Legális a faiskola?

Legális a faiskola?

Agrofórum Online

S. László kérdése: Honnan tudom megállapítani, hogy a vásárlásra ajánlott gyümölcsfa csemete legális faiskolából származik? Miről lehet a hamis terméket felismerni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

Milyen a szabályosan felcímkézett, előírásnak megfelelően előállított gyümölcsfa oltványt? Minden oltványra rá van rögzítve egy címke, azaz növényi útlevél. Ennek formája lehet különböző, de tartalma kötött, a facsemetére vonatkozó következő mindegyik azonosító adatot tartalmaznia kell: a gyümölcsfaj, a nemes- és alanyfajta neve, az oltványt előállító faiskola megnevezése, helye, a növény-egészségügyi regisztrációs szám, a növényútlevél felirat, az oltvány vírusvizsgálati minősítése (certifikált vagy C.A.C.), a növény-egészségügyi állapot (vírusmentes, vírustesztelt, tünetmentes) megnevezése, és a címke sorszáma. Növényi útlevél megléte biztonságot jelent a vásárlónak. Előnye, hogy a fa egészségi állapotával kapcsolatban később felmerülő problémáknál a fa eredete visszakereshető, azonosítható és vizsgálható. Engedéllyel rendelkező faiskolai lerakat és kertészet csak legálisan előállított oltványokat forgalmazhat, ilyen helyen vásároljon szaporító anyagot.

Ha bármelyik adat hiányzik a felsoroltak közül, netán több is, a növényi útlevél nem szabályos, gyanakodni lehet, hogy illegális áruról vagy illegális forgalmazásról van szó.

Bizonyára Ön is látott már piacokon, vásárokon is árusított csemetéket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzi az ilyen helyszíneken árusított szőlő- és gyümölcsfa szaporító anyagokat, szúrópróba szerűen. A vizsgálatok célja a vásárlók jogainak védelme és a mulasztó forgalmazók szabálytalan áruinak elkobzása.

Ahhoz, hogy a gyanútlan vásárlót ne érje hátrány, oltványokkal kapcsolatos minimális ismeretekkel kell(ene) rendelkeznie és tudatos vásárlóvá kellene fejlődnie minden hobbi kertésznek.

Milyen tulajdonságok hívhatják fel a vásárló figyelmét az illegálisan előállított szaporító anyagokra? A piaci árusítónak meg kell tudni mutatnia a forgalmazásra, szállításra vonatkozó engedélyét, valamint a faiskolai lerakatokra vonatkozó növény-egészségügyi regisztrációját. A hiányos növényi címkék, a nem megfelelő minőségű oltvány felkeltheti a gyanút. Ha a címkén nem a vásárolt gyümölcsfaj adatai szerepelnek, szintén szabálytalan árusításról van szó.

Az oltványok minősítését szabványok jellemzik: szabadgyökerű oltványnak a 4-5 db ceruza vastagságú gyökérága mellett vékony gyökerekkel is rendelkeznie kell. Gyökéren nem lehetnek apró daganatok, golyvák, sem fehér penészes bevonat (gyökérpenész), sem vértetű telepek. A gyökérzet legyen rugalmas, az jelzi életképességét. A törzsén és oldalágain a kéreg legyen ép, pajzstetűtől, atkatojásoktól, sebektől, mézgásodástól, fekélyektől mentes.

Az ismeretlen helyen előállított oltvány vásárlásával komoly növény-egészségügyi veszélyeket vállal a vásárló, ismeretlen eredetű kórokozóval, kártevővel lehet fertőzött a növény. Biztonságot csak az EU országainak szigorú szaporítóanyag előírásai szerint ellenőrzött és nevelt szaporító anyagai jelentenek a felhasználók, hobbi kertészek számára. Ezt a növényre rögzített szabályos növényútlevél garantálja.

Jövő csütörtök az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határideje

2018. május 23. 07:54

A díjbevallás beadási határideje 2018. május 31., így tehát alig egy hét maradt a kötelezettség szankciómentes teljesítésére.

Ezek a legjellemzőbb hibák a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzési időszakban

2022. augusztus 15. 15:01

284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1 170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek.

Június 30-ig kell a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni

2018. június 18. 11:35

A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Fagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

2018. július 6. 06:09

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat.