Takarónövények a talajművelés nélküli növénytermesztésben – Notill technológia (2. rész)

Takarónövények a talajművelés nélküli növénytermesztésben – Notill technológia (2. rész)

Agrofórum Online

A minimum till, illetve a no till, vagyis a talajművelést részben vagy egészben elhagyó növénytermesztési technológia alapja a megfelelő takarónövények kiválasztása, hiszen a nehéz vasak munkáját, és az inputanyagok kiváltását is ezek végzik. A Somogy megyei Pusztakovácsiban, Berend Ferenc földjein a kísérletek során a talajművelő retek, a lóbab, a homoki zab, a takarmányborsó és a facélia kombinációja vált be. A nagyrészt télen kifagyó növények mindegyikének megvan a maga szerepe abban, hogy a kultúrnövények számára kedvezőek legyen az adottságok a direktvetéstől, egészen az aratásig.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Műfenyőt vagy igazit? - Így készül a karácsonyfa

2020. december 21. 10:43

Csodálatos képet festett december elején a havas táj Zala megyében, ahol már javában tart a karácsonyfának való fenyők kitermelése az ültetvényekből. Ahogy számos településen, úgy például Surdon is rengeteg család foglalkozik a dísznövény-termesztés ezen különleges ágával, de a Zalaerdő Zrt. Nagykanizsai Erdészeténél is komoly hagyományai vannak a karácsonyfa-telep fenntartható, környezettudatos kezelésének.

No-till próba 100 hektáron - Költségcsökkentés Szabadbattyánban

2021. december 20. 06:35

Új technológiai megoldással próbál költséget csökkenteni és vizet megtartani területein a Szabadbattyán térségében 3600 hektáron növénytermesztést, valamint 360 tejelő szarvasmarhával állattenyésztést folytató Fejér megyei Sárrét Kft. Ősz elején a kombájnok nagy munkában voltak, ottjártunkkor éppen egy kísérleti jelleggel no-tillre kijelölt. 100 hektáros táblán folyt a kukorica betakarítása.

A rézmentes technológia sikerei: fejlesztések a Biocontnál

2024. május 7. 11:10

A réztartalmú növényvédő szerek mind a biológiai, mind a konvencionális növényvédelem alapvető készítményei. A nehézfém környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásai miatt azonban felmerül alternatív megoldások bevezetésének szükségessége is, mely összhangban áll az európai uniós, rézfelhasználást érintő szabályozásokkal.

Agrofórum metszésiskola - Alma termőkaros orsó fenntartó metszés

04:39

Agrofórum metszésiskola - Alma termőkaros orsó fenntartó metszés

2019. március 24. 06:36

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az almafát, hogy bő termésünk legyen? Melyek a termő részek, és mit kell levágni, illetve meghagyni? Mi az a termőkaros orsó forma?

Amit a sikeres szójatermesztéshez tudni kell - Agrofórum kerekasztal az AGROmash-on

05:28

Amit a sikeres szójatermesztéshez tudni kell - Agrofórum kerekasztal az AGROmash-on

2019. február 9. 07:55

Hogyan termesszünk sikeresen szóját? - Erre keresték a választ szakértők az Agrofórum kerekasztal beszélgetésén, aminek a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow fórumszínpadja adott otthont. A január 23-i tanácskozás egyik legfőbb üzenete az volt, hogy bár megéri szóját termeszteni, a technológiára a más kultúrákban megszokottnál is jobban oda kell figyelni.

Nem a célokkal, hanem a módszerekkel van probléma

2020. október 12. 07:22

A növényvédelem helyzetét folyamatos kétségek közt tartja az EU, gyors és sokszor indokolatlan hatóanyag-kivonási döntéseivel. E mellé idén tavasszal berobbant a koronavírus-járvány, ami kaotikus szezonkezdést okozott mind a növényvédőszer-gyártók, mind a kereskedők és termelők oldalán. A Növényvédelmi Szövetség képviseli a Magyarországon bejegyzett növényvédőszer-gyártó cégek, illetve képviseleteik szakmai érdekeit, ezért kértük a kialakult helyzet elemzésére az NSZ ügyvezető igazgatóját, Szalkai Gábort.

Oros Cornado kukorica és Sun napraforgó vágóasztalok a Linamartól

2023. február 22. 14:27

Két magas felszereltségű vágóasztallal várta az érdeklődőket a LINAMAR HUNGARY Zrt. Oros divíziója a 2023-as AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon.