Legális a faiskola?

Legális a faiskola?

Agrofórum Online

S. László kérdése: Honnan tudom megállapítani, hogy a vásárlásra ajánlott gyümölcsfa csemete legális faiskolából származik? Miről lehet a hamis terméket felismerni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

Milyen a szabályosan felcímkézett, előírásnak megfelelően előállított gyümölcsfa oltványt? Minden oltványra rá van rögzítve egy címke, azaz növényi útlevél. Ennek formája lehet különböző, de tartalma kötött, a facsemetére vonatkozó következő mindegyik azonosító adatot tartalmaznia kell: a gyümölcsfaj, a nemes- és alanyfajta neve, az oltványt előállító faiskola megnevezése, helye, a növény-egészségügyi regisztrációs szám, a növényútlevél felirat, az oltvány vírusvizsgálati minősítése (certifikált vagy C.A.C.), a növény-egészségügyi állapot (vírusmentes, vírustesztelt, tünetmentes) megnevezése, és a címke sorszáma. Növényi útlevél megléte biztonságot jelent a vásárlónak. Előnye, hogy a fa egészségi állapotával kapcsolatban később felmerülő problémáknál a fa eredete visszakereshető, azonosítható és vizsgálható. Engedéllyel rendelkező faiskolai lerakat és kertészet csak legálisan előállított oltványokat forgalmazhat, ilyen helyen vásároljon szaporító anyagot.

Ha bármelyik adat hiányzik a felsoroltak közül, netán több is, a növényi útlevél nem szabályos, gyanakodni lehet, hogy illegális áruról vagy illegális forgalmazásról van szó.

Bizonyára Ön is látott már piacokon, vásárokon is árusított csemetéket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzi az ilyen helyszíneken árusított szőlő- és gyümölcsfa szaporító anyagokat, szúrópróba szerűen. A vizsgálatok célja a vásárlók jogainak védelme és a mulasztó forgalmazók szabálytalan áruinak elkobzása.

Ahhoz, hogy a gyanútlan vásárlót ne érje hátrány, oltványokkal kapcsolatos minimális ismeretekkel kell(ene) rendelkeznie és tudatos vásárlóvá kellene fejlődnie minden hobbi kertésznek.

Milyen tulajdonságok hívhatják fel a vásárló figyelmét az illegálisan előállított szaporító anyagokra? A piaci árusítónak meg kell tudni mutatnia a forgalmazásra, szállításra vonatkozó engedélyét, valamint a faiskolai lerakatokra vonatkozó növény-egészségügyi regisztrációját. A hiányos növényi címkék, a nem megfelelő minőségű oltvány felkeltheti a gyanút. Ha a címkén nem a vásárolt gyümölcsfaj adatai szerepelnek, szintén szabálytalan árusításról van szó.

Az oltványok minősítését szabványok jellemzik: szabadgyökerű oltványnak a 4-5 db ceruza vastagságú gyökérága mellett vékony gyökerekkel is rendelkeznie kell. Gyökéren nem lehetnek apró daganatok, golyvák, sem fehér penészes bevonat (gyökérpenész), sem vértetű telepek. A gyökérzet legyen rugalmas, az jelzi életképességét. A törzsén és oldalágain a kéreg legyen ép, pajzstetűtől, atkatojásoktól, sebektől, mézgásodástól, fekélyektől mentes.

Az ismeretlen helyen előállított oltvány vásárlásával komoly növény-egészségügyi veszélyeket vállal a vásárló, ismeretlen eredetű kórokozóval, kártevővel lehet fertőzött a növény. Biztonságot csak az EU országainak szigorú szaporítóanyag előírásai szerint ellenőrzött és nevelt szaporító anyagai jelentenek a felhasználók, hobbi kertészek számára. Ezt a növényre rögzített szabályos növényútlevél garantálja.

2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus feltöltésére!

2023. november 23. 10:10

Az Agrárminisztérium tájékoztatja az érintett gazdálkodókat, hogy az elektronikus Gazdálkodási Napló elektronikus úton történő vezetésével és feltöltésével kapcsolatban 2024-ben is az idei szabályok lesznek az irányadóak, azaz jövőre is elegendő lesz egyszer feltölteni azt.

Hasznos segédlet az elektronikus permetezési napló kezeléséhez

2023. május 10. 12:36

Az e-permetezési naplóval kapcsolatos felhasználói visszajelzések alapján „gyakran ismételt kérdések” gyűjteményt állított össze a Nébih.

Ma jár le az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje

2019. július 31. 08:46

Július 31-e a 2019. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje.

Oktatás, kutatás: együttműködést kötött a Széchenyi István Egyetem és a Nébih

2022. október 22. 10:37

A partnerség lehetőséget ad közös konferenciák, előadássorozatok elindítására, amelyek a szélesebb társadalmi rétegek felé is be tudják mutatni, miért fontos a minőségi alapanyag és a minőségi élelmiszer fogyasztása.