Veszélyes a hernyófészek a kecskerágóban?

Agrofórum Online

Kertem előtt az utcán kecskerágó bokron furcsa hernyófészket láttam. Sok sárga színű hernyó mozgott a szövedékben. Veszélyesek ezek a gyümölcsfáimra?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Érdeklődő!

Leírása alapján a pókhálós molyok hernyófészkére ismertem rá. A pókhálós molyoknak számos faja él hazánkban, a fajok lepkéi, lárvái nagyon hasonlóak, nehéz megkülönbözteti azokat. Életmódjuk, kártételük közel azonos, ezért nincs is jelentősége a moly faj pontos azonosításának.

Kecskerágómoly imágó

A Yponomeuta (Hyponomeuta) nemzetségbe tartozó pókhálós molyoknak évente 1 nemzedéke fejlődik. A fiatal sárgás színű lárvák tavasszal májusban jelennek meg, csoportosan szövedékben élnek, ott táplálkoznak, rágják a fiatal leveleket. Finom, pókháló szerű szövedékről kapták magyar elnevezésüket. A szövedékben a nagyszámú lárvák mellett fekete morzsalék-szerű ürülékük is fennakad. A lárvák sárga színű testén minden egyes testszelvénye két oldalán 1-1 fekete pont látható. A hernyó csupasz, nem szőrözött. A lárvák érési táplálkozásukat befejezve szétmásznak, elhagyják a korábbi szövedéküket, bebábozódnak, a kártételük befejeződik.

A lepkéik június-július hónapokban rajzanak, hamvas fehérek, apró elszórt sötét színű foltokkal (pettyekkel), karcsú testűek. Rajzás után petéiket a fás részekre rakják, azok telelnek. A lárvák csoportjai gyorsan fogyasztják a tápnövényük leveleit, ha elfogyott újabb lombkorona részt keresnek, tovább vonulnak. Gyakran súlyos úgynevezett tarrágást okoznak, amikor a fán a hajtások tengelye és levélnyelek meredeznek csak az ágakon és a visszameredt szövedék, az üres „hernyófészek”. A pókhálós molyok csak egy adott fafajt fertőznek, nem polifágok. A kecskerágó pókhálós moly csak a kecskerágókon, esetleg a zselnicemeggyen, a pókhálós almamoly pedig az almán fordul elő.

Amerikai szövőlepke fiatal lárvája

Gyakran a sokkal ismertebb amerikai szövőlepke más néven amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea) kártételével tévesztik össze. Ennek a lepkének évente 2 nemzedéke fejlődik, az első nemzedék hernyói megjelenhetnek már májusban, tehát időbeli egyezés lehetséges, és a lárvái szintén hernyófészekben élnek. Az amerikai szövőlepke hernyók teste sárgás színű, hátukon sötét (feketés) színű csík és szaggatott csík is látható, hátukon feketés, oldalukon pedig narancssárga színű szemölcsök láthatók. Lárvák szőrözöttek. Második lepke nemzedéke július végre szokott kifejlődni, hernyói augusztustól károsítanak.

Leghatékonyabb védekezés ellenük a hernyófészkek eltávolítás még akkor, abban a fejlődési állapotukban, amikor a hernyók csoportosan és együtt élnek a fészekben. Levágásuk óvatosságot és körültekintést igényel, mert a fertőzött ágrész leemelésekor a fészekből kihulló hernyók a fán fennakadva tovább folytatják károsításukat. Az eltávolított hernyófészket azonnal, a helyszínen meg kell semmisíteni. Elkésett beavatkozásra a Bacillus thuringiensis hatóanyagú Dipel DF, a metoxifenozid hatóanyagú Runner F2, és a cipermetrin, deltametrin hatóanyagú, hagyományos kontakt hatású rovarölő szerek is alkalmasak.

A fiatal, kisebb testű lárvák ellen a rovarölő szerek lényegesen hatékonyabbak, ne várja meg teljes kifejlődésüket. Permetezésnél az úgynevezett vadászó permetezés alkalmazása javasolt: csak a fertőzött részeket kezelje, a fa többi részét ne, feleslegesen ne terhelje vegyszerrel a fát, a környezetét. A fás részeken áttelelő petéket a téli olajos lemosó permetezés elpusztítja.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés – 04.13.

2022. április 13. 10:05

Április második dekádjára az időjárás tavaszias arcát mutatja.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: ideje védekezeni a varasodás, monília és a tafrinás levélfodrosodás ellen is

2022. április 27. 14:58

A nedvesebb időjárás kedvez a kórokozók terjedésének, ezért fokozott növényvédelmi erőfeszítésekre lesz szükség.

Kora tavaszi kártevők a gyümölcstermesztésben

2024. február 26. 08:10

A változékony időjárás hatására egyre nagyobb és változatosabb számban jelennek meg gyümölcstermő növényeinken a tavaszi kártevők korai nemzedékei.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: a cserebogarak jelentős rajzása várható

2023. április 26. 09:24

A kissé melegebb időjárás felgyorsította a növények fejlődését, de több kártevő és betegség is megjelent a korábbiak mellett.