Eladhatatlan a csemegekukorica, mi segíthet?

Eladhatatlan a csemegekukorica, mi segíthet?

Agrofórum Online

F. Zoltán kérdése: Eladhatatlan a csemegekukoricám a csövek végén található barnás-zöldes lárváktól. Melyik kártevőről van szó és hogyan tudok védekezni ellene?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A kukoricacsövek végét a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója károsítja. Ez egy sok tápnövényű kártevő, a kukoricán kívül hazai körülmények között a paradicsomot, paprikát, babot, borsót, szóját, cirkot, napraforgót és még a dísznövényeket (pl. Muskátli) is károsítja.

Helicoverpa armigera on tomato

Általánosságban elmondható róla, hogy a generatív részek kártevője, tehát többnyire virág és termésfogyasztó, de ennek hiányában a levélzetet vagy a napraforgó tányér hátsó lédús állományába is szívesen berág. A hernyó a paprika, paradicsom és a kukorica terméseibe mélyen berág, a hüvelyeseknél (borsó, bab, szója) kívülről, a magvak irányába hatoló sekélyebb berágásokkal is beéri.

A gyapottok-bagolylepke

A gyapottok-bagolylepke imágójának szárnyfesztávolsága 34-38 mm, nyár közepéig világossárga, enyhén zöldes árnyalatú lepkék mutatkoznak, míg a nyár második felében sötétebb, okker, sőt barna színelemeket is tartalmaz. Hernyói a világoszöldtől a sötét, feketés-zöldig változhatnak, jellegzetességük a lárvák oldalán húzódó hullámos lefutású sáv.  A gyapottok-bagolylepke szárazság- és melegkedvelő vándorlepke, hozzánk többnyire déli, délkeleti irányból vándorol be, két-három nemzedéket fejleszt. Éjszakai lepkefaj, de nappal is aktív, a nőstények a táplálkozást követően a táblán teljesen elszórtan, a virágokra és a virágok közelébe, levelekre petéznek. Tojásaikat, melyek apró, alig láthatóak, egyesével helyezik el. A hernyók a tojásból való kikelés után azonnal a termések felé kezdenek rágni. A talajban 4-6 cm mélyen a talajban bábozódnak, a tél folyamán részben elpusztulnak, részben következő évben fejlődnek lepkévé.

Védekezés

A védekezéseket előrejelzésre alapozva célszerű végrehajtani, a csemegekukorica, paprika, paradicsom esetében különösen fontos az időzítés, hiszen eredményesen csak a lárvakelés idején tudunk védekezni, amíg a lárvák nem rágnak be a termésbe. Előrejelzésüket fény és szexferomon csapdákkal végezhetjük el, az előbbi nem szelektív és nagy szaktudást igényel, míg az utóbbi szelektíven, kizárólag a gyapottok-bagolylepkéket vonzza, egy-két esetben vonz csak más bagolylepke egyedet. A szexferomon csapdák ragacslapos és varsás típusban érhetőek el, melyek közül a varsás, több darab kihelyezése esetén, akár tömegcsapdázásra is alkalmazható. A csapdákat májustól érdemes kihelyezni, 2 naponta szükséges megszámolni a fogott egyedek számát, és ha hirtelen kiugró egyedszámot tapasztalunk, az jelzi a rajzáscsúcsot, mely után pár nappal már a tömeges lárvakelésre számíthatunk.

Kémiai védekezésre csemegekukorica esetében az indoxakarb, klórantraniliprol, metoxifenoxid, béta-ciflutrin, cipermetrin, zéta-cipermetrin és a lambda-cihalotrin tartalmú készítmények használhatóak. A fentiek közül kiemelném a klórantraniliprol hatóanyagú készítményt, mely kiváló tojás és lárvaölő hatással rendelkezik, felszívódó hatásával pedig hosszú tartamhatást biztosít. Paprika és paradicsom termelőknek pedig az indoxakarb és a metoxifenoxid tartalmú készítményeket ajánlom, mert hosszú tartamhatással és rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idővel rendelkeznek.

A gyapottok-bagolylepke elleni biológiai védekezésre több lehetősége is van a gazdálkodóknak, a rajzáscsúcsot követően a fiatal lávák ellen használhatja a Bacillus thuringiensis spp. kurstaki-t tartalmazó készítményt, vagy az első imágók rajzásának kezdetével kihelyezni a Trichogramma fürkészdarazsakat tartalmazó polisztirol kapszulákat. A kapszulákból 3 hétig rajzanak a fürkészek, ezért addig a területen kell hagyni őket. A kihelyezést követő 4-5. napig kerüljük az esőztető öntözést, valamint 25 napig ne alkalmazzunk egyéb rovarölő készítményt.

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

A hibrid kukorica, a csemegekukorica és a cirok termésfokozása levélen keresztül

2020. június 29. 10:50

Egy gazdálkodóval folytatott beszélgetés késztetett arra, hogy foglalkozni kellene a hibrid kukorica, csemegekukorica és a cirok tápanyagellátási problémájával.

Még június végén is vethető zöldségek

2023. június 28. 05:36

Ebben a cikkben összeszedtem pár növényt, amit még nyáron is ráérünk vetni.

Csemegekukoricában a világelsők között vagyunk

2018. október 25. 09:51

A magyarországi csemegekukorica-export vezető szerepet tölt be az európai piacon, így nem meglepő, hogy az évente feldolgozott 175 ezer tonna csemegekukorica 95 százalékát több mint 20 európai országba exportálja Magyarország egyik vezető élelmiszeripari vállalata, a Bonduelle.