Mitől sárgulnak a meggyfák?

Agrofórum Online

Évek óta jelentkező tünet meggyfáinkon, hogy nyár elején a friss hajtások elkezdenek sárgulni. Gombaölő szerrel próbálkozunk minden évben, ez eddig nem vezetett eredményre. Sajnos idén már a termésen is meglátszik, kicsi és nem érik be a gyümölcsünk. Mi lehet a probléma?

Aki válaszol:

Dr. Harcsa Marietta, mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csatolt fotókon nem gombabetegség által okozott sárgulás látható, így nem csoda, hogy a gombaölő szeres kezelések nem vezettek eredményre. A fiatal hajtások ilyen módú sárgulását vashiányos klorózisnak nevezzük, a vas tápanyag hiánya miatt jelentkeznek. Mivel a vas fontos szerepet tölt be a klorofill képződésben, így a hiánya rögtön a zöld színtestek bomlásából adódóan meg is mutatkozik, sárgulás később fehéredés formájában.

Kezdetben csak a levélerek által határolt területeken láthatóak ezek a tünetek. Súlyos esetben a levelek teljesen kisárgulnak/fehérednek, (az erek is!), majd a levelek szélén a szövetek elhalnak. Súlyos, kezeletlen vashiány okán a növény növekedése leáll, a gyümölcs kisméretű lesz.

A vashiány gyakran úgy mutatkozik meg, hogy a talajlabor eredménye alapján bizonyítottan van vas a talajban, azonban a vas felvételét sok tényező korlátozza. Ilyen például a talaj magas mésztartalma, vagy túltömörödése, levegőtlensége, de a túlöntözés és a magas foszfortartalom és egyéb tápanyagok (pl.: mangán) antagonizmusa is. Ha talajunk pH-értéke magas (8 pH és ezt meghaladó értékek esetén), a felvétele lehetetlen a gyümölcsfa számára.

Érdemes azzal kezdeni, hogy az említett meggyfák alatt a talajt megpróbálják minnél jobban fellazítani (mélyebb ásással, anélkül, hogy a gyökerek megsérüljenek), s ezzel csökkentik a tömörödöttséget. A vasklorózisra a leggyorsabb megoldást a lombon át történő pótlás jelent. Vastartalmú lombtrágyából többfélét talál a gazdaboltok polcain, ezek közül érdemes olyat választani, amelyben kelatizált formában van jelen a tápanyag. Ezeket általában 1-2%-os töménységben (de minden esetben a csomagoláson leírtak alapján) lombon át 7-10 naponta kijuttatva orvosolható a vashiány.

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!

2019. november 4. 13:06

A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is.

Mi terem júliusban a kertben, és hogy tároljuk be a terményt télire?

2022. július 13. 04:36

A legtöbb konyhakertész ott szokott elbukni, hogy bár sokféle dolgot vetett tavasszal, nincs ötlete, hogy az egyszerre beáramló cukkini-, barack-, szilvamennyiséget, és más zöldséget, gyümölcsöt hogyan is tárolja be hatékonyan.

Hogyan védjem meg meggy- és kajszifáimat a virágzás idején a moníliától?

2019. március 23. 16:30

S. László kérdése: Tavaly a meggy és a kajszi is moníliás lett a virágzás után. Hogyan védhetem meg ezeket a gyümölcsfákat?

Mely növényeket képes megbetegíteni a virágfertőző monília?

2023. április 26. 04:37

A meggy virágát fertőző monília az utóbbi években többféle gyümölcsfát is megfertőz. Rajtuk kívül más növényeket is képes megbetegíteni?