Miért száradnak el a díszfák levelei nyáron?

Miért száradnak el a díszfák levelei nyáron?

Agrofórum Online

Sz. Zsófia kérdése: Házunk előtt a vadgesztenyefák lombja leszáradt, mintha leforrázták volna. Az utcánkban sajnos a többi fa is ilyen. Más faféléknél is száradnak a levelek. Tehetünk valamit értük?

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Észrevétele jogos és súlyos problémát feszeget. Vannak olyan fafajok, melyek a nyári forró, magas hőmérsékletet és ezzel párosuló vízhiányt nehezen viselik el. Hamar, jól látható tünetekkel – levélszél száradással – reagálnak a számukra nem megfelelő környezeti viszonyokra. Városi körülmények között tűnnek fel júliusra, augusztusra lombján károsodott fák, ahol a fák mellett, annak környékén, nagy felületen szilárd burkolat fedi a talajt. Az aszfalt vagy kő burkolat a tűző napsütésben felforrósodik, a napsugárzás és annak hőjét alulról is visszaveri a fa lombjára, amit már a növény neheze visel el. Ilyen esetekben megfigyelhető, hogy a lombozat alsó szintjén hatalmasodik el a levélszél száradás.

A szilárd burkolatok káros hatása másban is megnyilvánul: a természetes csapadékot sem engedi beszivárogni a gyökérzethez, valamint a gyökérzet egészséges működéséhez szükséges levegő behatolását is megakadályozza. Városi körülmények között a kifejlett fákat nem öntözik, csak a fiatalokat, a fák magukra vannak hagyva. Előnyösebb helyzetben vannak azok a fák, melyeket földsávba ültettek, esetleg aljnövényzettel együtt, ilyen esetekben a talaj szellőzése, a csapadék beszivárgása akadálytalan, és a fa alatti talaj sem forrósodik fel. Földsávba ültetett fáknál ritkább és lényegesen enyhébb károsodásuk. A magas hő mellett az utóbbi években fokozott ultraibolya sugárzás is károsítja a lombozatot. Magas hőre és szárazságra különösen fogékonyak a különböző juhar fafajok és a vadgesztenye, de más fajoknál is előfordulhat.

A vadgesztenyefáknál a napégés mellett más ok is közrejátszik az augusztusi lombszáradásban: a vadgesztenye aknázó-moly harmadik nemzedékének lárvái is károsíthatják a leveleket kör alakú foltjaikkal, de felszaporodhatnak rajta a levelek hátoldalán élő takácsatkák, amik szívogatásukkal szárítják el a leveleket. Levél gyors elhalását okozhatja a lisztharmat fertőzés, valamint a nagy kiterjedésű foltokat okozó guignardiás betegség is. Ezek együttes hatására számos fa augusztusra elveszíti leveleit, és szeptemberben rendellenes módon virágzásnak indul.

Szakmai szervezetek által összeállított fásításra használt fafajok jellemzése a következő file-on olvasható. https://www.diszkerteszek.hu/szakmai_anyagok/ Közterületi Sorfák Jegyzéke 2016, letölthető: itt  Telepítés előtt érdemes tanulmányozni, és csak a várostűrő 3. kategóriába sorolt fajokból választani.

Inváziós kártevők: az amerikai lepkekabóca

2018. november 6. 05:36

Az amerikai lepkekabóca Magyarországon általánosan előforduló rovarfaj. A sorozatunk következő részében e kártevő biológiájával az ellen való védekezési módokkal ismerkedhetnek meg Olvasóink. A kémiai növényvédelemben részesített ültetvényekben más kártevők ellen használt inszekticidek célzott kezelés nélkül megakadályozzák a kártétel kialakulását, viszont a zöldfelületeken az amerikai lepkekabóca évről évre visszatérő gondot jelent.

A gyomrezisztencia helyzete a világban

2018. szeptember 27. 11:10

A szerzők a párizsi gyomrezisztencia konferencián jártak, az ott látottakról, hallottakról számolnak be. Az előadások a rezisztens gyomfajokról, az általuk okozott károkról, a megelőzés lehetőségeiről szóltak és bemutatták a legújabb diagnosztikai módszereket.

Időben gondoskodjon a repce egészséges tavaszi indulásáról!

2018. március 26. 07:13

Első alkalommal, amikor a repcénket permetezzük, gondolnunk kell a fóma és egyben a szárormányosok elleni védelemre.

Inváziós kártevők: a burgonyabogár

2019. január 25. 04:36

Az inváziós kártevők című sorozatunkban ez alkalommal a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) rendszertani helyét, morfológiáját, földrajzi elterjedését, tápnövényeit és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.