám levele augusztus közepétől tömegesen hullik, rajta nagy barna elhalásokat látok. Mi okozhatja? Ilyen még nem volt a kertemben.