Miért kezdtek el sárgulni a platánfa levelei ültetést követően?

Miért kezdtek el sárgulni a platánfa levelei ültetést követően?

Agrofórum Online

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy nem régiben vásároltam egy platánfacsemetét, amelyet egy szép napos helyre, a kert közepére ültettem, de az ültetést követően (3-4 nap múlva) nagyon elkezdtek sárgulni a levelei, majd barnulva lehullani. Mi lehet ennek az oka? Túl sok vagy túl kevés víz esetleg? Naponta locsoltam a fát 10-15 liter vízzel körülbelül. Előre is köszönöm a választ.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Kép hiányában sajnos csak az okokat tudom felsorolni, melyek a levelek sárgulásához, majd végezetül pedig barnulásához vezethettek. Elsősorban abiotikus körülmények okozta elváltozásra gondolnék, melyet akár az ültetési stressz, a megváltozott körülmények is okozhattak. Nem tudom milyen ültetési anyagot vásárolt, de általában konténeres, vagy földlabdás formában árusítják a díszfákat, melyek jobban viselik új helyre való kerülésüket. A faiskolában, árudákban a tartási körülmények egyaránt kihatnak a fa életére, esetleges tápanyaghiányokra és azok tüneteinek megjelenésére. A sárgulást több tápelem nem megfelelő aránya is kiválthatja, mely végezetül barnuláshoz, levélelhaláshoz vezethet. A tartási körülmények megváltozása, esetlegesen a fa árnyékból napfényes helyre való kerülése is okozhat ilyen problémát. A víz mennyisége lehet, hogy elegendő volt, amennyiben nem túlzottan száraz talajba ültette, mert olyan esetben akár 30-40 liter vízadagot is érdemes lehet öntözésenként kijuttatni a fának az ültetést követő időszakban.

Nem szabad viszont megfelejtkezni a növényvédelmi okokról sem, hiszen e fafajon a platán csipkéspoloskák gyakori kártevőnek számítanak. Kártételére már tavasztól számítani lehet, szívogatásának hatására a levéllemez kifakulása, sárgulása, végezetül pedig elszáradása és lehullása tapasztalható meg. A károsodott levelek fonáki oldalán apró egyedeik, valamint apró fekete szemcsés ürülékük is megtalálható. A védekezést érdemes kora tavasszal elkezdeni, hiszen egyedei a fás részeken telelnek át, így a lemosó permetezés hatékony védekezésnek számít. A már leveleken táplálkozó egyedek ellen acetamiprid, valamint deltametrin hatóanyagot tartalmazó készítményekkel egyaránt lehetséges permetezni.

A lisztharmattal fertőzött levelek egyaránt sárgulnak, de a tünetek közé tartozik továbbá azok torzulása is. A betegség kezdetben a fiatal hajtásvégeken jelenik meg, így főként a fiatal fákon okozhat jelentős problémát azok idő előtti lombvesztése által. A fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében a beteg levelek vagy hajtásvégek eltávolítása is megoldást jelenthet, kémiai védekezésre pedig a kontakt hatású kén, valamint a felszívódó penkonazol hatóanyag is alkalmazható.

Hogyan indul a vegetációs időszak a kalászos gabonákban?

2020. március 16. 08:57

A március első felében gyakori melegebb időjárás hatására feléledt a természet. Meglehetősen jól látható ez az őszi kalászos gabonák tábláin, amelyek (az „éhező”, fejtrágyázásban még nem részesített őszi árpák élénksárga állományait leszámítva) élénkzöld színe egészséges növényállományokra enged következtetni. Ez az idillinek mondható kép ugyanakkor durván megtévesztő is lehet. Az egészségesnek látszó lombozat mélyén esetenként több kórokozó is feléledt már a sikeres áttelelésből és éppen készül arra, hogy a lombozat elpusztításával hatékonyan csökkentse a későbbi termést.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

Lehet, hogy már most megfertőzte a lisztharmat az almafát?

2024. április 26. 04:39

Elképzelhető, hogy már most lisztharmatosak az almafáim? Én erre utaló jeleket vélek felfedezni rajtuk.

Milyen növényvédelmi teendőink lesznek a patisszon és a cukkini termesztése során?

2022. május 24. 04:38

Milyen növényvédelmi teendőim lesznek az év során a patisszon és a cukkini kapcsán. Köszönöm előre is a válaszukat!