Mi károsít az eperfán?

Agrofórum Online

Kertemben található eperfám hajtásait valami összeszőtte. A levelek egy részét is elfogyasztották már a rajtuk található hernyók. Mit tehetek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos 

Kedves Kérdező!

A kártételt leírása alapján az amerikai fehér szövőlepke, vagy más néven a medvelepke (Hypanthria cunea) jelenléte okozza a problémát. Az Amerikából származó kártevőnek hazánkban is számos tápnövénye ismeretes. Fő tápnövényei közé tartoznak a gyümölcsfák, mint pl. alma, cseresznye, dió és a bodza, de juharon, fehér eperfákon is találkozhatunk kártételével.

A kártételt hernyói okozzák, melyek a levelek fonáki oldalán táplálkoznak. Először csak a leveleket, majd az egész hajtást sűrű szövedékük borítja be. Kártételük szembetűnő, hiszen az ágak csúcsi részén helyezkednek el. Kezdetben a fiatal hernyók csoportosan élnek a szövedék védelmében, majd fejlettebb lárváik a lombozaton szétszéledve találhatóak meg. Az idő előrehaladtával egyre több levelet és hajtást károsítanak, ami ezáltal a növényi részek száradását, elhalását, a fák kondíciójának leromlását eredményezi. Nem csak feltűnő kártételükről, hanem a hernyók szőrözöttségéről is könnyen felismerhető a kártevő. Hazánkban 2 nemzedékük van, a bábként áttelelő egyedeikből az első nemzedék imágóinak rajzása májusban történik. Második nemzedékük a nyár végén július-augusztusban jelenik meg.

Házikerti körülmények között a legegyszerűbb megoldás a mechanikai védekezés. A tüneteket mutató részek azonnali levágása és megsemmisítése (elégetése) kielégítő megoldást jelenthet. Ez abban az esetben célravezető, ha csak kisebb mértékű hajtáskárosodás áll fenn, illetve ha korán, még szétszéledésük előtt végezzük el. A későbbiekben már csak a kémia védekezés nyújthat megfelelő védelmet, mellyel táplálkozó hernyóikat pusztíthatjuk. Az imágók rajzása szexferomon csapdákkal is megfelelően nyomon követhető. Az első kifejlett egyedek megjelenése után 10 nappal már indokolt a kémiai kezelés elvégzése, ugyanis ekkor kezdődik el hernyóik táplálkozása. A hatóanyagok közül kiskerti tulajdonosok számára pl. lamba-cihalotrin érhető el. A környezetkímélő Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki mikrobiológiai készítmény is felhasználható, mely a fiatal molylárvák esetében bír megfelelő hatékonysággal.

Mi okozta apró, narancssárga pontok kialakulását a fa ágain?

2023. január 23. 04:38

Az elmúlt napokban az egyik fán apró, narancssárga pontokkal teli elhalt ágakat találtam. Mi okozta, menthető még a fa, mit tehetek vele? Küldök róla képet is.

Hogyan készüljünk fel a levéltetvek elleni védekezésre?

2020. március 11. 05:37

D. Rozália kérdése: Tavaly szinte minden növényem levéltetves volt, összezsugorodtak leveleik. Hogyan készüljek fel, mikor érdemes ellenük védekezni?

Mire van szüksége a szobanövényeknek?

2022. április 14. 07:36

Minden növény életfeltétele azonos, vagyis szükségük van fényre, vízre, tápanyagokra és megfelelő hőmérsékletre is, viszont ezek mértéke, aránya és időbeni eloszlása fajonként, sőt fajtánként is eltérő lehet.

Most még megmetszhetem a ribiszkét?

2023. március 24. 04:36

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy most még megmetszhető-e a ribiszke?