Miért száradnak el a díszfák levelei nyáron?

Miért száradnak el a díszfák levelei nyáron?

Agrofórum Online

Sz. Zsófia kérdése: Házunk előtt a vadgesztenyefák lombja leszáradt, mintha leforrázták volna. Az utcánkban sajnos a többi fa is ilyen. Más faféléknél is száradnak a levelek. Tehetünk valamit értük?

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Észrevétele jogos és súlyos problémát feszeget. Vannak olyan fafajok, melyek a nyári forró, magas hőmérsékletet és ezzel párosuló vízhiányt nehezen viselik el. Hamar, jól látható tünetekkel – levélszél száradással – reagálnak a számukra nem megfelelő környezeti viszonyokra. Városi körülmények között tűnnek fel júliusra, augusztusra lombján károsodott fák, ahol a fák mellett, annak környékén, nagy felületen szilárd burkolat fedi a talajt. Az aszfalt vagy kő burkolat a tűző napsütésben felforrósodik, a napsugárzás és annak hőjét alulról is visszaveri a fa lombjára, amit már a növény neheze visel el. Ilyen esetekben megfigyelhető, hogy a lombozat alsó szintjén hatalmasodik el a levélszél száradás.

A szilárd burkolatok káros hatása másban is megnyilvánul: a természetes csapadékot sem engedi beszivárogni a gyökérzethez, valamint a gyökérzet egészséges működéséhez szükséges levegő behatolását is megakadályozza. Városi körülmények között a kifejlett fákat nem öntözik, csak a fiatalokat, a fák magukra vannak hagyva. Előnyösebb helyzetben vannak azok a fák, melyeket földsávba ültettek, esetleg aljnövényzettel együtt, ilyen esetekben a talaj szellőzése, a csapadék beszivárgása akadálytalan, és a fa alatti talaj sem forrósodik fel. Földsávba ültetett fáknál ritkább és lényegesen enyhébb károsodásuk. A magas hő mellett az utóbbi években fokozott ultraibolya sugárzás is károsítja a lombozatot. Magas hőre és szárazságra különösen fogékonyak a különböző juhar fafajok és a vadgesztenye, de más fajoknál is előfordulhat.

A vadgesztenyefáknál a napégés mellett más ok is közrejátszik az augusztusi lombszáradásban: a vadgesztenye aknázó-moly harmadik nemzedékének lárvái is károsíthatják a leveleket kör alakú foltjaikkal, de felszaporodhatnak rajta a levelek hátoldalán élő takácsatkák, amik szívogatásukkal szárítják el a leveleket. Levél gyors elhalását okozhatja a lisztharmat fertőzés, valamint a nagy kiterjedésű foltokat okozó guignardiás betegség is. Ezek együttes hatására számos fa augusztusra elveszíti leveleit, és szeptemberben rendellenes módon virágzásnak indul.

Szakmai szervezetek által összeállított fásításra használt fafajok jellemzése a következő file-on olvasható. https://www.diszkerteszek.hu/szakmai_anyagok/ Közterületi Sorfák Jegyzéke 2016, letölthető: itt  Telepítés előtt érdemes tanulmányozni, és csak a várostűrő 3. kategóriába sorolt fajokból választani.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra III. rész

2018. május 31. 05:30

A tavasz végi és nyári hónapokban fokozottan kell ügyelnünk az örökzöld növényeinket fertőző kórokozókra.

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

2018. július 26. 17:51

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

Amistar Sun – a sikeres és nyereséges repcetermesztés kulcsa

2019. április 5. 06:58

Az intenzív módon őszi káposztarepcét termesztő gazdálkodók körében köztudott tény, hogy a magas és nyereségesen értékesíthető terméshozam elérése a tenyészidőszak során szigorú technológiai fegyelem betartását követeli meg.

Készülni kell a digitális világ térhódítására a mezőgazdaságban is!

2018. november 16. 08:36

A világ egyik legnagyobb vegyipari konszernje, a Bayer nem csak a társadalmi igények miatt fejleszt bio növényvédő szereket. Betartják a szigorú regulákat, még ha azokkal sokszor nem is értenek egyet. Bár talán ezen most nincs idejük rágódni, hiszen éppen a mezőgazdasági szektor legnagyobb vállalategyesítésén dolgoznak a napi operatív feladatok mellett. Hogy mikor találkozik a termelő Bayer kukoricahibriddel, vagy meddig létezik még a Monsanto cégnév, arról Tora Péterrel, a Bayer Hungária Kft. Crop Science Divízió üzletágvezetőjével beszélgettünk.